Αιχμές από τον απερχόμενο Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για την αποστρατεία του

13:54 15/10/2019 - Πηγή: In.gr

Χωρίς να κρύψει την πικρία του για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να τον αποστρατεύσει ο απερχόμενος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Σταμάτιος Ράπτης παρέδωσε το πρωί της Τρίτης τη σκυτάλη της ηγεσίας στον μέχρι πρότινος Α’ Υπαρχηγό του Λ.Σ. κ. Θεόδωρο Κλιάρη.

Ο κ. Ράπτης ο οποίος θεωρείται ένας εκ των μακροβιότερων Αρχηγών του Λ.Σ. άφησε αιχμές ξεκινώντας την ομιλία του λέγοντας πως η απόφαση ήταν αιφνιδιαστική, ελήφθη νύχτα και ενώ είχε επιστρέψει από την Τουρκία όπου

είχε συζητήσει το μεταναστευτικό. Αυτό, όπως είπε, δεν συνάδει με τις παραδόσεις του Λιμενικού Σώματος και θεωρεί  ότι αποτελεί ένδειξη έλλειψης σεβασμού στο θεσμό του Αρχηγού και στο προσωπικό του Σώματος.

«Πολλώ δε μάλλον αφού αυτό συνέβη μετά την επιστροφή μου από σημαντικότατο υπηρεσιακό ταξίδι στο εξωτερικό για το προσφυγικό ζήτημα. Παρόλα αυτά θέλω να ελπίζω ότι ο άκομψος αυτός τρόπος δεν οφείλεται αποκλειστικά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά σε εξωθεσμικούς κύκλους και συμφέροντα εκτός του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος που άδικα με πολέμησαν», χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει.

Ο κ.Ράπτης υπογράμμισε ότι αποχωρεί από το Σώμα ικανοποιημένος παραδίδοντας  ένα Λιμενικό «μεγαλύτερο, ισχυρότερο ακμαίο και αλώβητο σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει προκλήσεις και αντιξοότητες»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά την ομιλία του κ. Ράπτη από το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για «απαξιωτική συμπεριφορά της κυβέρνησης στο θεσμό του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος ΕΛΑΚΤ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η αναιτιολόγητη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποστρατεία του πριν τη λήξη της θητείας του το 2020 και η ενημέρωση του γι΄ αυτή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποτελεί απαξιωτική συμπεριφορά  τόσο για τον ίδιο όσο και για τον θεσμό του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος. Το  γεγονός δε ότι αυτό συνέβη αμέσως μετά την επιστροφή του από ένα κρίσιμο ταξίδι στην Τουρκία που είχε συναντήσεις με την ηγεσία της Τουρκικής Ακτοφυλακής και μάλιστα σε μια περίοδο έξαρσης των προσφυγικών ροών, αποτελεί δείγμα της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ζητήματα κορυφαίας πολιτικής και στρατηγικής σημασίας.»

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στον χαιρετισμό του απέφυγε να απαντήσει στις αιχμές του κ. Ράπτη. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Είναι το Λιμενικό σώμα που διασφαλίζει τη νομιμότητα στις Ελληνικές θάλασσες. Είναι το Λιμενικό Σώμα που καταπολεμά κάθε παράνομη πράξη στην θάλασσα. Είναι το Λιμενικό Σώμα που εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Είναι το Λιμενικό Σώμα που εκπροσωπεί την ναυτιλία μας στα διεθνή ναυτιλιακά φόρα, με στελέχη έμπειρα και ικανά στο χειρισμό των σύνθετων ναυτιλιακών προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, καθοριστική είναι η συμβολή του Λιμενικού Σώματος σε τομείς κρίσιμους εθνικά και καθοριστικούς για την ίδια τη ζωή, αλλά και την ποιότητα της Είναι το Λιμενικό Σώμα που συμβάλει αποφασιστικά στην διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας, με την επιτήρηση και φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας, που είναι συνάμα και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το Λιμενικό Σώμα που σώζει ζωές, συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Και, βεβαίως, είναι το Λιμενικό Σώμα που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή, κυριολεκτικώς στην πρώτη γραμμή, της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενός μεγάλου και κρίσιμου προβλήματος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.»

Επιπλέον ευχαρίστησε τον κ. Ράπτη για «τις προσπάθειες που κατέβαλλε, σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο. Του εύχομαι να είναι υγιής και δημιουργικός…Θέλω να ευχηθώ στο νέο Αρχηγό, Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει.»

Επιπροσθέτως ο νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος στην ομιλία του έστειλε μήνυμα προς τα στελέχη του Λ.Σ. ότι δεν θα επιτρέψει ενέργειες επίλυσης θεμάτων με εξωθεσμικές παρεμβάσεις και συμπεριφορές, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα  στελέχους του σώματος.  Ανέφερε  ότι η παραβατικότητα είναι έξω από κάθε πλαίσιο συζήτησης ανοχής και δράσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα