Από τους τεμενάδες στη μεγάλη αγάπη

07:46 13/7/2019 - Πηγή: In.gr

Στην παράδοση – παραλαβή του υφυπουργείου Αθλητισμού ο πρώην υφυπουργός, ο Γιώργος Βασιλειάδης, έκανε ένα χωρατό. Είπε στον νέο υφυπουργό, τον Λευτέρη Αυγενάκη, ότι «κάτι κακό έκανε στον αρχηγό του αφού αυτός τον έβαλε υφυπουργό Αθλητισμού». Ο Βασιλειάδης είναι άνθρωπος με χιούμορ. Αλλά μήπως πρόκειται για το είδος του αστείου που μαρτυρά και το βάρος με το οποίο δούλεψε ο ίδιος στο συγκεκριμένο υφυπουργείο;

Τιμωρία
Αν ο Βασιλειάδης φτάνει, έστω και αστειευόμενος, να χαρακτηρίζει δημοσίως

το υφυπουργείο ως «τιμωρία» καταλαβαίνει κανείς τι ζόρια πέρασε σε αυτό ο ίδιος! Το συγκεκριμένο υφυπουργείο συνήθως έφτιαχνε καριέρες: εξασφάλιζε προβολή, έδινε τη δυνατότητα στους υφυπουργούς να κάνουν φίλους, έφερνε και ψήφους, αφού επιτρέπει μια κάποια προσοχή στην εκλογική περιφέρεια. Αν ο Βασιλειάδης έφτασε να το θεωρεί κάτι σαν τιμωρία είναι γιατί επί των ημερών του το υφυπουργείο έγινε από υφυπουργείο Αθλητισμού, υφυπουργείο Ποδοσφαίρου. Και είναι αλήθεια ότι όποιος μπλέκει με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια χάνει τον μπούσουλα – ειδικά αν δεν διαλέγει και προσεκτικά τους συνομιλητές του…

Επαφές
Στο μεταξύ μαθαίνω ότι έπειτα από ένα αρχικό μούδιασμα που προκάλεσε το όνομα του νέου υφυπουργού, όλοι αρχίζουν να ψάχνουν επαφές μαζί του: μερικοί μάλιστα θυμήθηκαν και το πόσο νεοδημοκράτες είναι ή έχουν υπάρξει. Μαθαίνω π.χ. ότι ως νεοδημοκράτης περιμένει τον νέο υφυπουργό για να του δώσει συμβουλές ο Ιάκωβος Φιλιππούσης, διευθυντής επικοινωνίας της ΕΠΟ και πρώην σύμβουλος επικοινωνίας στο υφυπουργείο. Ως άνθρωπος που γνωρίζει τον χώρο ο Φιλιππούσης μού λένε έχει ήδη προσπαθήσει να ‘ρθει σε επαφή με τον υφυπουργό και για να του κάνει σαφές ότι η ΕΠΟ ευελπιστεί να έχει μαζί του την καλύτερη συνεργασία – ίσως και για να του προτείνει ανθρώπους που θα τον βοηθήσουν στο έργο του. Είναι αλήθεια ότι ο Φιλιππούσης έχει καραμανλικό παρελθόν και ως εκ τούτου μπορεί να βρει και στη ΝΔ κάμποσους παλιόφιλους, αλλά μου μοιάζει λιγάκι δύσκολο ο Αυγενάκης να πάρει στα σοβαρά συμβουλές ενός πρώην συμβούλου του Σταύρου Κοντονή, που μάλιστα στάλθηκε στην ΕΠΟ από τον ίδιο πιθανότατα για να τον ενημερώνει για όσα εκεί γίνονται. Καλώς ή κακώς η ιδιότητα του τοποτηρητή του Κοντονή μοιάζει σοβαρότερη από την ιδιότητα του καραμανλικού νεοδημοκράτη και μου φαίνεται κομμάτι δύσκολο ο νέος υφυπουργός να ενδιαφέρεται για συνεργασίες με τους ανθρώπους των προηγούμενων. Αν ήταν έτσι, θα κράταγε ο Πρωθυπουργός τον Βασιλειάδη ώστε να μη διαταραχθεί και το «οικοσύστημα», που λένε…

Αγάπη
Ολη η ΕΠΟ, μαθαίνω, πλημμυρίζει τελευταία από αγάπη για τη ΝΔ και τη νέα κυβέρνηση. Κάποιοι σύμβουλοι συναντήθηκαν τελευταία για να συμφωνήσουν σε μια κοινή «δεξιά» γραμμή και να πάνε όλοι παρέα στον Αυγενάκη, ενώ και ο εκτελεστικός γραμματέας Αλέξης Δέδες και ο πρόεδρος Βαγγέλης Γραμμένος δηλώνουν πλέον «περήφανοι δεξιοί». Καλά κάνουν οι άνθρωποι – πιθανότατα οι τεμενάδες στους προηγούμενους να ήταν απλά μέρος της δουλειάς. Αλλά το τι κόμμα ψηφίζουν στην ΕΠΟ πρόεδροι και λοιποί παρατρεχάμενοι, αν η ομοσπονδία αρχίζει να έχει προβλήματα με το υφυπουργείο, μικρή σημασία έχει. Ρωτήστε και τον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας Γιώργο Σαρρή, που ήταν έτοιμος να κατεβεί ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο τον Ιανουάριο του 2015 και μετά οι Κοντονήδες και οι Συναδινοί έκαναν ότι δεν τον ήξεραν.

