Αναβρασμός για τη μεταφορά προσφύγων στα νησιά – Σε κατάσταση απελπισίας οι δομές

16:15 7/1/2020 - Πηγή: In.gr

Το «φράγμα» των 45.000 ανθρώπων έσπασε ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που πέρασαν μέσα στο 2019 από τα νησιά του Αιγαίου.

Παρά την επιχείρηση αποσυμφόρησης και τις συνεχείς μεταφορές ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα, ο αριθμός των νέων αφίξεων εξακολουθεί να είναι πολλαπλάσιος των μεταφερόμενων, με αποτέλεσμα ο προσφυγικός – μεταναστευτικός πληθυσμός στα νησιά να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις τοπικών φορέων για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας.

«Δεν συζητάμε για κανένα νέο κέντρο αν δεν υπάρχει

αποσυμφόρηση των νησιών και αν οι ήδη υπάρχουσες δομές δεν φτάσουν στο μέτρο που είναι προγραμματισμένα να λειτουργούν» φέρεται να δήλωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου ενόψει της επίσκεψης του στην Αθήνα.

Πηγή: stonisi.gr

Ο ίδιος πάντως δεν έκανε καμία επίσημη δήλωση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετέχοντες στη σύσκεψη φαίνεται ότι συναποφάσισαν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι τη σύσκεψη που θα έχει ο Περιφερειάρχης την Πέμπτη με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

«Μετέφερα στον περιφερειάρχη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αναφέρει μεταξύ άλλων, το κλείσιμο της ΒΙΑΛ,  την λειτουργία μιας μόνο δομής στην Χίο, χωρητικότητας 500 ανθρώπων, για την οποία το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει την περιοχή που θα δημιουργηθεί» ανέφερε ο δήμαρχος Χίου, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα stonisi.gr.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Σάμο

Στο μεταξύ, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό και προσφυγικό στο λιμάνι του Μαλαγαρίου Σάμου καλεί ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, σήμερα στις 16:00, με αφορμή την παρουσία δυο αρματαγωγών πλοίων στο λιμάνι του νησιού.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα σε έκτακτη συνεδρίαση του δημάρχου, των επικεφαλής των παρατάξεων και των προέδρων των Κοινοτήτων Σαμίων και Βαθέος.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου κάνει λόγο για ανακολουθία λόγων και έργων της κυβέρνησης στο θέμα του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

Καλεί, δε, σε συγκέντρωση γιατί η κυβέρνηση «παρά την εξαγγελία της ότι θα μεταφέρει ευπαθείς ομάδες προσφύγων και μεταναστών στα πλοία αυτά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί, μέχρι στιγμής κανένας από τους διαμένοντες πέριξ του ΚΥΤ δεν έχει μεταφερθεί».

Με την ανακοίνωση ο δήμος ζητάει «Εδώ και τώρα» την άμεση επιβίβαση των ευπαθών ομάδων στα πλοία αυτά, όπως επίσης και τη μεταφορά αυτών στην ενδοχώρα, καθώς και όλων των προσφύγων μεταναστών με επιβατικά πλοία σε Δομές που να τους εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου».

Δύσκολες συνθήκες στις δομές

Στο μεταξύ, για έναν ακόμη χρόνο, για έναν ακόμη χειμώνα οι πρόσφυγες σε Χίο και Λέσβο ζουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Πάνω 25.000 πρόσφυγες στα δύο νησιά βίωσαν την κακοκαιρία, κλεισμένοι μέσα στα αυτοσχέδια παραπήγματα, προσπαθώντας να ζεσταθούν με όποιον πρόσφορο τρόπο, φοβούμενοι τυχόν επιδείνωση του καιρού.

Η θερμοκρασία στα δύο νησιά τις τελευταίες ημέρες δεν ξεπέρασε τους πέντε βαθμούς, ενώ έπνεαν θυελλώδεις, με αποτέλεσμα να διαλυθούν αρκετές από τις καλοκαιρινές σκηνές στις οποίες ακόμα και τώρα στεγάζονται άνθρωποι.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η «Εφ.Συν», στη ΒΙΑΛ οι πλέον άτυχοι να αναζητήσουν προστασία και φιλοξενία σε γειτονικές σκηνές, μέχρι τουλάχιστον να μπουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα που προέβλεπαν τη μεταφορά τους στον άδειο χώρο του κεντρικού κτιρίου, ο οποίος πάντως είχε εξοπλιστεί με θερμάστρες υγραερίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα