Τσίπρας για F-16: Δεν είμαστε «yes men»

Τη στάση της Νέας Δημοκρατίας έναντι της συμφωνίας για τα F-16 βρήκε ευκαιρία να καυτηριάσει, από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κλήθηκε την Παρασκευή να απαντήσει στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» σε σχετική ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη.

Απαντώντας στον επικεφαλής του Ποταμιού ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ

για την αναβάθμιση των F-16 δεν έρχεται ως κάποια μορφή ανταλλάγματος, αλλά γιατί αποτελεί διατυπωμένη ανάγκη των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η υπόθεση της αναβάθμισης των F-16 δεν προέκυψε την περασμένη εβδομάδα, ούτε κρύβει σκοτεινές συναλλαγές όπως συνέβη κατά το παρελθόν», τόνισε και δεσμεύθηκε ότι «θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία». Τέλος, για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι το ποσό που μπορεί να διατεθεί από την Ελλάδα θα φτάσει έως τα 1,1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας και είναι εντός των προϋπολογισμένων δαπανών, ενώ όπως προανήγγειλε, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης του στρατεύματος

«Μετά τον κουρνιαχτό για τα F-16 η ΝΔ κατάλαβε το λάθος»

Όσο για την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας αφού τη χαρακτήρισε ανεύθυνη, σχολίασε ότι «τα μάζεψε» λίγο αργότερα, είτε επειδή κατάλαβε το λάθος της είτε επειδή κάποιοι -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- της «τράβηξαν το αυτί».

«Η αξιωματικη αντιπολίτευση κράτησε ανεύθυνη στάση, σήκωσε κουρνιαχτό και όταν κατάλαβε το λάθος, σταμάτησε το θέμα, ελπίζω γιατί κατάλαβε το λάθος και όχι γιατί καποιος της τράβηξε το αυτί, είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε καμία συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη. «Δεν θα κάνουμε εμείς τα λάθη του παρελθόντος. Αφήνω ένα «παράθυρο» για την ΕΑΒ, αλλά και εκεί αυστηρά κοστολογημένα και υπό έλεγχο», τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους.

Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωράκης καταλόγισε στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ επέδειξαν μία περίεργη δεκτικότητα σε ό,τι ζήτησε η άλλη πλευρά. «Ή αισθανθήκατε δέος μπροστά στην υπερδύναμη, ή πήγατε απροετοίμαστος ή με τα πολλά «ναι» προσπαθήσατε να καλύψετε τις αντιαμερικανικές εμμονές του παρελθόντος», είπε ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει πόσα είναι τα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των F-16, ποιές δεσμεύσεις έχουν αναληφθει για την βάση της Σούδας και ποιός θα πάρει τις αποφάσεις αυτές.

«Αντιμετωπίσατε τη βάση της Σούδας ως υποσημείωση στο περιθώριο μιας συμφωνίας μαμούθ. Ένα πενταετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της βάσης της Σούδας δεν μπορεί να είναι χωρίς ανταλλάγματα για τον ελληνικό λαό οικονομικά και γεωπολιτικά», παρατήρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.

The post Τσίπρας για F-16: Δεν είμαστε «yes men» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα