Ανασχηματισμός : Τι έχει γράψει στο μπλοκάκι του ο πρωθυπουργός για τη νέα κυβέρνηση

09:02 11/5/2020 - Πηγή: In.gr

Αφίξεις, αναβαθμίσεις ή δομικές αλλαγές στον κυβερνητικό μηχανισμό και σίγουρα πάντως διορθωτικές κινήσεις αναμένεται να επεξεργαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθ’ οδόν προς τη συμπλήρωση του πρώτου έτους διακυβέρνησης και ενόσω ο ίδιος έχει πλήρη εικόνα για την αποδοτικότητα, τους ρυθμούς και τη «χημεία» των στελεχών του. Η αξιολόγηση από τον Πρωθυπουργό και τους εξ απορρήτων συνεργάτες του όχι μόνο δεν σταμάτησε ούτε μέρα, αλλά στο δίμηνο της υγειονομικής κρίσης… προστέθηκαν σημειώσεις στο πρωθυπουργικό μπλοκάκι με αναθεωρήσεις, αστοχίες και επιτυχίες.

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού

διαμηνύουν ότι το σχέδιο εξόδου από την υγειονομική κρίση ως τα τέλη του Ιουνίου και η διαχείριση των επιπτώσεων στο προδιαγεγραμμένο περιβάλλον βαθιάς ύφεσης αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και προς το παρόν βγάζουν κατηγορηματικά εκτός κάδρου το σενάριο πρόωρων εκλογών (σχετικές εισηγήσεις γίνονται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες). Δεν ισχύει το ίδιο για έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, με αυστηρή προϋπόθεση το τέλος του εφιάλτη της πανδημίας το καλοκαίρι.

«Οι στοχευμένες αλλαγές ταιριάζουν στο προφίλ του μοντέλου διακυβέρνησης του Μητσοτάκη. Το έχει αποδείξει…» σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, ενισχύοντας τις πληροφορίες για παρασκηνιακές ζυμώσεις για τις επόμενες πρωτοβουλίες του Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός, που έχει αποκαλύψει ότι θα αναζητήσει περισσότερες γυναίκες για την αναμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος όποτε γίνει ο πρώτος ανασχηματισμός, διατηρεί ενεργούς διαύλους, έχοντας έναν ευρύ κύκλο (απευθείας) συνομιλητών.

Και αν κάτι ακόμα έχει δείξει εμφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι ρίχνει βάρος στους συμβολισμούς, επιδιώκει κοινωνικές συμμαχίες, αναδεικνύει τους αποκαλούμενους τεχνοκράτες και επενδύει σε ανοίγματα με «αλίευση» προσώπων πέραν της γαλάζιας «δεξαμενής», αξιοποιώντας ήδη πρόσωπα με θητεία στο περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου, της Αννας Διαμαντοπούλου κ.λπ.

Εξού και καλά πληροφορημένες πηγές, που σε αντίθεση με το σενάριο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού αφήνουν διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο εσωτερικό της κυβέρνησης, εκτιμούν αξιοποίηση… προσεχώς προσώπων με πολιτική εμπειρία μαζί με ορισμένους τεχνοκράτες. Με άλλα λόγια θεωρούν ότι οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη, έστω και περιορισμένες, θα ενισχύουν το στίγμα της επανεκκίνησης, παράλληλα με αυτό της διεύρυνσης.

Ισορροπίες

Πολλοί εντός και εκτός ΝΔ «στοιχηματίζουν» για τις πρωθυπουργικές αποφάσεις, ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν για το εύρος των αλλαγών, για το αν επίκειται δομικός ανασχηματισμός (ενδεχομένως με «ανταλλαγή» χαρτοφυλακίων που απειλεί περισσότερο τις ισορροπίες) και για το ποια εσωκομματικά μηνύματα επιφυλάσσει ο Πρωθυπουργός. Το σίγουρο είναι ότι επιτελείς της κυβέρνησης καταγράφουν ενίσχυση της κυριαρχίας στο Κέντρο, αποκλείοντας ωστόσο «ελιγμούς τακτικισμού από τον Μητσοτάκη για να κεφαλαιοποιήσει «κέρδη» από μια συνθήκη κρίσης».

Βέβαιο είναι επίσης ότι προ πανδημίας υπήρχαν οι πρώτες διαπιστώσεις για κάθε υπουργό και υφυπουργό. Εμμέσως και ευθέως ο Πρωθυπουργός απηύθυνε μηνύματα κινητοποίησης και όχι εφησυχασμού για περισσότερο έργο και αντιστροφή τυχόν αρνητικών εντυπώσεων λόγω υστέρησης έργου σε σχέση με τις απαιτήσεις.

Με την υγειονομική κρίση τα εν λόγω μηνύματα εντάθηκαν. Πολλοί ερμήνευσαν την παρέμβαση Μητσοτάκη για ευθεία παραδοχή του λάθους από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στην υπόθεση «voucher τηλεκατάρτισης» ως σήμα επερχόμενου γύρου βαθύτερων «διορθωτικών» κινήσεων. Είχαν προηγηθεί βεβαίως άλλες, όπως η επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και ο «χωρισμός» από το Εργασίας ενός έτσι κι αλλιώς «δύσκολου», κατά τις πληροφορίες, διδύμου Βρούτση – Νότη Μηταράκη.

Βαθμολόγιο

Στο πρωθυπουργικό «βαθμολόγιο» μετρούν όλα – απόδοση, συνεργασία, ρυθμός, τρόπος, στήριξη των κυβερνητικών θέσεων – και στην κατεύθυνση αυτή θα ξεχωρίσουν πρόσωπα, που θα «αντέξουν» και άλλα που μάλλον… κινδυνεύουν. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στις θέσεις υφυπουργών, στους οποίους δόθηκε ευκαιρία για παραγωγή έργου και προβολή, ανοίγει μεγαλύτερο περιθώριο αλλαγών – ίσως και για αποχωρήσεις άνευ αντικατάστασης – σε σχέση με τους υπουργικούς θώκους.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς – απευθυνόμενος απευθείας στον Πρωθυπουργό και με ανοιχτούς διαύλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – διατηρεί και το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της αντιπυρικής προστασίας ενώ ήρθε για να μείνει στην κυβέρνηση. Στην ίδια «πρώτη γραμμή» του τελευταίου δύσκολου διμήνου, υπό τη συντονιστική ομπρέλα του Ακη Σκέρτσου, βρέθηκαν μεταξύ άλλων εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί, όπως ο Βασίλης Κοντοζαμάνης (Υγείας), ο Νίκος Παπαθανάσης (Ανάπτυξης), ο Θοδωρής Λιβάνιος (Εσωτερικών), ενώ κομβικό για τον Πρωθυπουργό είναι το έργο, κάτω από τα ραντάρ, στον τομέα της Οικονομικής Διπλωματίας από τον αρμόδιο (τεχνοκράτη) υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

Τους στόχους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό πιάνει, κατά πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης (ένα εκ των προερχόμενων από την Κεντροαριστερά στελέχη του Μητσοτάκη), ενώ στις συζητήσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου για την επόμενη μέρα μετά την υγειονομική κρίση θεωρούνται κομβικά τα παραγωγικά χαρτοφυλάκια – όπως του Αδωνι Γεωργιάδη και του Κωστή Χατζηδάκη. Επιπλέον όμως φέρεται ότι υπάρχουν σκέψεις για ενισχυτικές κινήσεις στο έργο του τουρισμού, της ναυτιλίας αλλά και στον τομέα της υγείας, χωρίς να αποκλείονται μετακινήσεις προσώπων.

Συζητήσεις για τυχόν νέα πρόσωπα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πυροδοτήσει στους πολιτικούς κύκλους η επιλογή του να τοποθετήσει εκπρόσωπο στους διεθνείς οργανισμούς τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο – πρώην βουλευτή, υπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο ίδιος – που διαψεύδει πολιτικές προεκτάσεις στην πρωθυπουργική επιλογή – συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις του Μαξίμου για την πανδημία αλλά και διατηρεί τακτική απευθείας επαφή με τον Πρωθυπουργό. Το ίδιο κάνει βέβαια ο Μητσοτάκης με έναν εκτεταμένο κύκλο προσωπικοτήτων.

Ονοματολογία

Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο είναι υπαρκτές και μάλιστα αρχίζει να ψιθυρίζεται ακόμα και… ονοματολογία για στελέχη της Κεντροαριστεράς που ενδεχομένως θα αναζητούσαν νέα θέση στην πολιτική σκηνή της επόμενης μέρας. Στις κουβέντες, από τις οποίες προφανώς κρατούν αποστάσεις κυβερνητικές πηγές, αναφέρεται παράλληλα με τον καθηγητή Μόσιαλο ο πρώην βουλευτής και υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί με το Κίνημα Αλλαγής στην Αργολίδα.

Εγκυρες πηγές, παρότι δεν παίρνουν θέση στη σεναριολογία, εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός στρέφεται περισσότερο σε πρόσωπα που έχουν παραγάγει πολιτικό έργο αλλά ταυτόχρονα θεωρούνται στα μάτια της κοινωνίας ως πιο «άφθαρτα» από το παλαιοκομματικό σύστημα.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα