Guardian: Η Ελλάδα επιμένει στα pushbacks – «Καταστροφή για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

23:20 27/9/2020 - Πηγή: In.gr

Το οργανωμένο έγκλημα εις βάρος των προσφύγων, το οποίο συμπεριλαμβάνει οργανωμένη και συστηματική τακτική άρνησης εισόδου σε αιτούντες άσυλο στα νερά του Αιγαίου, φέρνει στο φως της δημοσιότητας για ακόμα μια φορά ο βρετανικός Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη βίντεο, που δημοσίευσε νωρίτερα στην ιστοσελίδα της, αναφέρεται σε περιστατικό που σημειώθηκε στις 24 Αυγούστου 29, όπου πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους γυναίκες και μικρά παιδιά,

έφυγαν με φουσκωτή βάρκα από το Τσανάκκαλε της Τουρκίας για να φτάσουν μέσα σε 30 λεπτά κοντά στη Λέσβο πριν τους πλησιάσει η ελληνική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με έναν από τους επιβαίνοντες, οκτώ αξιωματικοί με μπλε ρούχα -ορισμένοι φορούσαν μαύρες μάσκες και κρατούσαν τουφέκια- ανάγκασαν τους πρόσφυγες να πάνε μαζί τους υπό την απειλή όπλων και τρύπησαν τη λέμβο τους με μαχαίρια με αποτέλεσμα αυτή να βυθιστεί. «Είπαν ότι θα μας πήγαν σε στρατόπεδο», λέει ο πρόσφυγας. «Τα παιδιά ήταν χαρούμενα και άρχισαν να γελούν, αλλά εγώ ήξερα ότι έλεγαν ψέματα», πρόσθεσε.

Τους συνέλαβαν και τους κατάσχεσαν τα υπάρχοντα

Όπως καταγγέλλει,  στη συνέχεια Έλληνες αξιωματικοί τους συνέλαβαν, κατάσχεσαν τα υπάρχοντά τους και δεν τους επέτρεπαν ούτε να πάνε τουαλέτα ούτε να πιούν νερό. Μέχρι το πρωί τους είχαν στείλει με σωσίβια λέμβο σε τουρκικά ύδατα. Ήταν τόσο μικρή που ορισμένοι αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν.

Το βίντεο κατέγραψε με το κινητό του ο 17χρονος, ο οποίος έφυγε από την Ερυθραία ύστερα τον θάνατο του πατέρα του και καταγγέλλει πως έχει ζήσει εφτά επαναπροωθήσεις από την ελληνική ακτοφυλακή.

Ο Guardian αναφέρεται και σε άλλο περιστατικό επαναπροώθησης σκάφους από τις ελληνικές αρχές προς την τουρκική θάλασσα στις 19 Ιουνίου και 15 Αυγούστου, το οποίο αποκαλύφθηκε έπειτα από κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του Γερμανού αριστερού βουλευτή, Andrej Hunko.

Καταστροφή για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ειδικοί αναφέρουν ότι αυτές οι δραστηριότητες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων και της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αυτό που βλέπετε είναι η παράνομη συλλογική απέλαση προσφύγων από την ελληνική επικράτεια», δήλωσε ο Satvinder Juss, καθηγητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες στο King’s College London. «Είναι μια καταστροφή για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Συχνά τα pushbacks περιλαμβάνουν ομάδες άγνωστων ανδρών με μαύρες στολές που αναχαιτίζουν σκάφη προσφύγων που έχουν φτάσει στα ελληνικά νερά και τα επιστρέφουν βίαια στα τουρκικά νερά, είτε αφήνοντάς τους να παρασύρονται μετά την καταστροφή των κινητήρων είτε σε ξεχωριστά σωσίβια σκάφη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα θύματα έχουν φτάσει στην ελληνική γη πριν επιστραφούν από τις αρχές στην ανοιχτή θάλασσα, αφού τους απειλήσουν ενεργά με ξυλοδαρμούς, πυροβολισμούς και δημιουργώντας μεγάλα κύματα με ταχύπλοα σκάφη. Σε μία περίπτωση, οι πρόσφυγες αφέθηκαν σε ένα μικρό νησί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για δύο ημέρες χωρίς φαγητό πριν διασώσουν, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Αναβίωση παλαιότερων πρακτικών

Για λυπηρή αναβίωση παλαιότερων πρακτικών έκανε λόγο ο Μίνος Μουζουράκης, από τη Refugee Support Aegean, εργάζεται επί του παρόντος σε νομικές υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που χρονολογούνται από το 2014, όταν οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν πνίγηκαν σε ναυάγιο κοντά στο Φαρμακονήσι.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Ελλάδα δήλωσε ότι προβλέπει έως και 100.000 αιτούντες άσυλο να φτάσουν στα νησιά της από την Τουρκία το 2020. Ωστόσο, από τις 31 Αυγούστου, έχουν πραγματοποιηθεί 8.860 αφίξεις από θάλασσα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία. Η Στέλλα Νανού, η ελληνίδα εκπρόσωπος, κάλεσε την Ελλάδα να «εγγυηθεί και να διαφυλάξει τα δικαιώματα όσων αναζητούν διεθνή προστασία».

Οι επαναπροωθήσεις είναι βίαιες όχι μόνο για το σώμα αλλά και για το νου , υπογραμμίζει η Amelia Cooper, υπεύθυνη υπεράσπισης και επικοινωνίας του Νομικού Κέντρου Λέσβου. «Οι επιζώντες γνωρίζουν ότι αυτές οι απελάσεις σχετίζονται τόσο με τα ευρωπαϊκά σύνορα όσο και με το πολιτικό πλαίσιο της Ε.Ε. με την Τουρκία».

H εφημερίδα σημειώνει ότι η τακτική επαναπροωθήσεων έχει ενταθεί από τον Μάρτιο. Η Alarm Phone διαπίστωσε σημαντική αύξηση των περιστατικών από το ξέσπασμα της πανδημίας καταγράφοντας τουλάχιστον 55 υποθέσεις από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα