The Plot Against America: Πόσο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο οι επιλογές μας;

08:01 19/3/2020 - Πηγή: In.gr

Τι θα γινόταν αν η οθωμανική αυτοκρατορία δεν έπεφτε ποτέ; Αν οι Γερμανοί είχαν κερδίσει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Ή αν δεν είχε συμβεί η Οκτωβριανή Επανάσταση; Δύο πράγματα είναι σίγουρα: Πρώτον, ο κόσμος μας θα ήταν εντελώς διαφορετικός, και δεύτερον ποτέ δεν θα μάθουμε πώς θα κατέληγε να μοιάζει.

Ένα τέτοιο «τι θα γινόταν, αν…» εξερευνά το μυθιστόρημα The Plot Against America του κορυφαίου συγγραφέα Phillip Roth, το οποίο είναι διαθέσιμο πλέον στις οθόνες μας μέσω της ολοκαίνουργιας ομώνυμης σειράς της HBO. Μέσα

από αυτό, ο συγγραφέας μάς δείχνει πόσο εύκολα μπορούμε να κυλήσουμε στη βαρβαρότητα – ακόμη και όταν πρώτα της θύματα είμαστε εμείς οι ίδιοι. Μπορούμε να απολαύσουμε το εξαιρετικό cast, τη συγκλονιστική υπόθεση και τα επίκαιρα μηνύματα της σειράς αποκλειστικά στο Vodafone TV, λίγες ώρες μετά την πρώτη προβολή των επεισοδίων στην Αμερική.

Ο δρόμος προς την κόλαση

Ποιο είναι, λοιπόν, το έναυσμα αυτής της εναλλακτικής εκδοχής της ιστορίας; Βρισκόμαστε στις ΗΠΑ του 1940, η Ευρώπη φλέγεται και ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει να απειλεί να γίνει παγκόσμιος. Αντί για τον Franklin Roosevelt, τις εκλογές κερδίζει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Charles Lindbergh, ο οποίος αντιμετωπιζόταν ως ήρωας από τους συμπατριώτες του, καθώς ήταν ο πρώτος πιλότος που είχε κατορθώσει να διασχίσει τον Ατλαντικό χωρίς στάση. Βασική του προεκλογική δέσμευση, η εξασφάλιση της ειρήνης για τις ΗΠΑ.

Εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε το πρώτο πρόβλημα με αυτή την εξέλιξη: Θα μπορούσαν άραγε να επιτύχουν οι σύμμαχοι τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς την αμερικανική συμμετοχή; Ωστόσο, υπάρχει και ένα δεύτερο: Ο Lindbergh δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για τις αεροπορικές του ικανότητες, αλλά και για τον αντισημιτισμό και τη φιλική στάση του προς τους Ναζί.

Μέσα από την προεκλογική εκστρατεία του, οι ΗΠΑ δεν εξελίσσονται σε αντίπαλο δέος του φασισμού, αλλά σε ένα ακόμη προπύργιό του. Ο λαϊκισμός και ο φόβος προς τον Άλλο, ξυπνούν αντανακλαστικά μίσους και σύντομα η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη – τουλάχιστον για τους Εβραίους που κατοικούν στη χώρα.

Παρακολουθώντας τα αυτονόητα να καταρρέουν

Μια οικογένεια Εβραίων της εργατικής τάξης γίνεται το «παράθυρό» μας σε αυτό τον εναλλακτικό κόσμο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πραγματική οικογένεια του συγγραφέα, με τα ονόματά τους μάλιστα να έχουν διατηρηθεί αυτούσια. Ο μικρός Phillip, γεννημένος το 1933, μεγαλώνει μαζί με το μίσος των συμπατριωτών του για εκείνον και τους ομοίους του.

Τα ενήλικα μέλη της οικογένειας αντιδρούν στη νέα συνθήκη πολύ διαφορετικά: Κάποιοι αντιστέκονται, άλλοι προσπαθούν να ενσωματωθούν, και άλλοι επιχειρούν μάταια να διατηρήσουν μια αίσθηση κανονικότητας, μέσα στην ίδια τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν. Στα πλαίσια της γενικής αναταραχής δεν συγκρούεται μόνο η κοινωνία, αλλά και οι οικογένειες μεταξύ τους.

Winona Ryder, Anthony Boyle, Zoe Kazan, αλλά και ο John Torturro που μας εντυπωσίασε στο εξαιρετικό The Night Of, είναι ορισμένοι από τους ηθοποιούς που υποδύθηκαν τους κεντρικούς ήρωες και που μας κάνουν να ανυπομονούμε για την προβολή της σειράς, αποκλειστικά στο Vodafone TV.

Οι περιπέτειες της οικογένειας Levin μας βοηθούν να δούμε την πραγματική διάσταση των πολιτικών επιλογών μας: Η εφαρμογή μιας ιδέας που μπορεί να μας ακούστηκε αθώα σε θεωρητικό επίπεδο, έχει πολύ πραγματικές συνέπειες και είναι αρκετή για να κάνει κάθε αξία, αρχή ή δικαίωμα που θεωρούσαμε αυτονόητο να καταρρεύσει.

Μια υπερβολικά επίκαιρη ιστορία

Ήδη από το 2012 η HBO ήθελε τη μεταφορά του The Plot Against America στη μικρή οθόνη και είχε προσεγγίσει για αυτό το σκοπό τον δημιουργό της, David Simon. Ωστόσο, εκείνος τότε είχε αρνηθεί, πιστεύοντας πως το κεντρικό της θέμα ήταν παρωχημένο. Οι πολιτικές εξελίξεις στα χρόνια που ακολούθησαν, τον έπεισαν για το αντίθετο. Μπορεί αυτή τη στιγμή οι Εβραίοι να μην αποτελούν τον κύριο στόχο – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον αντισημιτισμό – όμως δυστυχώς το μίσος για τον Άλλο όχι απλώς επιβιώνει, αλλά διαρκώς γιγαντώνεται. Παρακολουθώντας τα επεισόδια του The Plot Against America, ίσως θυμηθούμε γιατί πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας απέναντι στην εξάπλωσή του.

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε κάθε ολοκαίνουργιο επεισόδιο του The Plot Against America μόλις λίγες ώρες μετά την προβολή του στις ΗΠΑ, αποκλειστικά στο Vodafone TV. Και φυσικά, το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε διάσημη ή νέα σειρά της HBO, η οποία είναι διαθέσιμη όπου κι αν είμαστε, σε όποιο δίκτυο και αν ανήκουμε, στο Vodafone TV, το «ΣΠΙΤΙ της HBO» στην Ελλάδα.

Μάθετε περισσότερα για τα νέα πακέτα Vodafone TV εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Plot Against America, Πόσο,Plot Against America, poso