Reuters: Η ΕΚΤ καταρτίζει σχέδιο για τη δημιουργία «κακής τράπεζας»
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καταρτίζουν σχέδιο για να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνεια, που ενδεχομένως θα ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, μετά την έξαρση του κοροναϊού, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές με γνώση του θέματος.
Το σχέδιο, που διαμορφώνεται εν μέσω κινητοποίησης τρισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρώπη για τη στήριξη της οικονομίας της, έχει στόχο την προστασία των εμπορικών τραπεζών
Μία από τις πηγές ανέφερε ότι η ΕΚΤ έχει συστήσει ομάδα εργασίας (task force) για να εξετάσει την πρόταση μίας «κακής τράπεζας», στην οποία θα μεταφερθούν τα «κόκκινα» δάνεια και ότι η εργασία για αυτή επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.
Το ύψος των δανείων στην Ευρωζώνη που θεωρείται απίθανο να αποπληρωθούν ποτέ πλήρως διαμορφώνεται ήδη σε πάνω από μισό τρισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, των δανείων για αγορά αυτοκινήτων και των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Φόβοι ότι τα κόκκινα δάνεια θα φθάσουν το 1 τρισ. ευρώΤο ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί καθώς η COVID-19 πιέζει τους δανειολήπτες και θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιαστεί στο ένα τρισ. ευρώ, επιβαρύνοντας τράπεζες που είναι ήδη εύθραυστες και εμποδίζοντας τον νέο δανεισμό, σύμφωνα με τις πηγές.
Αν και η πρόταση για μία κακή τράπεζα συζητήθηκε χωρίς να προχωρήσει πριν από δύο και πάνω χρόνια, η ΕΚΤ, υπό τη νέα πρόεδρό της Κριστίν Λαγκάρντ, διαβουλεύτηκε με τράπεζες και αξιωματούχους της ΕΕ σχετικά με ένα τέτοιο σχήμα τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε η μία από τις πηγές.
Η στήριξη του σχεδίου από την ΕΚΤ είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά θα απαιτείτο και η συναίνεση της Γερμανίας που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.
Το Βερολίνο ήταν επί μακρόν αντίθετο σε σχήματα που προβλέπουν κοινή ευθύνη για χρέη άλλων χωρών, αν και πρόσφατα έκανε μία απρόσμενη μεταστροφή, συμφωνώντας σε κοινό δανεισμό της ΕΕ για το ταμείο ανάκαμψης από τον κοροναϊό.
Εγγυητής ο ESMΈνα σχέδιο που συζητείται προβλέπει την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ως εγγυητή για την κακή τράπεζα, σύμφωνα με τις πηγές.
Η κακή τράπεζα θα προχωρούσε μετά στην έκδοση ομολόγων, τα οποία θα αγόραζαν οι εμπορικές τράπεζες έναντι των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων του, εξουδετερώνοντας το σοκ του κοροναϊού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα μπορούσαν να δίνουν τα ομόλογα αυτά στην ΕΚΤ ως ενέχυρα για τη χρηματοδότησή τους από αυτή.
Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες μπορεί να κληθούν να στηρίξουν το σχήμα αυτό, δήλωσε η μία πηγή.
Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες εστιάζουν τώρα στην εκκίνηση του σχεδίου ύψους 750 δισ. ευρώ για να βοηθηθούν οι οικονομίες που επλήγησαν από την COVID-19, η ιδέα μίας κακής τράπεζας και το σχέδιο της ΕΚΤ μπορεί να συζητηθούν από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών και τους υπουργούς αργότερα φέτος.
Υπέρ της ιδέας ο ΕνρίαΕρωτηθείς χθες για τις κακές τράπεζες, ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία δήλωσε ότι, αν και ο ίδιος στηρίζει την ιδέα, είναι «πρόωρο» να συζητείται τώρα, επειδή δεν είναι ξεκάθαρο πόσο έντονη θα είναι επίπτωση του κοροναϊού.
«Στηρίζω πολύ τις εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού (σ.σ.: τις κακές τράπεζες). Θεωρώ ότι είναι χρήσιμες», είπε σε δημοσιογράφους, τονίζοντας την επιτυχία των κακών τραπεζών στην Ισπανία και την Ιρλανδία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
«Πολλά από αυτά τα σχήματα είχαν στο τέλος θετικό πρόσημο, επιτυγχάνοντας κέρδη», είπε.
Ο Ενρία σημείωσε ότι η ΕΚΤ εξετάζει πώς θα μπορέσουν οι τράπεζες να αντεπεξέλθουν εάν η κρίση επιδεινωθεί.
Οι τράπεζες, πρόσθεσε, έχουν κεφάλαια μεγαλύτερα από 600 δισ. ευρώ, τα οποία θα είναι πιθανόν αρκετά, αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε βάρος ινστιτούτου αισθητικής
- Υπόθεση Μαντλίν: Η φωτογραφία από τη NASA που «καίει» τον Γερμανό ύποπτο
- ΑΟΖ: Tα επόμενα βήματα της Ελλάδας (video)
- Ανατριχίλα στην Ορεστιάδα....Νεαροί όρθιοι ψάλλουν τον εθνικό ύμνο στην κεντρική πλατεία
- Πώς είναι ο 99χρονος Πρίγκιπας Φίλιππος σήμερα; - Η φωτογραφία για τα 99α του γενέθλια
- Δέρνουν και βιάζουν οι σταρ του αθλητισμού
- Ελένη Ροδά: «Έβγαλα λεφτά, αλλά μου τα φάγανε»
- Μάρω Βαμβουνάκη: "Αναρωτιόμουν, o Άγιος Λουκάς με πλησίασε πρώτος ή εγώ τον γύρευα κι ευχόμουν τη συνάντησή μας"
- Τραγωδία στα Φάρσαλα: Νεκρός άνδρας που χτυπήθηκε από κεραυνό
- Νέο μήνυμα από τις ΗΠΑ: Δεν εγκαταλείπουμε την Ανατολική Μεσόγειο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Ελένη Ροδά: «Έβγαλα λεφτά, αλλά μου τα φάγανε»
- Σκωληκοειδίτιδα : Δώστε προσοχή στα παρακάτω συμπτώματα
- Αυτά τα ζώδια απεχθάνονται να είναι σε σχέση
- Τελ Αβίβ: Συμβολική και σημαντική η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ
- «Βρήκαμε τον Άγιο του λιμανιού» – Συγκινητική η δράση του ιερέα που βοηθά απόρους
- Soula Glamorous: Δεν φαντάζεστε τι ζήτησε από την Ελένη Μενεγάκη
- Κοροναϊός: Φόβοι και κλειστά σχολεία στην Ξάνθη – «Πρέπει να κυνηγήσουμε τον ιό παντού»
- Τα ζώδια που έχουν ταλέντο να μιλάνε σε αγνώστους
- Από την Oil One η έντονη δυσοσμία που «έπνιξε» το 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας
- Yachtsailing.gr: Ένας εναλλακτικός και ασφαλής τρόπος να γνωρίσεις μαγευτικά τοπία της Ελλάδας

- Τελευταία Νέα In.gr
- Reuters: Η ΕΚΤ καταρτίζει σχέδιο για τη δημιουργία «κακής τράπεζας»
- Νέα στάση της ΟΛΜΕ και εκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη
- Συνήθισαν οι εργαζόμενοι τη χρήση μάσκας – Τι λένε στο MEGA
- Σκωληκοειδίτιδα : Δώστε προσοχή στα παρακάτω συμπτώματα
- Στα… ραντάρ της Λάτσιο ο Μπακασέτας
- Τα ζώδια που έχουν ταλέντο να μιλάνε σε αγνώστους
- Πόσα άτομα έχουν «σπάσει» μέχρι σήμερα την καραντίνα – «Καμπανάκι» στις αρχές
- Οικονομικό Φόρουμ Δελφών : Η πρωτοβουλία της Google για την ανάκαμψη της εργασίας στην Ελλάδα
- Soula Glamorous: Δεν φαντάζεστε τι ζήτησε από την Ελένη Μενεγάκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποιος κορονοϊός; Mε 20.000 οπαδούς το ντέρμπι Παρτίζαν - Ερυθρός Αστέρα!
- Κύπελλο Ελλάδας ΑΕΚ: Εκδικάστηκε η έφεση για τα γεγονότα με τον Άρη
- Η κόρη της Νατάσας Θεοδωρίδου απαντά: Δεν διέσπειρα τον κορωνοϊό, δεν έκανα πάρτι
- Το περιοδικό Nature αναστέλλει για μία ημέρα τις δημοσιεύσεις του για να διαμαρτυρηθεί κατά του ρατσισμού
- Η Folli Follie υπέβαλε αιτήσεις συντηρητικής κατάσχεσης κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου
- Μετ' εμποδίων η αναχώρηση προσφύγων από τη Λέσβο
- Τηλεφωνική επικοινωνία του Π. Παυλόπουλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
- Γεννηματά: Θέμα ιστορικής ευθύνης η αναγέννηση του ΕΣΥ
- Ακραίες καταστάσεις στον ΠΑΟ: Το επεισόδιο στην Πανόρμου και η προσπάθεια για ντου στο σπίτι του Γιαννακόπουλου
- ΕΚΤ: «Έβαλε στην άκρη» τον κανόνα για αναλογικές αγορές ομολόγων – Θα αρχίσει να αγοράζει και μετοχές;