Ο Τσίπρας επιμένει ότι μπαίνουμε στο 2018 χωρίς ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα…

13:26 8/1/2018 - Πηγή: Protagon

Επιμένει στο αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο χαρακτήρισε το τρέχον έτος ως «χρονιά – σταθμό» και «έτος δικαίωσης του ελληνικού λαού». Εφθασε μάλιστα στο σημείο να θριαμβολογεί για το γεγονός ότι γ’ αξιολόγηση κλείνει «χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα», κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο από τη Νέα Δημοκρατία

που του καταλόγισε απύθμενο θράσος.

«Το 2018 είμαι βέβαιος ότι θα είναι για όλους μια χρονιά-ορόσημο, μια χρονιά-σταθμός. Ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να μπορέσουν να υλοποιηθούν με τον θετικότερο τρόπο χρειάζεται σκληρή δουλειά για να είναι και ένα έτος δικαίωσης του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Τσίπρας στους υπουργούς του και αμέσως μετά πέρασε στην ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και την αποτίναξη της «επονείδιστης» εποπτείας:

«Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της 3ης αξιολόγησης και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήσαμε υπό γνωστές συνθήκες το καλοκαίρι του 2015. Και έτσι κλείνουμε έναν πολύ μεγάλο μακροχρόνιο κύκλο επιτροπείας που άνοιξε το Μάιο του 2010 όταν η χώρα μας αποκλείστηκε από τις αγορές χρήματος».

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός έσπευσε να υπογραμμίσει πως η γ’ αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι ποτέ ξανά δεν έχει ολοκληρωθεί τέτοια διαδικασία χωρίς να προστεθούν νέα μέτρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση ανάκαμψης, τα θεμελιώδη μεγέθη ανακάμπτουν σταθερά και -όπως είπε- οδηγούν στην περιόδο πριν από την κρίση.

«Πλέον έχουμε μπει σε μια πορεία που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι κάτι που είναι απλά μια ρητορική», παρατήρησε και μίλησε ανερυθρίαστα για το οριστικό τέλος των μνημονίων τον ερχόμενο Αύγουστο (λες και θα τραβήξει μία γραμμή και θα σβήσει τη δημοσιονομική κατάσταση και το χρέος της χώρας).

«Ειναι κάτι που μπορεί να συμβεί», είπε θέλοντας να πείσει ακόμα και τους ίδιους τους υ πουργούς του. «Όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν, και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα, στη συνθήκη της επιτροπείας στην οποία η χώρα μας μπήκε τον Μάιο του 2010».

Επικαλούμενος τα νούμερα και όχι φυσικά την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «σήμερα τα μεγέθη είναι τέτοια που μας γυρνάνε σε χρόνια πολύ πριν από το 2010», ενώ έφθασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι εκτός από τους αριθμούς ανακάμπτουν και οι κοινωνικοί δείκτες!

Στο σημείο αυτό μίλησε για την ανεργία που «μειώνεται σταθερά τα τελευταία δυόμιση χρόνια», και στη μάχη στον τομέα της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, με μείωση του ποσοστού από το 19% στο 13%, αλλά και στις «μεγάλες τομές και στον τομέα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς αλλά κυρίως την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους».

Εδώ ακριβώς, είπε, «γίνεται εμφανής η διαιρετική γραμμή που μας διαχωρίζει από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος».

Κλειδί για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό είναι η επιτάχυνση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

«Το 2018 θα είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις και σημαντικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουμε. Όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην εξωτερική πολιτική», κατέληξε στην τοποθέτησή του στο υ πουργικό ο Αλέξης Τσίπρας και μίλησε εκ νέου για «παράθυρο λύσης» στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

ΝΔ: Εχει θράσος ο Τσίπρας

Εντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας για όσα ανέφερε κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός.

«Ο κ. Τσίπρας δεν μένει σε νησί, δεν είναι πολύτεκνος, δεν παίρνει ΕΚΑΣ, δεν αμείβεται με ειδικό μισθολόγιο και δεν χρειάζεται βέβαια επίδομα θέρμανσης. Αν του συνέβαινε ένα, έστω, απ’ όλα αυτά, δεν θα είχε το θράσος να ισχυριστεί σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν επέβαλε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», σχολίασε καυστικά η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη, παραπέμποντας με νόημα τον κ. Τσίπρα «στον προϋπολογισμό που ψήφισε και επιβαρύνει για το 2018 τους Έλληνες με νέα μέτρα 1,9 δισ. ευρώ».

The post Ο Τσίπρας επιμένει ότι μπαίνουμε στο 2018 χωρίς ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα… appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα