Τσακαλώτος: «Είμαστε κοντά σε πολύ καλή λύση για το χρέος»

Είμαστε κοντά σε μία «πολύ καλή λύση» για το χρέος, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.«Σε μία εβδομάδα με 10 μέρες θα ξέρουμε πόσο καλή ήταν η συμφωνία, όταν θα δούμε τη ρύθμιση για το χρέος και τη δόση. Τότε θα δούμε αν είχε δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την εξυπνάδα σ’ αυτό το πολιτικό πόκερ να πει να μη βάλουμε τώρα όλα τα λεφτά στο ότι θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά ο κ. Σαμαράς επέμεινε να συνεχίσουν ποντάρουν. Και πολύ φοβάμαι ότι θα χάσουν όλα τα λεφτά» σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις και το προσεχές Eurogroup ενώ παραδέχθηκε ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά, αλλά υπάρχει αντιστάθμισμα η ρύθμιση για το χρέος και η δόση. «Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη, αλλά νομίζω ότι είμαστε κοντά σε μία πολύ καλή λύση. Oλοι καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα και να φύγει από τον υφεσιακό κύκλο» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης είχε τρία στάδια: ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, κλείσιμο αξιολόγησης, χρέος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε καθυστέρηση, όπως και μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους Θεσμούς. Τώρα υπάρχει η σύμπτυξη της διαδικασίας για το χρέος μαζί με την αξιολόγηση», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

«Η πρόταση που υπήρχε και παλαιά ότι «πρέπει να γίνει κάτι για το χρέος αν χρειαστεί», παίρνει σάρκα και οστά. Θα οριστεί με αντικειμενικό τρόπο είτε για το βραχυπρόθεσμο είτε για το μακροπρόθεσμο. Το ΔΝΤ επιμένει σε αυτό», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η πίεση του ΔΝΤ να υπάρξει αυτόματη ρύθμιση για το μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους έχει σημασία. Όπως υπάρχει αυτοματισμός για τις δαπάνες, ζητά να υπάρχει αυτοματισμός για το χρέος».

«Δεν έχει σημασία τόσο η τεχνική λύση -υπάρχουν πολλές- αλλά το αποτέλεσμα να είναι ένας καθαρός διάδρομος για τους Ελληνες και ξένους επενδυτές, να ξέρουν ότι δεν υπάρχει το ρίσκο της χρεοκοπίας. Ενα κριτήριο για το Eurogroup είναι να δει αν δημιουργείται αυτός ο διάδρομος, να ξέρουν όλοι ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και μπορεί να κοιτάξει με αισιοδοξία το μέλλον», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως «αν γίνει αυτό, και αφού κλείσει η αξιολόγηση, υπάρχει μεγάλη προσδοκία ότι θα επανέλθει το waver και θα ενταχθούμε στο σύστημα νομισματικής χαλάρωσης. Αυτό είναι μία περικοπή του χρέους. Είναι μία αντιστάθμιση στα μέτρα που παίρνουμε. Τα μέτρα είναι υφεσιακά, δεν το αρνούμαστε, αλλά το θέμα είναι αν μπορούν να αντισταθμιστούν».

Τι είπε για το Υπερταμείο

Για τις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα για την Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) σημείωσε:

η διάρκεια των 99 χρόνων «είναι η συνήθης πρακτική, αλλά και επιλογή μας. Οσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση να κρατήσεις αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να αυξηθεί η αξία τους»κάθε ιδιωτικοποίηση πρέπει να υπογραφεί από τον υπουργό. Υπογραμμίζεται πάντως πως ο Ευκλ. Τσακαλώτος απαντώντας σε διακοπές βουλευτών της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι «θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις». «Δεν είπα ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, αλλά δεν ισχύει αυτό που υπαινίσσεστε πως ό,τι μπαίνει εκεί πάει για πώληση», είπε χαρακτηριστικά.η βασική διαφορά του Ταμείου από το ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι στο Ταμείο δεν γίνεται ξεπούλημα όπως στο ΤΑΙΠΕΔη πλειοψηφία του Εποπτικού Συμβουλίου είναι στο ελληνικό Δημόσιο, ο πρόεδρός του δεν έχει διπλή ψήφο, ενώ απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργού.τη διοίκηση του Ταμείου ασκεί το ΔΣ και ο υπουργός Οικονομικών συμμετέχει στην επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου.η επενδυτική πολιτική του Ταμείου ορίζεται από το ελληνικό Δημόσιο.

The post Τσακαλώτος: «Είμαστε κοντά σε πολύ καλή λύση για το χρέος» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα