Αυτός είναι ο χάρτης με τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου για ΑΟΖ
Σε ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου κατέληξαν Αθήνα και Κάιρο, το απόγευμα της Πέμπτης. Η συμφωνία υπεγράφη ύστερα από την επίσκεψη – αστραπή του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.
Για ισορροπημένη συμφωνία κάνουν
Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.
Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
Τονίζεται, δε, πως επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή. «Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων» αναφέρουν, στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικές πηγές.
Δένδιας: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστωνΣτις πρώτες του δηλώσεις, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως με την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιας αποκλειστικής ζώνης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο, το «παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταλήξει εκεί που ανήκε, στον κάλαθο των αχρήστων».
Επισήμανε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης και διαμήνυσε ότι μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.
Επίσης, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Ο χάρτης με την ΑΟΖΣτο πλαίσιο αυτό, διπλωματικές πηγές έδωσαν στη δημοσιότητα τον χάρτη με τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου.
Τα όρια της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου αποτυπώνονται στον χάρτη με τις κόκκινες γραμμές, ενώ με τις διακοπτόμενες φαίνονται τα όρια που έχουν συμφωνήσει Τουρκία και Σάρατζ στο «παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα κρούσματα σήμερα 6/8: Φόβοι για μεγαλύτερη αύξηση, ολοταχώς για νέα μέτρα - Η κομβική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
- Δύσκολες ώρες για πασίγνωστο ηθοποιό (pics)
- Κορωνοϊός - Πιο πολλά τα κρούσματα σήμερα: 50 οι ασθενείς από τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη - 13 στη Λάρισα - Μεγάλη εστία στον Πόρο
- Τέλος οι τηλεφωνικές από το «Ευτυχείτε»
- Σφοδρή κριτική από Νίκο Κοτζιά για την ΑΟΖ με Αίγυπτο
- Κορωνοϊός: Tα «τρελά πράγματα» που συμβαίνουν στον οργανισμό όταν αρχίσει η λοίμωξη
- Ηχηρή αποχώρηση στον Παναθηναϊκό με ποσό που προκαλεί αίσθηση
- Αυτόν τον άντρα θέλουν όλες οι γυναίκες
- Creta Farms: «Καταπέλτης» το πόρισμα της Deloitte για τη διοίκηση των Δομαζάκηδων
- Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Έπεσαν οι υπογραφές: Συμφωνία Αθήνας – Καΐρου για ΑΟΖ
- Κινείται για Πιερ Τζάκσον ο Παναθηναϊκός
- Τσίπρας: Κακή συμφωνία με Αίγυπτο θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία
- Κοροναϊός : Αυξάνονται τα κρούσματα από τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη
- To BHMAgazino αφιερωμένο στο γαλάζιο ελληνικό καλοκαίρι
- Σε εξέλιξη πυρκαγιά στα Κύθηρα κοντά σε σπίτια
- Γιώργος Νταλάρας: «Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης ήταν ένας τέλειος τραγουδιστής του ρεμπέτικου»
- Κοροναϊός: Εμβόλιο πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ υπόσχεται ο Τραμπ
- Δένδιας για συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων
- Η Βηρυτός μαζεύει τα συντρίμμια της – Ανατροπή του «καθεστώτος» ζητούν οι πολίτες

- Τελευταία Νέα In.gr
- Αυτός είναι ο χάρτης με τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου για ΑΟΖ
- Κινείται για Πιερ Τζάκσον ο Παναθηναϊκός
- Γιώργος Νταλάρας: «Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης ήταν ένας τέλειος τραγουδιστής του ρεμπέτικου»
- Δένδιας για συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων
- Κοροναϊός: Εμβόλιο πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ υπόσχεται ο Τραμπ
- To BHMAgazino αφιερωμένο στο γαλάζιο ελληνικό καλοκαίρι
- Δρ. Φάουτσι : «Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου – Παρενοχλούσαν τις κόρες μου»
- Premier League: Επιστρέφουν οι τρεις αλλαγές
- Κοροναϊός : Αυξάνονται τα κρούσματα από τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη
- Βηρυτός : Απίστευτο βίντεο από μαιευτήριο τη στιγμή της έκρηξης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έκρηξη στη Βηρυτό: Εντοπίστηκε στη Λεμεσό ο πλοιοκτήτης που μετέφερε νιτρική αμμωνία
- Πώς να αποκτήσετε swipe up χωρίς να έχετε 10.000 followers στο Instagram
- Ικαρία: Ιδιώτης που λειτουργεί καφενείο πίσω από το γλέντι στην Ακαμάτρα
- Guardian για Μαρτίνς: «Ο "σφαγέας" της Άρσεναλ έχει επικεντρωθεί στην ομάδα των Γουλβς»
- «Memories»: Κυκλοφόρησε το νέο ορχηστρικό του Έλληνα συνθέτη, Κυριάκου Παπαδόπουλου
- Ανανέωσαν με τη Λαμία οι Σκόνδρας, Αντέτζο και Βύντρα
- Τραμπ εμβόλιο: Αισιοδοξία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ
- Δήμαρχος Ωραιοκάστρου: Ο θάνατος του Αγάθωνα μας γέμισε θλίψη
- ΗΠΑ: Κυρώσεις σε τρία άτομα στη Λιβύη και μια εταιρεία στη Μάλτα
- Προειδοποιήσεις στην Κυβέρνηση: «Το φιλότιμο του Έλληνα μπορεί να είναι απεριόριστο, η υπομονή του όμως σύντομα εξαντλείται»