Αγωνία για το εμβόλιο μετά το «πάγωμα» των δοκιμών της AstraZeneca – Πότε θα ξαναρχίσουν

18:32 10/9/2020 - Πηγή: In.gr

Την αναστολή των δοκιμών προκάλεσε η ανεξήγητη ασθένεια μιας εθελόντριας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία εμφάνισε νευρολογικά συμπτώματα που θύμιζαν εγκάρσια μυελίτιδα.

«Δεν ξέρουμε αν είναι εγκάρσια μυελίτιδα. Πρέπει να γίνουν περισσότερα τεστ στην ασθενή, στο άτομο που ανέπτυξε τα συμπτώματα και -όπως γνωρίζετε- είναι φυσικά περίπλοκο. Πρέπει να γίνουν μια σειρά τεστ και αυτό θα πάρει χρόνο».

Σύμφωνα με τους New York Times

η κλινική δοκιμή διακόπηκε και τον περασμένο Ιούλιο όταν ένας άλλος εθελοντής παρουσίασε συμπτώματα νευρολογικής φύσεως αλλά διαγνώστηκε τελικά με πολλαπλή σκλήρυνση, που δεν σχετιζόταν με τη χορήγηση του εμβολίου.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό».

Η AstraZeneca χαρακτήρισε την παύση των κλινικών δοκιμών «ενέργεια ρουτίνας» που επιβάλλεται όταν υπάρχει ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις κλινικές δοκιμές.

Και ενώ το περιστατικό αξιολογείται από ανεξάρτητη επιτροπή που θα αποφασίσει πότε θα ξαναρχίσουν οι δοκιμές, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας δηλώνει ότι πριν από το τέλος του έτους θα γνωρίζουμε αν το πειραματικό εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, εφόσον επιτραπεί η επανέναρξη των δοκιμών.

«Το πρώτο ερώτημα είναι αν προστατεύει τους ανθρώπους τουλάχιστον για μια χρονική περίοδο. Αυτό θα το ξέρουμε πριν από το τέλος του έτους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, ενδέχεται να ξαναρχίσει τις δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της την επόμενη εβδομάδα.

8.000 αεροπλάνα για τη μεταφορά του εμβολίου

Την ώρα που ο αγώνας δρόμου για το εμβόλιο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών έχει έτοιμο το πλάνο για την διανομή του ανά την υφήλιο.

Σύμφωνα με άρθρο του ΒΒC θα χρειαστούν οκτώ χιλιάδες αεροπλάνα για τη μεταφορά του εμβολίου.

Προϋπόθεση βέβαια για να επιστρατευτούν τα οκτώ χιλιάδες Boeing 747 είναι να λάβει το πολυπόθητο εμβόλιο την έγκριση των αρμόδιων αρχών.

«Για φάρμακα και εμβόλια, που δίνονται σε ανθρώπους πρέπει να ελέγχεται η ασφάλεια που είναι το πιο σημαντικό και η αποδοτικότητά τους, δηλαδή πόσο αποτελεσματικά είναι».

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών πάντως συνεργάζεται ήδη με αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, παγκόσμιους φορείς υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες για να μπορέσουν να παραδοθούν τα εμβόλια σε κάθε γωνιά της Γης.

Η ασφαλής διανομή των εμβολίων θα είναι η αποστολή του αιώνα για την παγκόσμια βιομηχανία αερομεταφοράς φορτίων.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA
Keywords
Τυχαία Θέματα