Απόδειξη
Κάθε φορά που μια εφημερίδα του εξωτερικού (δεν αναφέρομαι στις ιστοσελίδες, γιατί αυτές γράφουν ό,τι να ‘ναι…) αναφέρει κάτι κολακευτικό για κάποιον ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Ελλάδα, η αναφορά της λειτουργεί ως απόδειξη ότι ο παίκτης τυγχάνει κάποιου είδους ειδικής παρακολούθησης από μεγάλες ομάδες του εξωτερικού. Στην πραγματικότητα τα πιο πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα βασίζονται σε κάποια καλή σχέση που μπορεί να έχει με ανθρώπους της εφημερίδας ο ατζέντης του ποδοσφαιριστή – δουλειά του μάνατζερ είναι να κρατά υψηλό το ενδιαφέρον των ομάδων της χώρας καταγωγής του πελάτη του.

Μεριά
Σπανιότατα ένα δημοσίευμα ξένης εφημερίδας αποτελεί και απόδειξη ότι ομάδες του εξωτερικού ασχολούνται με κάποιον ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Ελλάδα. Κι όμως ένα πρόσφατο δημοσίευμα δείχνει ότι για έναν ποδοσφαιριστή θα υπάρξει μέσα στο καλοκαίρι κάποια σημαντική προσφορά: αναφέρομαι στο δημοσίευμα του «Φρανς Φουτμπόλ» για τον Γιασίν Μεριά. Ο στόπερ του Ολυμπιακού χαρακτηρίζεται «ηγέτης της Τυνησίας», μπήκε στην ενδεκάδα των καλύτερων του Κυπέλλου Εθνών της Αφρικής και το περιοδικό αναφέρει πως στο ματς που οι Τυνήσιοι απέκλεισαν την Γκάνα ήταν «ανίκητος στον αέρα και σταθερότατος στο ένας εναντίον ενός»! Τονίζει επίσης ότι «έσωσε την ομάδα του στο 78ο λεπτό, ενώ μετέδωσε ηρεμία στους συμπαίκτες του» και προσθέτει ότι «ήταν εύστοχος στη διαδικασία των πέναλτι». Το μόνο που δεν γράφει το περιοδικό είναι «αγοράστε τον»!

Λαβράκι
Ο Μεριά μοιάζει με «λαβράκι» που ξέφυγε από τους Γάλλους. Αγωνίστηκε στο Μουντιάλ της Μόσχας, ήρθε στην Ευρώπη έπειτα από αυτό, προσαρμόστηκε στον Ολυμπιακό, έκανε καλά ματς στο Γιουρόπα Λιγκ όσο έπαιξε και τώρα στην Αίγυπτο κάνει ένα σπουδαίο τουρνουά με την Τυνησία – τόσο καλό μάλιστα ώστε το «Φρανς Φουτμπόλ» ασχολείται μαζί του. Ξέρετε τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως αν δεν έχει χαθεί η λογική στον Ολυμπιακό, πολύ σύντομα θα ‘ρθει πρόταση για τον Τυνήσιο και μάλιστα εξαιρετικά δελεαστική.

Σισέ
Ακούω συχνά ότι θα ‘ρθει κάποια στιγμή μια τεράστια πρόταση για τον Σενεγαλέζο Σισέ, που βρίσκεται επίσης στην Αίγυπτο με την εθνική ομάδα του. Να το δω για να το πιστέψω. Δεν λέω, καλός παίκτης είναι ο Σισέ και τα προσόντα του δεν περνάνε απαρατήρητα. Ομως, για την ώρα, σπουδαία πράγματα έχει κάνει κυρίως στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Μανωλάς, ο Ρέτσος κι ο Παπασταθόπουλος, που έκαναν σπουδαίες μεταγραφές, το καλό τους όνομα το έχτισαν με την Εθνική και με τις εμφανίσεις τους στην Ευρώπη – ο Μανωλάς είχε πετύχει δυο γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ πριν κάνει τη μεταγραφή στη Ρόμα, ο Σωκράτης ήταν αρχηγός της Εθνικής Νέων που έπαιξε στον τελικό του Πανευρωπαϊκού κι ο Ρέτσος βασικός στα 18 του στον Ολυμπιακό, που έφτασε ένα βήμα από τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Σισέ, αντίθετα από τον Μεριά, βασικός στην Εθνική Σενεγάλης δεν είναι και δύσκολα θα πιστωθεί κάτι από τη σπουδαία πορεία της Σενεγάλης στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής – θυμίζω ότι έφτασε στον ημιτελικό.

Μνηστήρες
Μια πρόταση για κάποιον από τους αφρικανούς στόπερ του περιμένει ο Ολυμπιακός και για αυτό απέκτησε και τον νεαρό Σέρβο Μάρκοβιτς. Θα έχει ενδιαφέρον να εμφανιστούν μνηστήρες και για τους δύο: η απόφαση για το ποιος θα φύγει, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι αληθινά δύσκολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα