Αν δεν τους βγάζει στη σέντρα δεν διορθώνονται…

06:40 10/1/2020 - Πηγή: In.gr

Αυτός ο γύρος του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Ελλάδος έχει μια και μόνη χρησιμότητα: επιτρέπει στους προπονητές των ομάδων, που θέλουν τον Ιανουάριο να κάνουν μεταγραφές, να ξεκαθαρίσουν τις σκέψεις τους. Ο λόγος είναι απλός: όλοι μπορούν να δουν κάποιους αναπληρωματικούς να αγωνίζονται ως βασικοί και να κρίνουν, αν μελλοντικά μπορούν να τους εμπιστευθούν. Ο Ολυμπιακός π.χ. αγωνίστηκε στην Καλαμάτα έχοντας στη βασική του ενδεκάδα έπειτα

από καιρό και τον Σισέ, αλλά και τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο.

Ο έλληνας κυνηγός σκόραρε κι έδειξε, όπως και στα δύο παιχνίδια του πρωταθλήματος που αγωνίστηκε ως αναπληρωματικός, ότι σιγά-σιγά βρίσκει τη φόρμα του. Η πιθανότητα απόκτησης κάποιου ακραίου προφανώς και απομακρύνεται, ακόμα κι αν ο Ποντένσε και ο Σουντανί ταλαιπωρήθηκαν τελευταία. Ο Σισέ επίσης έδειξε να συνέρχεται, ενώ και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος τα πήγε καλά. Δεν βλέπω να τρέχει ο Ολυμπιακός να αγοράσει στόπερ: ακόμα κι αν φύγει ο Μεριά έχει τέσσερις, ενώ στην Καλαμάτα έδειξε καλά στοιχεία στο ντεμπούτο του και ο νεαρός Μάρκοβιτς.

Και στην άμυνα μεγάλη ανάγκη για προσθήκες δεν υπάρχει: το λέω γιατί μετά το ντέρμπι της Κυριακής (Ολυμπιακός – ΠΑΟ 1-0) αρκετοί στάθηκαν τόσο πολύ στις δυσκολίες του Μπα, που νόμιζες ότι ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει όχι ένα στόπερ, αλλά τέσσερα. Τώρα ο Μαρτίνς πρέπει να προβληματιστεί για άλλα πράγματα: για το αν π.χ. χρειάζεται ένα μέσο ακόμα ή για το αν χρειάζεται ένα καλύτερο κυνηγό από τον Γκερέρο που δεν κατάφερε να σκοράρει ούτε στην Καλαμάτα.

Φερέιρα

Θα έλεγα ότι μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ στο Ηράκλειο κόντρα στον ΟΦΗ, ανάλογη ευκαιρία για ψύχραιμες εκτιμήσεις έχει και ο προπονητής του Δικέφαλου του Βορρά, Αμπελ Φερέιρα. Αλλά αυτός, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, έχει ξεκαθαρίσει (;) ότι μεταγραφές δεν χρειάζεται τον χειμώνα. Αλλωστε για λόγους που έχουν να κάνουν με την UEFA και το Financial Fair Play, θυμίζω ότι στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ πρέπει να καλυφθεί μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 28 εκατομμυρίων ευρώ. Πιο πιθανό είναι κάποιος παίκτης να φύγει φέρνοντας χρήματα, παρά κάποιος να έρθει.

Δώνης

Χρήσιμο ήταν και το ματς του Κυπέλλου στον Γιώργο Δώνη. Ο ΠΑΟ ηττήθηκε από τον ΠΑΣ στους Ζωσιμάδες με 1-0. Ο Δώνης, που υποδείξεις για το πού πρέπει να ενισχυθεί η ομάδα του έχει κάνει καιρό τώρα, μπορεί να πιέσει ακόμα πιο πολύ για μεταγραφές. Ολοι είδαν στα Γιάννινα επί το έργον παίκτες που έχουν μείνει φέτος λίγο πίσω, αλλά η απόδοση των Νούνιες, Καμπετσή, Μπεκ κ.λπ. δεν πρέπει να εντυπωσίασε κανένα. Ο προπονητής τους δεν τους αδικεί: παίκτες χρειάζεται. Οσους πειραματισμούς κι αν κάνει, ο ΠΑΟ όταν πρέπει να επιβάλει το παιχνίδι του (κι όχι να τρέξει για να μην αφήσει τον αντίπαλο να παίξει) έχει προβλήματα.

Καρέρα

Δοκιμές και πειράματα θα μπορούσε να κάνει και ο Μάσιμο Καρέρα, αν το ματς της ΑΕΚ με τον Αστέρα Τρίπολης δεν είχε αναβληθεί. Ο προπονητής της ΑΕΚ, που δεν έχει ακόμα την καλύτερη γνώση για το ρόστερ της ομάδας του, τόλμησε να κάνει κάποιους πειραματισμούς και στο ματς της Ενωσης με τον Παναιτωλικό την περασμένη Κυριακή, αλλά η ισοπαλία (1-1) με την οποία τελείωσε το πρώτο ημίχρονο και οι αποδοκιμασίες των οπαδών της ΑΕΚ, τον έκαναν να αναθεωρήσει. Πιστεύω ότι τα δύο παιχνίδια με τον Αστέρα Τρίπολης θα τον βοηθούσαν να αποκτήσει καλύτερη εικόνα του ρόστερ – δυστυχώς για αυτόν το χθεσινό ματς αναβλήθηκε και τώρα αναζητούνται ημερομηνίες για το πότε θα γίνει.

Αναβολή

Η ιστορία της αναβολής αυτού του ματς έχει πάντως μια ιστορία που δείχνει πως η ποδοσφαιρική ομοσπονδία διοικεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η αστυνομική διεύθυνση Τρίπολης είχε υποβάλει στην ΕΠΟ αίτημα αναβολής του ματς (ή αλλαγής της ημερομηνίας του) από την περασμένη Παρασκευή. Η αστυνομική διεύθυνση Τρίπολης ισχυριζόταν (και δικαίως) ότι υπάρχει φόβος συνάντησης στην εθνική οδό οπαδών της ΑΕΚ, που μεμονωμένα θα ταξίδευαν στην Τρίπολη και οπαδών του Ολυμπιακού, που μεμονωμένα θα ταξίδευαν στην Καλαμάτα.

Η ΕΠΟ είχε χρόνο να αλλάξει την ημέρα διεξαγωγής του ματς, αλλά αυτό θα το έκανε μια κανονική ομοσπονδία. Από όσο ξέρω δεν ήθελε να κακοκαρδίσει την ΑΕΚ βάζοντας το ματς Πέμπτη (γιατί η Ενωση θα είχε μια μέρα λιγότερη για να προετοιμαστεί ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ), αλλά δεν ήθελε και να αναβάλει το ματς για να μην κακοκαρδίσει τον ΠΑΟΚ, που ήθελε να κουραστεί η ΑΕΚ στο παγωμένο Θόδωρος Κολοκοτρώνης της Τρίπολης. Κι έτσι η ΕΠΟ άφησε την εκκρεμότητα να σέρνεται, αλλάζοντας απλά την ώρα έναρξης του αγώνα. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έγινε έξαλλος και αποφάσισε την αναβολή την ύστατη στιγμή: υπάρχει και ο νεκρός της Θεσσαλονίκης – όλα παίζουν τον ρόλο τους.

Ορθότατη

Τα αντανακλαστικά του υφυπουργού είναι χρήσιμα και η απόφαση ορθότατη. Ομολογώ, όμως, ότι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν καταχέριασε την ομοσπονδία για τη στάση της: η αναβλητικότητα και η επιπολαιότητά της έπρεπε να καταδικαστεί δημοσίως. Αν μάλιστα, όπως μαθαίνω, του προτάθηκε από την ΕΠΟ να αναβάλει το ματς του Ολυμπιακού με την Καλαμάτα για το οποίο δεν υπήρχε καν αίτημα αναβολής από την τοπική αστυνομική διεύθυνση (!), η συγκεκριμένη απαίτηση της ομοσπονδίας θα έπρεπε να γίνει γνωστή για να καταλάβει ακόμα καλύτερα ο κόσμος τι μυαλά κουβαλάνε όσοι διοικούν το ποδόσφαιρο!

Αν το ξαναλέω του έγινε του υφυπουργού μια τέτοια πρόταση, καταλαβαίνεις ότι οι άνθρωποι της ομοσπονδίας προτιμούν να κάνουν κόλαση το καλαντάρι του Ολυμπιακού (που αγωνίζεται και με την Αρσεναλ) από το να δυσαρεστήσουν την ΑΕΚ ή ακόμα περισσότερο τον ΠΑΟΚ που ευρωπαϊκές υποχρεώσεις θα ξαναέχουν του χρόνου. Αυτό κι αν είναι εξυγίανση!

Σέντρα

Ο Αυγενάκης, όπως λέει, προτιμά να κάνει πράγματα, παρά να μιλάει. Τον άκουγα π.χ. χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη να εξηγεί κάποια αυτονόητα πράγματα: όντως για την τήρηση του νόμου, την ασφάλεια των γηπέδων, την πάταξη της οπαδικής βίας δεν είναι υποχρεωμένο το υφυπουργείο Αθλητισμού καθώς τα ζητήματα της δημόσιας τάξης και της αντιμετώπισης των συμμοριών είναι δουλειά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αλλά στη θέση που βρίσκεται ο Αυγενάκης οφείλει και να λοιδορεί και να συνετίζει και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνει αυτό «βγάζοντας στη σέντρα» (για να το πω ποδοσφαιρικά) διάφορους που δεν σοβαρεύονται και δεν συμμορφώνονται. Και που προβάλουν τη σιωπή του ή τη μη τοποθέτησή του ως απόδειξη πως θα συνεχίζουν απτόητοι να κάνουν ό,τι θέλουν…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αν δεν τους βγάζει στη σέντρα δεν διορθώνονται…,