Brexit : «Πλώρη» για πρόωρες εκλογές μετά το «ναι» του Κόρμπιν

16:33 29/10/2019 - Πηγή: In.gr

Η προϋπόθεση που έθετε το κόμμα για να υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών εκπληρώθηκε και «θα αρχίσουμε τώρα την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική» προεκλογική εκστρατεία. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, στην ομάδα των κορυφαίων πολιτικών συμβούλων του.

«Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία από την ΕΕ είναι τώρα εκτός τραπεζιού, συνεπώς σήμερα οι Εργατικοί θα στηρίξουν την πρόταση για γενικές εκλογές» τόνισε ο Κόρμπιν, προσθέτοντας πως «αυτή είναι ευκαιρία μιας γενιάς για να οικοδομήσουμε

μια χώρα για τους πολλούς, όχι για τους λίγους. Τώρα είναι η ώρα».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, θα κάνει σήμερα νέα προσπάθεια για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για την προκήρυξη εκλογών για να αρθεί το αδιέξοδο για το Brexit έπειτα από τριάμισι χρόνια αναταραχής και αδιεξόδου.

Η Ντάουνινγκ Στριτ προετοιμάζει την εκλογική αναμέτρηση για τις 12 Δεκεμβρίου, ωστόσο κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν πως οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν μία μέρα νωρίτερα (11 Δεκεμβρίου), καθώς η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε τροποποίηση του σχετικού νομοσχεδίου εάν προταθεί από τους Φιλελεύθερους και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Σκωτίας (SNP).

Ο Τζόνσον ελπίζει ότι αυτό θα του δώσει ένα προβάδισμα στο δρόμο προς τις κάλπες, που θα του επιτρέψει να περάσει γρήγορα τη συμφωνία του Brexit με την ΕΕ από το Κοινοβούλιο. Από την πλευρά τους, οι Φιλελεύθεροι και το SPN ελπίζουν σε μια ευκαιρία να σταματήσουν το Brexit και να επεκτείνουν τις δικές τους πολιτικές θέσεις.

Ωστόσο, όπως αναλύει το BBC, καμιά πλευρά δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Η στάση του Κόρμπιν και οι εσωτερικές διαμάχες

Ο Κόρμπιν, πλαισιούμενος από κορυφαία στελέχη της παράταξής του,  έκανε την ανακοίνωση περί πρόωρων εκλογών στην έδρα του Εργατικού Κόμματος στο κεντρικό Λονδίνο.

«Πληροφορηθήκαμε τώρα από την ΕΕ ότι η παράταση του Άρθρου 50 μέχρι την 31η Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκε, έτσι για τους τρεις επόμενους μήνες, η προϋπόθεσή μας να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας έχει εκπληρωθεί. Θα αρχίσουμε τώρα την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική εκστρατεία για πραγματική αλλαγή που έχει δει ποτέ η χώρα μας» είπε ο ηγέτης των Εργατικών.

Ο Κόρμπιν επιχειρεί να πιέζει προκειμένου να πάρει ψήφους παιδιών ηλικίας 16 και 17 ετών. Ωστόσο, όπως είπε, «ακόμα κι αν δεν έχουμε αυτά τα πράγματα που θέλουμε, όταν έρθει η ώρα, θα υποστηρίξουμε τις εκλογές».

Με την κίνηση αυτή δεν συμφωνούν όλοι οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, με τον Ben Bradshaw να τη χαρακτηρίζει «λάθος» και να καλεί αντ ‘αυτού σε δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

Ετερος βουλευτής, ο Barry Sheerman, είπε ότι ήταν «ξεκάθαρη τρέλα» για να πραγματοποιηθούν εκλογές εντός του Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Ο Τζόνσον θα καλέσει αργότερα τους βουλευτές να υποστηρίξουν τις πρόωρες εκλογές, για τέταρτη φορά από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο μετά την απόφασή του τον Σεπτέμβριο για να απομακρύνει το κόμμα από περισσότερους από 20 βουλευτές του.

Ο Τζόνσον είχε καταθέσει τη Δευτέρα πρόταση για προσφυγή στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου. Σε αυτή, 299 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» και 70 «κατά», κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονταν 135 ψήφοι προκειμένου ο βρετανός πρωθυπουργός να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία (τα 2/3) ώστε να εγκριθεί το αίτημά του για εκλογές.

Το αποτέλεσμα ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο και αυτό που περίμεναν όλοι ήταν η αντίδραση του Τζόνσον.

Στις δηλώσεις του ενώπιον του σώματος αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Τζόνσον αφού διακήρυξε ότι «αυτή η Βουλή δεν μπορεί άλλο να κρατάει τη χώρα σε ομηρία», ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει την ίδια πρόταση με άλλο τρόπο, με νέο νομοσχέδιο που θα παρακάμπτει κατά κάποιο τρόπο τον εκλογικό νόμο και το οποίο για να εγκριθεί χρειάζεται απλή πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο Τζόνσον απαιτεί χαμηλότερο όριο προκειμένου να εγκριθεί. Ειδικότερα, για την έγκρισή του χρειάζεται απλή πλειοψηφία 320 βουλευτών στην 650μελή Βουλή, ωστόσο -σύμφωνα με το BBC– μπορεί να τροποποιηθεί από τους βουλευτές που επιθυμούν να προσθέσουν τις δικές τους προϋποθέσεις για εκλογές – όπως για παράδειγμα μια πρόταση για μείωση της ηλικίας των ψηυφοφόρων.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Οι Φιλελεύθευροι Δημοκράτες και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Σκωτίας επιθυμούν εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι θα αποτρέψουν οποιοδήποτε σενάριο να επαναφέρει ο Τζόνσον το νομοσχέδιο του Brexit και να το εγκρίνει προτού διαλυθεί το Κοινοβούλιο.

Και τα δύο κόμματα επιχειρούν να μετατρέψουν τις εκλογές σε μια «μάχη» προκειμένου να σταματήσουν το Brexit.

Τόσο η Ανεξάρτητη Ομάδα για την Αλλαγή, η οποία διαθέτει πέντε βουλευτές, όσο και το Ουαλικό Κόμμα με τέσσερις βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν κατά των εκλογών και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μια αποκαλούμενη «Λαϊκή Ψηφοφορία» – ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

Επίσης, κάποιοι πρώην συντηρητικοί είναι ενάντια σε εκλογές.

Όσον αφορά στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Βόρειας Ιρλανδίας δεν είναι ξεκάθαρο πού τάσσεται.

Πηγή: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα