Βρέθηκε ένας Ραφαήλ σε πανηγύρι;

Ολοι οι συλλέκτες αντικών εύχονται κρυφά μέσα τους να αποκαλυφθεί σε κάποια φάση ότι ένα από τα έργα που συγκεντρώνουν μετά μανίας από αγορές, φεστιβάλ, παλαιοπωλεία έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από την εκτιμώμενη. Είναι μία παγίδα που μπορεί να τους κάνει να βλέπουν λεπτομέρειες που δεν υπάρχουν. Αλλά κι αν μία στο εκατομμύριο υπάρχουν;

Ο βρετανός Στίβεν Χίμπερτς αγόρασε έναν τεράστιο πίνακα, παλαιωμένο, με μία θρησκευτική εικονογράφηση, σε ένα πανηγύρι στην Αβινιόν της Γαλλίας πριν από χρόνια. Ο πίνακας ήταν ακουμπισμένος

ατσούμπαλα στο πάτωμα πάνω σε μία καρέκλα, οι περαστικοί έκαναν δρασκελιές για να τον προσπεράσουν. «Μη μου άπτου», ήταν ο φερόμενος τίτλος. Αναπαριστούσε τον Ιησού και τρεις γυναίκες. Ο 60χρονος σήμερα Χίμπερτς μαγεύτηκε από τη γοτθική και παλαιωμένη εμφάνισή του. Τον αγόρασε για μερικά εκατοστάρικα (λίρες).

Με το πέρασμα των χρόνων άρχισε να βλέπει αυτές τις λεπτομέρειες που μπορεί να κρύβονται πίσω από ένα τεράστιο έργο αξίας εκατομμυρίων. «Είμαι πραγματιστής. Ξέρω ότι είναι φοβερά προκλητικό να βλέπεις αυτό που θα ήθελες να δεις», τονίζει στην Telegraph. Αλλά άρχισε να αναζητά τη γνώμη των ειδικών. Αρχικά οι εμπειρογνόμωνες (από την Εθνική Πινακοθήκη, την Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ) τον απογοήτευσαν: ο πίνακας είναι μία βικτωριανή απομίμηση. Αλλά ο συλλέκτης δεν το έβαλε κάτω. Ζήτησε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Μπράντφορντ να εξετάσουν την μπογιά για να προσδιορίσουν την ημερομηνία δημιουργίας του έργου.

Ο συλλέκτης Χίμπερτς δίπλα στον παλαιωμένο πίνακα που τον γοήτευσε πριν από χρόνια (Telegraph)

Τσεκ. Οι χρωστικές ουσίες -κιννάβαρι, κόκκινο μόλυβδο, λευκός μόλυβδος, γκαιτίτης, πατίνα και αζουρίτης- ήταν όλες κοινές στην περίοδο της Αναγέννησης, δηλαδή στον 16ο αιώνα, μία ημερομηνία πολλά υποσχόμενη! «Δεν βρέθηκε καμία συνθετική χρωστική ουσία που χρησιμοποιείτο μετά την περίοδο της Αναγέννησης», τόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου, Χάουελ Εντουαρντς.

«Η επιστήμη μπορεί να σου “μιλήσει” για τις χρωστικές ουσίες, αν είναι συμβατές με μία συγκεκριμένη περίοδο. Μπορεί να εξετάσει τη σύνθεση και τη μαεστρία της πινελιάς. Αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια την ημερομηνία της δημιουργίας, ούτε φυσικά τον δημιουργό», επεσήμανε ο ίδιος.

Οπότε αφού η τεχνική της φασματοσκόπησης (Raman Spectroscopy) που σκανάρει με τη χρήση ακτινοβολίας, ανέδειξε τη σύνθεση και τη χημεία του πίνακα, οι ιστορικοί Τέχνης έπρεπε να κάνουν τα υπόλοιπα. Αρχισαν να μελετούν τον πίνακα. Ενας αναστημένος Ιησούς εμφανίζεται ενώπιον τριών μορφών που είναι οι Παναγίες. Το δεξί του πόδι έχει έξι δάχτυλα. Αυτό είναι σήμα κατατεθέν του Ραφαήλ! Και τα μαλλιά και η μύτη του είναι χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν στις ανδρικές φιγούρες στο έργο του μεγάλου ιταλού ζωγράφου και αρχιτέκτονα της ύστερης Αναγέννησης «Η Μαντόνα με τον μικρό Ιησού» (1502).

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα επισημάνθηκε ότι τα έξι δάχτυλα στο πόδι του Ιησού είναι σήμα κατατεθέν του Ραφαήλ

«Αν περαιτέρω ιστορική έρευνα υποστηρίξει τη θεωρία ότι το έργο είναι πρωτότυπο και όχι αντίγραφο, τότε σε συνδυασμό με τα ευρήματα της φασματοσκόπησης, θα μπορούμε με σιγουριά να υποστηρίξουμε ότι ανήκει στην περίοδο της Αναγέννησης», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.

Θα μπορούσαν να αρχίσουν και από κάτι πιο εύκολο, την υπογραφή. Αχνοφαίνεται στο κάτω μέρος του πίνακα. Αλλά θα χρειαστούν εντατικές εργασίες αποκατάστασης του έργου για να ταυτοποιηθεί. Αυτό είναι το επόμενο στάδιο, το οποίο θα απαιτήσει αρκετά χρήματα. Αυτά θα πρέπει να τα συγκεντρώσει ο ίδιος ο Χίμπερτς. Ή κάποιος που θα εμπιστευτεί μία από τις δεκάδες γνώμες ειδικών και θα πιστέψει στο ένστικτο ενός συλλέκτη αντικών.

The post Βρέθηκε ένας Ραφαήλ σε πανηγύρι; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα