Αναδρομικά: Σε μαζικές αγωγές προσφεύγουν οι συνταξιούχοι

11:05 3/9/2019 - Πηγή: In.gr

Να καταθέσουν ομαδικές αγωγές για τα αναδρομικά καλεί τους συνταξιούχους το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Την ίδια στιγμή, τον δρόμο για την διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών που περικόπηκαν από τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις που λάμβαναν από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2014 τρεις συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων ανοίγει η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αμετάκλητες αποφάσεις

της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και να καταβάλει σε 2 εκατ. συνταξιούχους τα αναδρομικά, ανεξάρτητα από την επικείμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Όπως τονίζει σε σχετική του ανακοίνωση το ΕΝΔΙΣΥ, ανεξάρτητα από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει χρήματα σε 2 εκατ. συνταξιούχους, γιατί υπάρχει η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ.

Ζητούν επιστροφή αναδρομικών

Με την απόφαση αυτή (Ιούνιος 2015) κρίθηκαν αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να μην επιβάλλονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες /και επικουρικές συντάξεις, ενώ και τα δώρα που καταργήθηκαν (με τον ν. 4093) θα πρέπει να επιστραφούν.

Μάλιστα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση αρνείται έως σήμερα να δώσει στους συνταξιούχους αναδρομικά για τις περικοπές των δικών της νόμων 4093/12 , 4051/12 που η ίδια δημιούργησε το 2012, θεωρώντας τους συνταξιούχους «παιδιά ενός κατώτατου θεού», όταν:

Οι συνταξιούχοι δικαστές εισέπραξαν τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά για τους συγκεκριμένους νόμους με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου άρθρ. 88Σ (Μισθοδικείο) το 2018.Έχει εκτελεστεί ήδη από τον ΕΦΚΑ πρωτόδικη απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων που αφορούσε διεκδικήσεις αναδρομικών (των συγκεκριμένων νόμων) η οποία αναφέρεται σε συνταξιούχους της ΔΕΗ.Με νομοθετική ρύθμιση επεστράφησαν αναδρομικά σε ένστολους, καθηγητές Πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος είναι δεδομένη η υποχρέωση της κυβέρνησής να συμμορφωθεί με τις υπ’ αρίθμ. 2287-2290/2015 αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις στα προ του 2012 επίπεδα.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τονίζει ότι οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης οι οποίες, αναφέρονται σε ταύτιση και συσχετισμό των αξιώσεων των συνταξιούχων για τις μνημονιακές περικοπές των νόμων 4051/12, 4093/12, καθώς και των νόμων 3863/10 και 3865/10 (Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης) που έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί από το ΣτΕ και από το Ελεγκτικό Συνέδριο αντίστοιχα, μόνο αδικαιολόγητη σύγχυση δημιουργούν και τίποτα άλλο στους συνταξιούχους.

Οι εργατολόγοι

Οι εργατολόγοι υποστηρίζουν ότι αν η απόφαση δικαιώνει τους συνταξιούχους, τότε θα πάρουν αναδρομικά μόνο όσοι έχουν προσφύγει.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει το σχέδιο ριζικών αλλαγών στα ποσά συντάξεων το οποίο θα περιλαμβάνει αυξήσεις από 50 ευρώ και άνω με νέους συντελεστές υπολογισμού για όσους έχουν πάνω από 35 χρόνια εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα