Τσακαλώτος: «Υλοποιήσαμε μόνο το ένα τρίτο των προαπαιτούμενων»

Από τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, έχει εκπληρωθεί μόνο το ένα τρίτο. Αυτό παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην επιστολή που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στους Θεσμούς, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.

Στην επιστολή, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Θεσμών ότι το ένα τρίτο των όρων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

έχει ολοκληρωθεί. Αλλο ένα τρίτο των προαπαιτούμενων είναι σε εξέλιξη και «αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες» ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία», όπως φέρεται να υπόσχεται ο κ. Τσακαλώτος.

Με άλλα λόγια, όπως προκύπτει από την τρίτη υπόσχεση Τσακαλώτου, η Αθήνα παίζει καθυστερήσεις, «κρατάει την μπάλα στα πόδια της» για το 30% των πιο σκληρών -όπως εκτιμάται- μέτρων και υπόσχεται να τα εφαρμόσει όλα, αν και εφόσον κλείσει η συνολική διαπραγμάτευση για όλα τα ανοικτά θέματα, όπως τα πλεονάσματα μετά το 2018, αν θα μπει ή θα φύγει το ΔΝΤ κλπ.

Σύμφωνα με το Bloomberg στα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν περιλαμβάνεται το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2018, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ζητήματα στην αγοράς ενέργειας. Αν και οι πιστωτές της Ελλάδας προβλέπουν δημοσιονομικό κενό 700 εκατ. ευρώ για το 2018, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για τα μέτρα που αναμένεται να αποδώσουν 550 εκατ. ευρώ, επομένως, υπάρχει ακόμη διαφορά των 150 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται, επίσης, στην επιστολή Τσακαλώτου να ενισχύσει και να επεκτείνει το μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής, τον λεγόμενο «κόφτη», για ένα επιπλέον έτος πέρα από το τέλος του προγράμματος το 2018.

Σύμφωνα με στελέχη με γνώση των συζητήσεων τα οποία επικαλείται το Bloomberg η επιστολή συζητήθηκε σε συνάντηση μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και των επικεφαλής των Θεσμών πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Θεωρήθηκε ανεπαρκής.

The post Τσακαλώτος: «Υλοποιήσαμε μόνο το ένα τρίτο των προαπαιτούμενων» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα