«Αμβροσιάδα»: Έργα και ημέρες του κήρυκα του μίσους πριν την καταδίκη

12:56 2/7/2020 - Πηγή: In.gr

Ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος μας χάρισε, για πρώτη φορά, ανακούφιση. Η καταδίκη του από το Άρειο Πάγο για ρητορική μίσους και ρατσιστικό λόγο, αποτελεί μια από τις καθαρότερες σελίδες της νομικής ιστορίας της χώρας: Είναι η πρώτη καταδίκη που σχετίζεται με ομοφοβικό λόγο.

Βεβαίως, όμως, ο μητροπολίτης Αμβρόσιος είχε γίνει γνωστός πριν να… εντρυφήσει στη ρητορική ομοφοβικού μίσους και την ενθάρρυνση της βίας κατά των ομοφυλοφίλων. Τον γνωρίσαμε αρχικά από τα κηρύγματά του κατά της Αριστεράς και έπειτα μέσα από τις εξαιρετικές σχέσεις που ανέπτυξε με τη Χρυσή Αυγή.

Ας δούμε μία προς μια την ισχυρή πεντάδα των χειρότερων στιγμών του καταδικασθέντα μητροπολίτη

Αμβρόσιος κατά «άθεου» Τσίπρα και Αριστεράς

«Η δεξιά ιδεολογία, θεωρητικά τουλάχιστον, σέβεται το Θεό, ενώ η αριστερή ιδεολογία εχθρεύεται το Θεό! Ο κ. Τσίπρας άλλωστε δεν το έκρυψε: Θα πάει και με το Διάβολο, μας είπε πρόσφατα!»

Αυτά έλεγε ο μητροπολίτης το 2013 και μάλιστα σε μία χρονική συγκυρία που η Χρυσή Αυγή σημείωνε ραγδαία άνοδο, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Βεβαίως η συμπάθεια ή η αντιπάθεια προς το πρόσωπο ενος πολιτικού είναι αναπόφευκτη. Όμως, ο μητροπολίτης Αμβρόσιος αποφάσισε να προχωρήσει ακόμα παραπέρα. Μετά τις κατάρες με αφορμή το Σύμφωνο Συμβίωσης, το πολιτικό κήρυγμα του -κατά ισχυρισμό του- «ακομμάτιστου» μητροπολίτη ξέφυγε από τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Έτσι, όταν η χώρα ήταν βουτηγμένη στο πένθος για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο Αμβρόσιος έβλεπε… θεία Δίκη, δηλαδή την εκδίκηση του Θεού για τον άθεο Τσίπρα. Αποκορύφωμα, η απεικόνιση του μέχρι τότε πρωθυπουργού «να τον πηγαίνουν τέσσερις», σε στάση νεκρού, ως περιφερόμενο σκήνωμα.

Ίσως από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του να υπήρξε ένα Πάσχα κατά το οποίο κήρυττε να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν έχει υπογράψει τέτοια διατάγματα κι αν υπογράψει ακόμη περισσότερα». Οσο για τους άθεους «ευχήθηκε» αν φάνε κρέας «να γίνει δηλητήριο και να τους τρυπήσει το στομάχι» και «να γίνει πέτρα και να μην το χωνέψουν».

Την οργή του προκάλεσε μία γυναίκα, που αντιδρώντας φώναξε ότι «αυτό δεν είναι αγάπη».

Αμβρόσιος και Χρυσή Αυγή

Δεν έπαψε ποτέ να δηλώνει απολιτίκ και ακομμάτιστος ο μητροπολίτης, ήταν όμως κοινώς αναγνωρισμένη η σχέση του με τη Χρυσή Αυγή. Υποστήριζε, εξάλλου ότι «αυτού, τουλάχιστον αγαπούν την Ελλάδα». Διά της πλαγίας οδού, μέσω της ρητορικής του μίσους για του πρόσφυγες, τους μετανάστες και γενικώς ολόκληρη την πολιτική ατζέντα των νεοναζί, ο Αμβρόσιος, εμμέσως πλην σαφώς, καθοδηγούσε το ποίμνιο προς μία πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Αμβρόσιος επέλεξε να χρυσώσει το χάπι. Ως άνθρωπος της εκκλησίας (sic) φυσικά δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί δημόσια την αφαίρεση μία ανθρώπινης ζωής (αυτό το έκανε αργότερα). Αποφάσισε, ωστόσο, να αντιμετωπίσει την χρυσή Αυγή ως παραστρατημένο νέο.

«Εγράψαμε παλαιότερα, ότι εάν η Χρυσή Αυγή διορθώσει μερικές ιδεολογικές τοποθετήσεις της και εάν επίσης διορθώσει μερικές περιπτώσεις ακραίας συμπεριφοράς ωρισμένων τουλάχιστον Μελών της, θα μπορούσε να αναδειχθεί η «γλυκειά ελπίδα» στους δυσχειμέρους τούτους καιρούς, τους οποίους διερχόμεθα!

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΑΝ! Και να το αποτέλεσμα! Εισπράττουν πλέον την γενική κατακραυγή! Εν τούτοις στούς κόλπους της Χρυσής Αυγής υπάρχουν πολλά σοβαρά πρόσωπα! Ας αναλάβουν, λοιπόν, τον ρόλο, που τους ανήκει! Καί μάλιστα χωρίς αναβολή, αφού τώρα πιά τους πήρε ο κατήφορος».

Ο Αμβρόσιος και οι πρόσφυγες

«Δεν έχουμε χώρο για να φιλοξενήσουμε στην περιοχή μας όλα αυτά τα στίφη των Ισλαμιστών, τα οποία εκβιαστικά αποστέλλονται στην πατρίδα μας για να την αλλοιώσουν και να την κατακτήσουν», κήρυξε ο Αμβρόσιος μέσω του προσωπικού του μπλογκ. Όταν ξέσπασε η πρωτη προσφυγική κρίση. ο μητροπολίτης Καλαβρύτων θεώρησε ότι οι άνθρωποι αυτοι θα μολύνουν τα χώματα που πότισε το αίμα των σφαγιασθέντων από τους ναζί.

Μάλιστα, θεώρησε πως το προσφυγικό εντάσσεται σε ένα καλοστημένο σατανικό σχέδιο, με απώτερο σκοπό να αλλοιώσει τον πολιτισμό μας. «Δεν ταιριάζουν τα χνώτα μας. Δεν μας αρέσει ο πολιτισμός τους. Δεν αποδεχόμεθα την θρησκεία τους! Δεν θέλουμε να υποκύψουμε στα πονηρά κόλπα και τα σατανικά σχέδια των Μεγάλων του κόσμου τούτου»

Ο Αμβρόσιος και η έξωση του ηλικιωμένου

Σε γηροκομείο που υπάγεται στη μητρόπολη βρέθηκε ανήμπορος ηλικιωμένος άντρας, που δεν μπορούσε πλέον να αυτοεξυπηρετηθεί στο σπίτι του.

Το χειρότερο γεγονός σχετικά με τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, είναι ότι δεν έχουμε καθόλου στοιχεία για τις συνθήκες λειτουργίας του και την δράση τους. Δε γνωρίζουμε τι συμβαίνει ούτε σε όσα φιλοξενούν ανηλίκους, ούτε στα γηροκομεία, ούτε σε όσα λειτουργούν σαν άσυλα ανιάτων.

Ωστόσο, αυτή η ιστορία έγινε γνωστή. Όταν μαθεύτηκε πως ο ηλικιωμένος άντρας είναι ομοφυλόφιλος, η μητρόπολη αποφάσισε να τον εκδιώξει από το γηροκομείο, πρακτικά αφήνωντας τον να πεθάνει.

Ωστόσο, οι έντονες αντιδράσεις ανάγκασαν σε ανάκληση της απόφασης

Αμβρόσιος κατά γκέι: Φτύστε τους

«Είναι απόβλητοι της κοινωνίας» κήρυξε ο Αμβρόσιος για τους γκέι. Απόβλητοι για τους οποίους δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τραβήξει όπλο, σε μία δολοφονική πράξη πο προφανώς επαψε να είναι καταδικαστέα.

Ο Αμβρόσιος ήταν σαφέστατος: «Όπου τους βρείτε, φτύστε τους». Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας τον κατονόμασαν ως ηθικό αυτουργό για σωματικές και ψυχολογικές επιθέσεις που δέχθηκαν. Μάλιστα, ο μητροπολίτης, φίλος των συμβολισμών, δεν παρέλειψε να κηρύξει… διήμερο πένθος μετά την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης. Ο σκοταδισμός του υπήρξε το κερασάκι μίας πλούσιας τούρτας, που τελικά του κόστισε (έστω προς το παρόν) την αυλαία της ιδιόρρυθμης αλλά επί της ουσίας πολιτικής του καριέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα