To νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ : Οι απαντήσεις του Τσίπρα στο «τι θα γινόταν αν…»

23:01 20/9/2020 - Πηγή: In.gr

Η φετινή ΔΕΘ, το Thessaloniki Helexpo Forum, για τον Αλέξη Τσίπρα σημαδεύτηκε από την προσπάθειά του να αλλάξει την αρνητική για τον ΣΥΡΙΖΑ εικόνα που έχει εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία ως συνέπεια της κυβερνητικής του αποτυχίας (2015-2019)

ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το αφήγημα της διαρκούς πολιτικής απάτης

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα: Το πρώτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ετοιμότητα να ξανακυβερνήσει. Δεύτερο ότι το πολιτικό του σχέδιο είναι οριοθετημένο κοινωνικά και πολιτικά από την κυβερνητική πολιτική του κ. Μητσοτάκη και εκφράζει αντίπαλα κοινωνικά συμφέροντα.

Κατά τρίτον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι συνθήκες της δικής του διακυβέρνησης ήταν πιο δύσκολες από αυτές που αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αιχμή την πανδημία και μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ιδιαίτερα σε δύο σημεία, τη λεγόμενη μεσαία τάξη και τη Συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου «να πάρει το αίμα του πίσω» από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογική ήττα του 2019.

Επίκεντρο των παραπάνω μηνυμάτων που συνθέτουν το αφήγημα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το σχέδιο των 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης που παρουσίασε κατά την ομιλία του το Σάββατο το βράδυ και η ρητορική περί «διαρκούς πολιτικής πολιτικής» της κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα που του θέτει κατά καιρούς ο κ. Μητσοτάκης για το τι θα γινόταν αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να υπονοεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις.

Δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί

Κορωνίδα των απαντήσεων του κ. Τσίπρα για το «κοστολογημένο», «ρεαλιστικό» και κοινωνικά «επιβεβλημένο» για να εφαρμοστεί πρόγραμμα των 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης, είναι η απάντησή του πως σήμερα, λόγω του κοροναϊού δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και οι σκληρή εποπτεία της τρόικας και επομένως είναι θέμα καθαρά πολιτικής επιλογής το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Και ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο μαξιλάρι ασφαλείας που παρέδωσε η κυβέρνησή του σημείωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα έχοντας πιο δύσκολες συνθήκες από την κυβέρνηση σήμερα. Βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία» ενώ αναφέρθηκε στην υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, «χωρίς πρόσβαση στις αγορές και χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία».

«Μετά την έξοδο από τα μνημόνια ακολουθήθηκε μια νέα οικονομική πολιτική. Μέσα σε λίγους μήνες φέραμε σειρά από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αναιρούσαν ακραίες μεταρρυθμίσεις που είχε επιβάλει η τρόικα και το ΔΝΤ» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Οι ίδιοι που πίεζαν για υψηλά πλεονάσματα λένε ξοδέψτε για να σώσετε οικονομία».

Σχέδιο για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής

Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Τσίπρας απαντώντας στο ερώτημα τι διαφορετικό θα έκανε από τη ΝΔ αν σήμερα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και πάλι στη δημοσιονομική χαλάρωση λόγω κοροναϊού,  προτάσσοντας στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ την «κοινωνική συνοχή».

«Η βασική απάντηση είναι ότι θα αντιμετωπίζαμε την πανδημία ως ευκαιρία και θα αξιοποιούσαμε τα εργαλεία της ΕΕ για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, αδύναμους και μικρομεσαίους, τον κόσμο της εργασίας. Σήμερα δεν έχουμε δημοσιονομικούς περιορισμούς και έχουμε σχέδιο».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ιστορική τομή» την πανδημία και τόνισε με νόημα ότι «διαψεύδει τα θέσφατα ότι οι αγορές κανονίζουν τα πάντα». Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ρόλο του κράτους για τη στήριξη της δημόσιας υγείας και παιδείας καθώς και την ανάταξη της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

«Δεν μπορεί να γίνει με νεοφιλελεύθερες συνταγές. Εμείς έχουμε το know how γιατί αυτές είναι οι απόψεις μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αυτή είναι η βασική διαφορά των δυνάμεων της Δεξιάς και της Αριστεράς, της συντήρησης και της προόδου.

Η πανδημία ακυρώσει τις θέσει του νεοφιλελευθερισμού

«Δεν μπορούμε να συζητάμε σαν να μην έχει υπάρξει πανδημία. Μας υποχρεώνει να επαναπροσδιοριστούμε. Όλοι στο δημόσιο νοσοκομείο πήγαμε για να σωθούμε. Όλοι προστρέξαμε στη στήριξη του κράτους με ισχυρές παρεμβάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι τώρα «η ζωή ακυρώνει τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη»

Σε αυτό τον καμβά ενέταξε τη θέση του για τον ρόλο του κράτους ως βασικού μετόχου των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών, τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για την ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας.

Στις προτάσεις που παρουσίασε μίλησε για «σωσίβια λέμβο» στις ΜμΕ ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να γίνει «κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ανέλαβε και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. «Θα καταργούσαμε νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, δημοκρατικών δικαιωμάτων όπως ο νόμος για τις διαδηλώσεις. Θα προχωράγαμε σε προσλήψεις άμεσα με νοσηλευτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό» είπε ο κ. Τσίπρας, ευχόμενος «όταν θα αναλάβουμε να μην είναι πάλι αργά και να πρέπει να διαχειριστούμε μια κοινωνία σε κατάσταση λεηλασίας όπως έγινε το 2015».

Οι αναφορές του κ. Τσίπρας στους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, υπό την ομπρέλα της «κοινωνικής συνοχής» ήταν αρκετές και μάλιστα προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για πολιτική εξαπάτηση της μεσαίας τάξης, καθώς όπως είπε σήμερα η μέχρι χθες ραχοκοκαλιά της οικονομίας αντιμετωπίζεται ως «ζόμπι» γιατί αποτελεί στρατηγικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη να καταλάβουν τη θέση τους στην αγορά «μεγάλα οικονομικά τραστ».

Συναλλαγή στο Μακεδονικό

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας ήταν σχεδόν εκδικητικός με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώθηκε πολύ γρήγορα στον απόηχο και των επαφών Μητσοτάκη – Ζάεφ.

«Δεν υπήρξε καμία συναλλαγή. Μόνο μία. Ο κ. Μητσοτάκης αντάλλαξε την άποψή του για το Μακεδονικό με την πρωθυπουργία. Ας την χαίρεται αυτή την συναλλαγή του. Αλλά όλα εδώ πληρώνονται» ανέφερε ο κ. Τσίπρας ενώ λίγο νωρίτερα αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών είχε σημειώσει χαρακτηριστικά: «Ο άνθρωπος δεν είχε διαφωνία και επέλεξε να διαφωνήσει για να διχάσει λαό και να κερδίσει λίγους ψήφους. Και σήμερα δίνει .…μάχες».

Πρόσθεσε δε, ο κ. Τσίπρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες στη βουλή για τις επιμέρους συμφωνίες Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας ώστε «κάθε ένας από τους 158 βουλευτές της ΝΔ με την ψήφο του θα λέει και μία συγγνώμη. Συγγνώμη για το διχασμό, τα ψέματα, την υστερία την εξαπάτηση, τις σφαίρες σε υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συγγνώμη για την αθλιότητα και την εξαπάτηση των απλών πολιτών, όταν λέγανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλαγε τη Μακεδονία».

Στην πραγματικότητα οι αναφορές αυτές του κ. Τσίπρα με επίκεντρο την μεσαία τάξη και τη Συμφωνία των Πρεσπών στόχευσαν εντάχθηκαν στο πλαίσιο της καταγγελίας του κ. Τσίπρα για την «πολιτική απάτη» του Μητσοτάκη, καθώς αποτελούν δύο βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Αν δεν υπήρχε κοροναϊός θα ζήταγα εκλογές

Με την ίδια λογική προσπάθησε να αποδομήσει και τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη περί ανάπτυξης με φόντο τη διαχείριση της πανδημίας.  «Έταξε προεκλογικά δουλειές και ανάπτυξη και μόλις ανέλαβε –πριν έρθει η πανδημία-, έφερε ύφεση. Πως διαχειρίζεται την πανδημία; Λέει ότι έδωσε 24 δις ευρώ και έχει δώσει 4 δις ευρώ. 4,6 δις. Διαρκής πολιτική απάτη» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης περί κοινωνικής λεηλασίας και στο γεγονός ότι δεν ζητάει ο ίδιος εκλογές λέγοντας ότι «θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές. Αν δεν υπήρχε η πανδημία θα είχα ζητήσει ήδη εκλογές».

«Σε μια στιγμή κρίσης δεν θα κάνω αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης . Όταν ο πολίτης βιώνει ανασφάλεια για τη ζωή του (κρούσματα, κρεβάτια ΜΕΘ) πως μπορώ να ζητήσω εκλογές;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας:

«Είμαι εδώ, καταθέτω την ετοιμότητά μας με σχέδιο. Αλλά είμαι υποχρεωμένος να έχω ευθύνη. Ελπίζω να την έχει ο κ. Μητσοτάκης αυτή την ευθύνη».

Στόχος το 42%

Παρόλα αυτά ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη και αιφνιδιασμό τυχόν επιλογή του κ. Μητσοτάκη να πάει σε πρόωρες εκλογές. Γιατί αυτό θα συμβεί από τη δυσκολία αντιμετώπισης των προβλημάτων που διογκώνονται εξαιτίας της πολιτικής του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι εξελίξεις υποχρεώνουν το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να ξεπεράσει την περίοδο «αναστοχασμού» και «αυτοκριτικής» μετά την ήττα των 9 μονάδων στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

«Στόχος μας είναι το 32% να γίνει 42%» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Παρόλα αυτά ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη για άρνηση να συνομιλήσει και να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση για τα εθνικά θέματα λέγοντας ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας παρά την οξεία ρητορική κατά της κυβέρνησης δεν είναι δύσκολο να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Μητσοτάκη καθώς «εγώ συγκάλεσα τρεις φορές συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όταν κλέφτη με ανέβαζαν και ψεύτη με κατέβαζαν, όταν βρισκόμουνα στη μέγγενη των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ και ο κ. Μητσοτάκης έπαιρνε τις ακραίες θέσεις των δανειστών».

«Δεν είναι δικαιολογία» είπε ο κ. Τσίπρας για τους χαρακτηρισμούς περί πολιτικής απάτης του κ. Μητσοτάκη ότι θα μπορούσαν να συνομιλούν για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα.

Υπάρχουν «άλλες διαφορές» με την Τουρκία;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τη διγλωσσία και να μην χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις στο αν η κυβέρνηση σήμερα αναγνωρίζει και άλλες διαφορές πέραν από τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία.

«Ένας πρωθυπουργός σε γραπτή ομιλία και σε γραπτό άρθρο δεν κάνει λάθος. Τόσο στο άρθρο του Κ. Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπου αποκάλυψε γραπτή συμφωνία όσο και στη ΔΕΘ. Έγραψε τη λέξη «διαφορές» με την Τουρκία στο άρθρο και «μείζονα διαφορά» στην ομιλία του στη ΔΕΘ» είπε.

«Δεν χρησιμοποιεί τυχαία λέξεις στον γραπτό λόγο ένας πρωθυπουργός. Τώρα γιατί μίλησε για διαφορές; Και ποιες είναι οι άλλες διαφορές;» διερωτήθηκε.

«Η αποστρατικοποίηση των νησιών είναι στις ελάσσονες διαφορές;» συνέχισε.

«Όχι στα θέματα γκρίζων ζωνών και αποστρατικοποίησης νησιών»

«Ακούσαμε τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να μιλάει για την ανάγκη να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα στην περιοχή, ενώ διεξάγονται συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τα εθνικά θέματα, για τα οποία εμείς ενημερωνόμαστε από ένα Tweet του ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος λέει ότι συνεννοήθηκε με τον πρωθυπουργό και βγαίνει η κυβέρνηση και διαψεύδει και στη συνέχεια έρχεται ο ΥΠΕΞ και λέει ότι πάει καλά ο διάλογος στο ΝΑΤΟ και καταλήγουμε σε έναν μηχανισμό. Ποιος είναι αυτός ο μηχανισμός;» είπε σε άλλο σημείο.

«Εγώ δεν λέω ότι πρέπει να πούμε »κανέναν διάλογο με την Τουρκία». Να προχωρήσει ο διάλογος, να προχωρήσουν οι διερευνητικές, αλλά να είμαστε ξεκάθαροι στο τι λέμε: Δεν μπορεί την ώρα που έχουμε απέναντι στρατιά του Αιγαίου να μιλάμε για αποστρατικοποίηση των νησιών. Όταν έχουμε μια Τουρκία που έχει αποδείξει ότι θέλει να επιβληθεί μέσω στρατιωτικής ισχύος και έχουμε κατεχόμενο το βόρειο τμήμα Κύπρο δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα» είπε.

Ναι για την υφαλοκρηπίδα, για την ΑΟΖ, ναι για ρεαλιστική στάση στα κρίσιμα ζητήματα, αλλά όχι θέματα γκρίζων ζωνών και αποστρατικοποίησης νησιών. Δεν μπορούν αυτά να συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα του διαλόγου» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Περικεφαλαίες στις Πρέσπες και πιτζάμες στο Καστελόριζο

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση ενέταξε την κριτική του προς την κυβέρνηση για έλλειψη πυξίδας και στρατηγικής στο ζήτημα της Τουρκίας στον ίδιο καμβά της αναζήτησης δικαίωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε ως κυβέρνηση.

«Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι έχει ένα ακροατήριο στο εσωτερικό το οποίο έχει συνηθίσει ιδιαίτερη ρητορική στα εθνικά ζητήματα. Το ακροατήριο αυτό και ο ίδιος ο Μητσοτάκης την περικεφαλαία στα ρηχά νερά των Πρεσπών και πιτζάμες στα βαθιά νερά του Καστελόριζου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρία ολισθήματα του ΚΙΝΑΛ

Από εκεί και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας -και λόγω των ελάχιστων ερωτήσεων που δέχτηκε- είχε μόνο μία επί της ουσίας αναφορά στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και την πολύκροτη σχέση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα σε σχέση με το πως τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΚΙΝΑΛ και αν το εντάσσει και αυτό στις προοδευτικές δυνάμεις ως εν δυνάμει σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του ΚΙΝΑΛ στην προοδευτική παράταξη. Θα πρέπει να το αποδείξει. Η βασική κριτική στο ΚΙΝΑΛ είναι ότι σε κρίσιμες στιγμές στήριξε τη ΝΔ, τη δεξιά συντηρητική παράταξη σε ακραίες πολιτικές. Και στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά , υπέπεσε σε τρία στρατηγικά ολισθήματα. Δεν υποστήριξε Συμφωνία Πρεσπών κόντρα στο κόμμα των ευρωπαίων σοσιαλιστών και κόντρα σε πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Δεύτερο ολίσθημα σε σχέση με την προοδευτική ταυτότητα είναι η ακατανόητη επιλογή του ΚΙΝΑΛ να καταψηφίσει απλή αναλογική.

Τρίτη ακατανόητη επιλογή του ΚΙΝΑΛ είναι η πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει ένα νόμο που βάζει γύψο στις διαδηλώσεις.

Δεν μπορούμε να μην ασκούμε κριτική. Δεν έχουμε αριστερόμετρο και προοδευτικόμετρο. Η κοινωνία κρίνει τις πολιτικές δυνάμεις με βάση όσα πράττουν και όχι με όσα λένε».

Οι κώδικες της Αριστεράς

Σε ότι αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο φόντο του πρόσφατου ανασχηματισμού των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρα απάντησε πως δεν υπάρχει «κανένα κούρεμα» διότι «είναι πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος συντονιστής των τομεαρχών της οικονομίας».

«Θέλω να σας διαβεβαιώνω ότι είναι άριστη η σχέση μου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Έχουμε άλλους κώδικες στην αριστερά.

Όταν καμιά φορά διαφωνούμε δεν διαφωνούμε για να βάλουμε τρικλοποδιές ο ένας στον άλλο. Δεν υπάρχουν τιμάρια και τιμαριούχοι, βαρονίες και βαρόνοι στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά συμβαίνουν σε άλλα κόμματα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει ένας από τους βασικούς συνεργάτες μου», ενώ τόνισε ότι είναι καθήκον όλων στον ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί η ευκαιρία και στη νέα γενιά των στελεχών να δείξουν την αξία τους.

Keywords
θεσσαλονικη, συριζα, τσιπρας, προγραμμα, αλέξης τσίπρας, ΔΕΘ, helexpo, forum, λύση, νεα δημοκρατια, νέα, τροικα, ΔΝΤ, τραπεζες, μμε, διαδηλωσεις, βουλη, ελλαδα, δις, εκλογες, ηπα, νατο, tweet, κυπρος, υφαλοκρηπίδα, αοζ, συμμετοχή, σαμαρας, κουρεμα, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, κρουσματα σημερα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, αδεια, αιχμη, εργαλεια, ηπα, ηττα, θεμα, κοντρα, μμε, πλαισιο, υστερια, υφεση, υφαλοκρηπίδα, ψεματα, ωρα, αγορα, αρθρο, αιμα, ανθρωπος, ατζεντα, βγαινει, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γυψο, γλωσσα, δευτερο, διαστημα, δημοσιο, διγλωσσια, δις, δοθει, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, ερχεται, ευθυνη, ευκλειδης, ζωη, ζωνες, ιδια, ιδιο, ισχυει, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, κρεβατια, λαθος, λύση, λογο, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, νατο, νεα γενια, νοημα, ομπρελα, ουσιαστικα, πρεσπες, προσληψεις, ρυθμισεις, ρητορικη, ρητρα, ρηχα νερα, ρολο, σαββατο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σχεδιο, ταυτοτητα, τμημα, τουρκια, τρια, φοντο, φορα, ψευτη, αγορες, δικαιωμα, δουλειες, εθνικα θεματα, forum, helexpo, χωρα, ιδιαιτερα, κωδικες, κυριακου, λεξεις, νοσοκομειο, οξεια, tweet, θεματα, θεσεις, υγειας, χαιρεται
Τυχαία Θέματα
Θεσσαλονίκης, ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα,thessalonikis, syriza, tsipra