Τσακαλώτος κατά ΔΝΤ: «Δεν έχουμε λευκή επιταγή στη διαπραγμάτευση»

Σκληρή κριτική προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και μηνύματα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος.

«Η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λευκή επιταγή. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές», υπογράμμισε

σχολιάζοντας τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης. Τόνισε ότι o διευθυντής Ευρώπης του Ταμείου Πολ Τόμσεν δεν ενδιαφέρεται για τα πλεονάσματα, αλλά τα χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης για επιπλέον μεταρρυθμίσεις σε αφορολόγητο και συνταξιοδοτικό.

«Δεν θα με πείραζε γιατί είναι η άποψή του, αλλά με πειράζει γιατί χρησιμοποιεί αμφισβητούμενες μελέτες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε σχετικά ότι «αυτό που λέει ο Τόμσεν, ότι οι γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Ελληνες, είναι να γελάει κανείς. Τον κάλεσα να έρθει να δει πώς ζουν οι δικοί μας και μετά να πάμε μαζί και στη Γερμανία».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον αστήρικτο, όπως είπε, ισχυρισμό του Ταμείου ότι στην Ελλάδα το 40% έως το 50% του πληθυσμού δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος και πρόσθεσε ότι εάν το ΔΝΤ χρησιμοποιούσε την ίδια μεθοδολογία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα ήξερε ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 12%.

«Το ΔΝΤ θα πρέπει να πάρει γρήγορα μία απόφαση για το τι θέλει να κάνει», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος συμπληρώνοντας ότι «αν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, θα πρέπει να σέβεται τις προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για τα εργασιακά. Αν θέλει να πιέσει, ας πιέσει τις χώρες εκείνες, που δεν δέχονται να έχει η Ελλάδα πιο λογικά πρωτογενή πλεονάσματα», πρόσθεσε.

Στον απόηχο της σύγκρουσης με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, είπε ότι «καλώς κρατάμε κάποια πράγματα στο τέλος της, γιατί έτσι κάνουν όλοι οι διαπραγματευτές, σε όλες τις εποχές, για όλα τα πλαίσια διαπραγμάτευσης και φθάνει ένα σημείο που τίποτε δεν κλείνει έως ότου κλείσουν όλα».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, καθώς, όπως είπε, όλοι κατανοούν ότι είναι πολλά τα ζητήματα και οι περιορισμοί, λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες και προβλημάτων, όπως το μεταναστευτικό.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι για ένα Grexit», δήλωσε και υπογράμμισε ότι «όλοι προσπαθούν για να βρεθεί μια λύση. Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα».

Τέλος, απέκρουσε τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας ότι ευθύνεται η κυβέρνηση για την καθυστέρηση, λέγοντας προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει κανείς, είτε στους θεσμούς είτε σε κράτος-μέλος, που να συμμερίζεται αυτή την άποψη.

The post Τσακαλώτος κατά ΔΝΤ: «Δεν έχουμε λευκή επιταγή στη διαπραγμάτευση» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα