DW : Ελάχιστα τα αποτελέσματα από τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

00:40 6/2/2019 - Πηγή: In.gr

Τα μόνα φαινομενικά άμεσα αποτελέσματα που προκύπτουν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα είναι η απόφαση ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σμύρνης με στόχο το πρώτο πλοίο να πλεύσει το προσεχές καλοκαίρι

και η επιτάχυνση των έργων της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης, όπως και της δεύτερης γέφυρας στα ελληνοτουρκικά σύνορα των Κήπων στον Εβρο.

Σημαντική μπορεί να χαρακτηριστεί επίσης η βούληση της επανέναρξης της διαδικασίας οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, αλλά των τακτικών επαφών των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, που είχαν παγώσει.

Οι δύο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισαν πως όποιες και να είναι οι συνθήκες των σχέσεων των δύο χωρών πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και ο διάλογος καθότι μόνο μέσω αυτού μπορούν να επιλύονται οι διαφορές.

Οπως τόνισε και ο κ. Τσίπρας, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποτρέπονται δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις και εξελίξεις που δύναται μάλιστα να προκληθούν και χωρίς πρόθεση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έκανε σε κάθε τόνο αισθητό ότι το θέμα των 8, αλλά και άλλων Γκιουλενιστών που διαφεύγουν στην Ελλάδα και άλλες χώρες εκνευρίζει την Αγκυρα, που ζητά την έκδοσή τους.

Ζήτησε δε να μην καταστεί η Ελλάδα χώρα καταφύγιο για πραξικοπηματίες. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι οι δικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα είναι πάντα σεβαστές. Υπογράμμισε όμως ότι η Ελλάδα δεν υποθάλπει αλλά ούτε και υποστηρίζει πραξικοπηματίες και καταδικάζει κάθε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας.

Υπενθύμισε δε στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που του τηλεφώνησε εκείνη τη βραδιά της απόπειρας πραξικοπήματος για να δηλώσει τη στήριξή του στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Ερντογάν για μέλη του ΡΚΚ, του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου αλλά και της οργάνωσης του Γκιουλέν που διαφεύγουν από την Τουρκία, ζήτησε πιο στενή και αποτελεσματική συνεργασία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των συνόρων.

Ταύτιση απόψεων στο προσφυγικό

Το προσφυγικό ήταν ένα από τα θέματα στο οποίο υπήρχε ταύτιση απόψεων, με τον κ. Τσίπρα να κάνει και προς την ΕΕ έκκληση για περαιτέρω βοήθεια στην Τουρκία που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος με 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στην επικράτειά της.

Οπως ήταν αναμενόμενο από τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών, ετέθησαν και τα ζητήματα των μειονοτήτων και από τις δύο πλευρές. Ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, έθεσε ξεκάθαρα το θέμα των μουφτήδων.

Στο Κυπριακό και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων που τον τελευταίο καιρό αποτελεί αφορμή για κλιμάκωση της ρητορικής από την Αγκυρα, κρατήθηκαν σχετικά χαμηλοί τόνοι, με τις δυο πλευρές να φαίνεται πως συμφωνούν στο ότι πρέπει να γίνουν προπαρασκευαστικές συνομιλίες για να οριστεί ο τρόπος που θα γίνει μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση.

Το επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών σε ημερομηνία που δεν καθορίστηκε, θα είναι, όπως ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος, στη Θεσσαλονίκη, όπου στόχος είναι να συνέλθει το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας για να υπογραφούν και πάλι συμφωνίες συνεργασίας που θα εξομαλύνουν περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών.

Οσο για την ένταση στο Αιγαίο την οποία σημείωσε ο κ. Τσίπρας, οι πλευρές φαίνεται πως παρέμειναν στην πρόθεση να ρίξουν τους τόνους με επαφές των υπουργών Αμύνης που θα ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες στις 13 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Deutche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα