Αφροδίτη Ρέτζιου : Οχι άλλες ανθρώπινες υπάρξεις στον Καιάδα

20:49 10/5/2019 - Πηγή: In.gr

Με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο, στήθηκε ένα ακόμα αποπροσανατολιστικό σόου μεταξύ των «μονομάχων» των εκλογικών αναμετρήσεων, με θέμα αυτή τη φορά τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Ενθεν κακείθεν δηλώσεις για το ποιος είναι ο συνεπής υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Δηλώσεις που ξεχειλίζουν από υποκρισία, από τη στιγμή που και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις υλοποίησαν μέχρι

κεραίας τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες σαν «κόστος» για το κράτος από τη μία και σαν χρυσή ευκαιρία από την άλλη, για να κερδοσκοπούν σε βάρος τους οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Ο χώρος της ειδικής αγωγής, η ζοφερή πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωπες οι λαϊκές οικογένειες που ζουν το πρόβλημα, είναι αδιάψευστος μάρτυρας των τραγικών συνεπειών της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Ελάχιστες δημόσιες δομές διάγνωσης, παρέμβασης και θεραπείας των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Περικοπή την τελευταία διετία, σχεδόν κατά 50% της – έτσι και αλλιώς – πενιχρής χρηματοδότησης για τις απαραίτητες θεραπείες. Μόλις το 15% των παιδιών με αναπηρία πηγαίνει σε ειδικά σχολεία. Το 70% του προσωπικού στον χώρο της ειδικής αγωγής εργάζεται με ελαστικές σχέσεις, σ’ έναν τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο, απαιτητικό, όπου η συνεχής εναλλαγή όσων εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία του παιδιού με αναπηρία υποσκάπτει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά της.

Η πολιτική της «ένταξης» και της «ενσωμάτωσης» των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο γενικό σχολείο, που εκπορεύεται από τα επιτελεία της ΕΕ και προωθείται από τις κυβερνήσεις, αποτελεί τον δούρειο ίππο για την περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμιση του ανεπαρκέστατου δικτύου δημόσιων δομών Ειδικής Αγωγής. Καμία αναγκαία προϋπόθεση δεν εξασφαλίζεται για την ολόπλευρη στήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες στο γενικό σχολείο. Το αποτέλεσμα είναι – δεδομένων των τραγικών ελλείψεων στις δημόσιες δομές – τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος ενός ιδιωτικού σχολείου, να φυλακίζονται στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού.

Οι οικογένειες των παιδιών με ειδικές ανάγκες να γίνονται βορά στα αρπακτικά του κλάδου, να εναποθέτουν τις ελπίδες του στη «φιλανθρωπία» των ΜΚΟ. Χιλιάδες ανθρώπινες υπάρξεις στον Καιάδα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εξειδικευμένης εφαρμογής των κατευθύνσεων της ΕΕ στον χώρο της ειδικής αγωγής στην οποία ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και οι δορυφόροι τους ταυτίζονται πλήρως.

Τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στραγγαλίζονται στη μέγγενη της καπιταλιστικής οικονομίας. Δεν χωράνε στην ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος που υπηρετούν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Γι’ αυτό χρειάζεται να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές. Για να δυναμώσει ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη πρόνοια και ειδική αγωγή. Για να δυναμώσει η προοπτική να ανατραπεί η κοινωνία που, όπως έλεγε η κομμουνίστρια παιδαγωγός Ρόζα Ιμβριώτη, εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο της ειδικής αγωγής, «συμπεριφέρεται στα παιδιά με ειδικές ανάγκες σαν μητριά». Για μια κοινωνία στην οποία μέτρο της προόδου δεν θα είναι το κέρδος, αλλά η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Σε αυτή η ειδική αγωγή δεν θα αντιμετωπίζεται σαν ευκαιρία, αλλά θα είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα.

* Η Αφροδίτη Ρέτζιου είναι υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Keywords
Αναζητήσεις
αστυνομία ρετζιου
Τυχαία Θέματα