Βομβιστική επίθεση σε ακινητοποιημένο κονβόι με αμάχους έξω από το Χαλέπι

Ενα ακόμη χτύπημα δέχθηκαν άμαχοι κάτοικοι της Συρίας, οι οποίοι μεταφέρονταν υποτίθεται με ασφάλεια προς το Χαλέπι, ύστερα από την εκκένωση δύο χωριών που συμφωνήθηκε ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση.

Τουλάχιστον 39 άτομα σκοτώθηκαν και ακόμη 48 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο ακινητοποιημένο κονβόι, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, λίγο έξω από το Χαλέπι, στο προάστιο Ρασιντίν.

Ο δράστης προσέγγισε την οχηματοπομπή που βρισκόταν στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή και ανέμενε το «πράσινο» φως

για να μπει μέσα στο -υπό κυβερνητικό έλεγχο- Χαλέπι και ενεργοποίησε τα εκρηκτικά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρχε επίσημη ανάληψη της ευθύνης.

Λίγες ώρες πριν την επίθεση, τα σταματημένα λεωφορεία σε μία συνοικία έξω από το Χαλέπι (REUTERS/Ammar Abdullah)

Οι άμαχοι κάτοικοι που βρίσκονταν μέσα και έξω από τα ακινητοποιημένα πούλμαν είχαν αναχωρήσει την Παρασκευή από δύο σιιτικά χωριά (αλ-Φούα και Κεφράγια) στο βορειοανατολικό Ιντλίμπ -τα οποία έπεσαν στον έλεγχο των ανταρτών- με προορισμό το Χαλέπι. Η μεταφορά τους αποφασίστηκε στο πλαίσιο μίας συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και τους αντάρτες η οποία προέβλεπε, ως αντάλλαγμα, την αναχώρηση των σουνιτών ανταρτών και των οικογενειών τους από δύο κωμοπόλεις που πολιορκεί ο συριακός στρατός, στα προάστια της Δαμασκού.

Γυναίκες και μικρά παιδιά περίμεναν μαζί με τους υπόλοιπους εκτοπισμένους κατοίκους για πάνω από 30 ώρες μέχρι που έγινε η πολύνεκρη επίθεση… (REUTERS/Ammar Abdullah)

Αλλά το «πάγωμα» της συμφωνίας λόγω διαφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν χιλιάδες άνθρωποι στα περίχωρα του Χαλεπίου, για περίπου 30 ώρες. Αυτό το διάστημα έδωσε την ευκαιρία στον βομβιστή αυτοκτονίας να δράσει και να σκορπίσει τον θάνατο στους εκτοπισμένους κατοίκους της Συρίας…

The post Βομβιστική επίθεση σε ακινητοποιημένο κονβόι με αμάχους έξω από το Χαλέπι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα