Από τις μούντζες… στους Monty Python – Όταν οι παρελάσεις μετατρέπονται σε διαμαρτυρία

14:09 31/10/2019 - Πηγή: In.gr

Μια μεγάλη συζήτηση, σχετικά με το πόσο χρήσιμες είναι ή δεν είναι οι παρελάσεις, ξεκίνησε -για μια ακόμη φορά- στην Ελλάδα με αφορμή την α λα Monty Python παρέλαση των 10 κοριτσιών στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τα δέκα αυτά κορίτσια, εξηγώντας το σκεπτικό της πράξης τους αυτής έκαναν λόγο για «στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται» και που «βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα,

τα εμβατήρια». «Ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά» καταλήγουν σε άλλο σημείο.

Συνεχίζοντας, καθιστούν σαφές πως προχώρησαν σε μια «επέμβαση εκτάκτου ανάγκης, χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας», κάνοντας λόγος για «καλλιτεχνική παρέμβαση».

Τέλος, όσον αφορά τον λόγο που τα κορίτσια επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή αναφέρουν ότι «επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα».

Η ελληνική κοινή γνώμη διχάστηκε έντονα. Πολλοί ήταν, από τη μια πλευρά, εκείνοι που έσπευσαν να υπερασπιστούν αυτή την κίνηση των κοριτσιών, κάνοντας λόγο για μια «ειρηνική διαμαρτυρία» που δεν έβλαψε κανέναν.

Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν έντονες φωνές που έκαναν λόγο για προσβολή των προγόνων και των εθνικών συμβόλων της χώρας μας.

Όπου και αν βρίσκεται η αλήθεια, το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια διαμαρτυρία πολύ ειρηνικότερη από παρόμοιες που έχουμε δει στο παρελθόν, αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που άνθρωποι χρησιμοποίησαν τις παρελάσεις για να διαμαρτυρηθούν για κάποιο θέμα.

Άλλωστε, πρόκειται για έναν χώρο με πολύ κόσμο και πολλές κάμερες να καταγράφουν, οπότε ό,τι και αν συμβεί είναι πολύ πιο εύκολο να κάνει τον γύρο της Ελλάδας και συνεπώς να γίνει viral.

Τα έντονα επεισόδια του 2011

Σε ένα από τα χειρότερα περιστατικά που έχουν συμβεί ποτέ σε παρέλαση, οδήγησαν οι τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου του 2011.

Τότε, την περίοδο των «αγανακτισμένων» οι παρελάσεις σε όλη τη χώρα διεξήχθησαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ δεν έλειψαν τα πανό, τα μαύρα μαντίλια και οι πολιτικοί που φυγαδεύθηκαν εν μέσω συνθημάτων και βολής αβγών.

Η παρέλαση ματαιώθηκε σε αρκετές πόλεις λόγω της διαμαρτυρίας διαδηλωτών που αρνούνταν να αποχωρήσουν αν οι επίσημοι δεν απομακρύνονταν. Αποκορύφωμα των επεισοδίων ήταν η αποχώρηση εν μέσω συνθημάτων του -τότε- Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, από την παρέλαση της Θεσσαλονίκης, λόγω της παρουσίας χιλιάδων διαδηλωτών που, μεταξύ άλλων, τον φώναζαν «προδότη».

https://tv.in.gr/uploads/20191031/131648_thessaloniki.mp4

«Λυπάμαι. Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπής τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα ‘’Παπούλια προδότη’’. Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Έρχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη», έλεγε τότε φανερά εκνευρισμένος ο κ. Παπούλιας.

Ένταση και… αβγά στο Σύνταγμα την ίδια χρονιά

Επεισόδια σημειώθηκαν την ίδια μέρα και και στην παρέλαση της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να εμποδίσουν την ολοκλήρωσή της.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κυρίως μπροστά στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η πλατεία Συντάγματος, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη ήταν αποκλεισμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ, κάγκελα και αστυνομικές κλούβες από νωρίς το πρωί, για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο βίαιων επεισοδίων. Αυτό δεν πτόησε τους διαδηλωτές, βέβαια, οι οποίοι κρατούσαν πανό, φώναζαν συνθήματα και πετούσαν αβγά ή ποτήρια με καφέ.

Τα μέλη της μπάντας του Δήμου Αθηναίων παρήλασαν με μαύρες κορδέλες στα μουσικά τους όργανα. Ως αποτέλεσμα, όπως διεμήνυσε ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης τα μέλη της μπάντας να περάσουν από πειθαρχικό συμβούλιο με την απειλή της απόλυσης.

Ακόμα, περνώντας μπροστά από τους επισήμους, μαθητές ορισμένων σχολείων έστριψαν το κεφάλι προς την αντίθετη κατεύθυνση (αριστερά), ενώ οι μαθητές ενός σχολείου, σήκωσαν μαύρα μαντίλια καθώς περνούσαν μπροστά από την εξέδρα όπου βρισκόταν η -τότε- υπουργός Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.

Η μούντζα που έγινε σύμβολο αγανάκτησης στα social media

Την ίδια χρονιά, στην παρέλαση της Λάρισας, ένας μαθητής, εμφανίζεται να μουντζώνει τους επισήμους στην παρέλαση της Λάρισας.

Η φωτογραφία έκανε με ιλιγγιώδη ταχύτητα τον γύρο του διαδικτύου.

Ο νεαρός ήταν παραστάτης στην παρέλαση του 3ου ΕΠΑΛ Λάρισας για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Μετά το τέλος της παρέλασης, ένας από τους αποδέκτες αυτής της κίνησης, ο -τότε- δήμαρχος Λάρισας, Κώστας Τζανακούλης, παρενέβη προκειμένου να μην υποστεί κυρώσεις ο νεαρός.

Ομαδική μούντζα μαθητών στα Γιάννενα

Το γύρο του διαδικτύου έκανε το 2012 η φωτογραφία των μαθητών οι οποίοι, κατά τη διάρκεια παρέλασης στα Ιωάννινα για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους, «έριξαν» ομαδική μούντζα προς την εξέδρα των επισήμων.

Οι νεαροί μετά από την προτροπή του σημαιοφόρου, ο οποίος φώναξε «είστε μαλ…ς», αντί να στρέψουν το βλέμμα προς τους επίσημους, όπως συνηθίζεται στις παρελάσεις, σήκωσαν το δεξί τους χέρι και άνοιξαν την παλάμη τους.

Η κίνηση των μαθητών εξόργισε τον -τότε- δήμαρχο της πόλης, Φίλιππα Φίλιο, ο οποίος αποχώρησε από το χώρο.

Διαμαρτυρία για τη Συμφωνία των Πρεσπών το 2019

Έντονο χαρακτήρα διαμαρτυρίας πήρε και η παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 2019.

Τότε, με τη Συμφωνία των Πρεσπών να κλυδωνίζει ολόκληρη τη χώρα, πολίτες απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας χρησιμοποίησαν τις παρελάσεις για να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε αυτή.

Το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή» αντήχησε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των παρελάσεων.

Ωστόσο για μια ακόμη χρονιά δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, καθώς αρκετοί πολίτες εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους σε παριστάμενους βουλευτές της -τότε- κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα σε μία περίπτωση επιστρατεύτηκε και η αστυνομία, ώστε να φυγαδεύσει βουλευτή.

Τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή»

Στην Αθήνα, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, προσέγγισε την εξέδρα των επισήμων παίζοντας το «Μακεδονία Ξακουστή», ενώ το εμβατήριο τραγούδησαν οι Εύζωνες, οι αξιωματικοί της Σχολής Ευελπίδων, αλλά και το άγημα της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών του Λιμενικού.

Μακεδονία Ξακουστή έπαιξε η μπάντα των ενόπλων δυνάμεων κατά την άφιξή της στην πλατεία Συντάγματος.#livemedianews

Δημοσιεύτηκε από Livemedia.gr στις Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019

Στη Θεσσαλονίκη, το εμβατήριο τραγούδησαν αρκετοί μαθητές σχολείων που παρέλασαν, αλλά και οι συγκεντρωμένοι πολίτες.

Ένταση και αποδοκιμασίες κατά βουλευτών

Την ίδια χρονιά, στην Αθήνα αστυνομικοί προσήγαγαν άνδρα ο οποίος επιχείρησε να πετάξει αυγό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την ώρα που αυτός προσερχόταν για τη δοξολογία στη Μητρόπολη.

https://tv.in.gr/uploads/20191031/134449_2019-10-31-12-44-20-1707.mp4

Ένταση προκλήθηκε και στην εξέδρα των επισήμων της Θεσσαλονίκης όταν επιχείρησε να την πλησιάσει ένας άνδρας, που συμμετείχε στην παρέλαση με τον σύλλογο «Παύλος Μελάς». Ο εν λόγω άνδρας ήταν ντυμένος Μακεδονομάχος και κρατούσε ένα πλακάτ που, μεταξύ άλλων, έγραφε τη λέξη «προδότες».

Οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο για να τον απομακρύνουν, και αποδοκιμάστηκαν από τους πολίτες που παρακολουθούσαν τη σκηνή. Εντάσεις είχαν σημειωθεί και σε άλλες περιοχές, όπως Καλλιθέα, Σέρρες και Κατερίνη.

Και οι Monty Python

Στο τελευταίο χρονικά περιστατικό, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, 10 κοπέλες επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν παρελαύνοντας με κοροϊδευτικό τρόπο μιμούμενες τον βηματισμό των Monty Python.

Στο βίντεο που έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες, φαίνεται μια ομάδα γυναικών που φορώντας τα ρούχα της παρέλασης, κάνουν έναν περίεργο βηματισμό που θυμίζει διάσημο σκετς των Monty Python.

Όταν νομίζεις ότι μιμείσαι monty python the ministry of silly walks ενώ στην πραγματικότητα παίζεις το περνά περνά η Μελίσσα με τς φίλες σου Ν Φιλαδέλφεια είπαμε;; pic.twitter.com/BUq1Kecgi5

Πίπη η Φακιδομύτη (@mplim_mplom) October 30, 2019

Οι ίδιες, μια μέρα μετά σε κείμενό τους που απέστειλαν σε εφημερίδα εξηγούσαν τους λόγους που προέβησαν σε αυτή την πράξη.

Το κείμενο των 10 κοριτσιών

Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;
Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας.
Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.

Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τι κοινό μπορεί να’χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να’χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.

Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι’ αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι… Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python.  Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για «προβληματικά παιδιά». Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ. Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες,  τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.

10 «στρατιωτάκια» της υπο-κριτικής τέχνης

Keywords
python, python, Πίπη η Φακιδομύτη, 25η μαρτιου, εν λόγω, ελλαδα, νέα, διαδηλωσεις, θεσσαλονικη, https, συνταγμα, αθηνα, ματ, σχολεια, επαλ, ιωαννινα, συριζα, σερρες, κατερινη, twitter, october, john, καμινης, εφημεριδα δημοκρατια, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αγανακτισμενοι live, αγανακτισμενοι πολιτες, συνταγμα live, απολυσεις στο δημοσιο, παρελαση θεσσαλονικη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, madwalk, εκλογες 2012, βασεις 2012, τελος του κοσμου, η ζωη, βουλευτες, october, παρελαση, βιντεο, αστυνομια, γνωμη, εξεδρα, επαλ, θεμα, παιχνιδια, ρουχα, φωτογραφια, ωρα, αγημα, άφιξη, αφορμη, βλεμμα, βρισκεται, γεγονοτα, γειτονια, γινει, δευτερα, εγινε, ευκολο, ελευθερια, εν λόγω, ευελπιδων, ευζωνες, εφημεριδα, ζωη, ιδεες, ιδια, θυμιζει, καγκελα, καμερες, κειμενο, κινηση, λογο, ματια, ματ, μελισσα, ξακουστη, ομαδα, οιωνος, ορια, παιδικα, παμε, πιπη, ποτηρια, πρωι, σιγουρο, συζητηση, συνθηματα, υπουργος παιδειας, φορα, χερι, χειροτερα, χρονικα, ωρες, αγνωστο, δοξολογια, επεισοδια, john, χωρα, κωστας, μπροστα, οργανα, παιχνιδι, σκηνη, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα