Τσακαλώτος: «Τίποτα δεν θα συμφωνηθεί, εάν δεν συμφωνηθούν όλα»

Στο Eurogroup του Μαρτίου αναμένεται να κλείσει η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) με τους Θεσμούς, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αναφορικά με το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Τόνισε, ωστόσο, ότι ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τίποτα δεν θα συμφωνηθεί, εάν δεν συμφωνηθούν όλα», επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ολόκληρο το «πακέτο» και όχι μόνο η δεύτερη

αξιολόγηση, εξηγώντας ότι αναφέρεται τόσο στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όσο και τα πρόσθετα μέτρα και φυσικά τα πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια.

Ο ίδιος απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για τα επί της ουσίας της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, ενώ εστίασε πολιτικά σε δύο σημεία: Πρώτον, στο ότι δεν ευθύνεται η ελληνική πλευρά για τις καθυστερήσεις και το μακρόσυρτο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά οι διϊστάμενες απόψεις μεταξύ ΔΝΤ-Γερμανίας.

Δεύτερον, μετέφερε μέρος της πολιτικής ευθύνης για τις καθυστερήσεις τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

«Να δούμε τα νομοσχέδια που έχουν περάσει το τελευταίο χρόνο και να μου πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν μπορούσαν να περάσουν σε τρεις μήνες», τόνισε. «Το ΔΝΤ ζητούσε να πάρουμε 2% του ΑΕΠ επιπλέον μέτρα αλλά ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε ότι το πακέτο θα είναι ουδέτερο και για κάθε ένα μέτρο κακού μέτρου θα υπάρξει αντίμετρο».

Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας συζητήθηκαν πριν το τελευταίο Eurogroup. «Το πρώτο που συμφωνήθηκε πριν το Eurogroup ήταν ότι μέσα στη συμφωνία θα υπάρξουν και μέτρα διαρθρωτικού τύπου – έχουμε τις διαφωνίες μας, εμείς θα επιμείνουμε στις διαφωνίες μας.

» Η ουσιαστική συζήτηση είναι ότι οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας συζητήθηκαν πριν το Eurogroup, παρουσιάστηκαν στο Eurogroup και συμφωνήθηκε με πολιτική συμφωνία ότι είναι καλή βάση επιστροφής των Θεσμών και όλα να δέσουν στο Εurogroup της 20ης Μαρτίου».

Αναφορικά με τα κομμάτια της συμφωνίας, είπε ότι «το πρώτο κομμάτι της συμφωνίας είναι τα ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι μέχρι τον Δεκέμβριο το ΔΝΤ έλεγε πως ό,τι κάναμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ήταν επιστροφή στο παρελθόν.

» Τώρα το ΔΝΤ λέει ότι μπορεί να συζητήσει για τα θέματα που υπάρχει ομοφωνία στην Επιτροπή Σοφών, που έκρινε ότι είναι ορθές ευρωπαϊκές πρακτικές. Ομόφωνα η Επιτροπή έκρινε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Συνέχισε τονίζοντας ότι «θα έπρεπε να είναι για όλους καλό αυτό, αλλά για την ΝΔ είναι ιδεοληψίες. Αν το κλείναμε τον Δεκέμβριο, αυτό το καλό δεν θα το είχαμε. Μέρος της λύσης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μην κερδίσει η Λεπέν και η Ακροδεξιά και να πείσεις εργαζόμενους ότι στην ανάκαμψη θα έχουν κάποια συμμετοχή. Πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης, αλλά τουλάχιστον -όχι με ίσους όρους- αλλά με κάποιους όρους θα μετέχουν στην ανάπτυξη.

» Είμαστε σε διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς για ένα πακέτο-δάνειο για δημιουργία θέσεων εργασίας. Εμείς λέμε ότι το όλο πακέτο έως τώρα είναι υφεσιακό. Το έχω πει. Αλλά δεν αυξάνεται η λιτότητα», σημείωσε.

Σταϊκούρας: «Είστε κυβέρνηση των προθύμων»

«Μετά τη σημερινή σας τοποθέτηση, πολύ φοβάμαι ότι η δημιουργική ασάφεια παραμένει», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έλαβε τον λόγο αμέσως μετά τον υπουργό Οικονομικών και κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο λέγοντας: «Είστε κυβέρνηση των προθύμων».

Κουτσούκος: «Δώσατε μείωση συντάξεων και αφορολόγητου για να επιστρέψει η τρόικα»

«Κρύβεται ομιλώντας ο κ. Τσακαλώτος», σχολίασε υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. «Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης είναι ότι έδωσε τα πάντα για να επιστρέψει η τρόικα. Μείωση αφορολόγητου και συντάξεων. Αυτά τα χαρακτήρισε λεπτομέρειες ο κ. Τσακαλώτος και επέλεξε να μιλήσει για διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ. Λες και ο ίδιος δεν είχε στείλει επιστολή στο ΔΝΤ παρακαλώντας για την παραμονή του. Πληρώνουμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τις καθυστερήσεις πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, τον κάλεσε να απαντήσει: «Είχατε πει ότι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα είναι στόχος μη αποδεκτός. Το αποδεχτήκατε και μετά το 2018; Είχατε πει ότι θα παραιτηθείτε, αν μειωθεί το αφορολόγητο. Το δεχθήκατε. Ο κ. Κατρούγκαλος κορόιδευε ότι δεν θα γίνει περικοπή συντάξεων. Το αποδεχθήκατε;».

The post Τσακαλώτος: «Τίποτα δεν θα συμφωνηθεί, εάν δεν συμφωνηθούν όλα» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα