Τρόμος κάτω από τη γη: από το Τόκιο ως τις Βρυξέλλες

18:39 4/4/2017 - Πηγή: Protagon

Οι επιθέσεις σε μετρό είναι από τις φοβερότερες πρακτικές των τρομοκρατών: η κλειστοφοβική αίσθηση που δημιουργεί ένας χώρος που βρίσκεται κάτω από τη γη πολλαπλασιάζει τον τρόμο των θυμάτων, ενώ η έλλειψη οδών διαφυγής και η στενότητα του χώρου εξασφαλίζει στους δράστες ότι θα προκαλέσουν πολλά θύματα. Ο φόβος ότι οι μητροπολιτικοί σιδηρόδρομοι θα χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες είναι παλαιός. Ηταν για παράδειγμα ο φόβος του IRA που ώθησε τις Αρχές στο Λονδίνο να αφαιρέσουν από

τους σταθμούς τους κάδους απορριμμάτων. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ανεπαρκές μέτρο. Ας δουμε ποιες είναι οι πιο πολύνεκρες επιθέσεις των τελευταίων είκοσι ετών.

Τόκιο 1995

Στην επίθεση στο μετρό του Τόκιο οι τρομοκράτες δεν χρησιμοποίησαν βόμβες αλλά ένα νευροπαραλυτικό αέριο, το σαρίν. Οι δράστες ήταν μέλη μιας ιαπωνικής θρησκευτικής οργάνωσης φανατικών, Aum Shinrikyo. Τοποθέτησαν το αέριο σε υγρή μορφή σε σακούλες και τις πέταξαν σε βαγόνια. Ο απολογισμός ήταν δώδεκα νεκροί και 6.000 άτομα δηλητηριάστηκαν. Τα θύματα θα ήταν περισσότερα αν κάποιοι υπάλληλοι του μετρό δεν είχαν το θάρρος να απομακρύνουν τις σακούλες θυσιάζοντας τη ζωή τους.

Παρίσι 1995

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στην Αλγερία μεταφέρθηκε και στη Γαλλία. Καταγράφηκαν πολλές επιθέσεις στο Παρίσι και στη Λυών. Μία από αυτές στον σταθμό Σεν Μισέλ στην καρδιά του Παρισιού. Ο απολογισμός, οκτών νεκροί και περίπου διακόσιοι τραυματίες.

Λονδίνο 2005

Στις 7 Ιουλίου του 2005 ο τρόμος χτύπησε το Λονδίνο: Οι τρομοκράτες τοποθέτησαν τρεις βόμβες σε τρία διαφορετικά τρένα (και μία ακόμη σε ένα λεωφορείο). Οι νεκροί της φοβερής αυτής επίθεσης έφτασαν τους 52 ενώ επτακόσιοι ήταν οι τραυματίες.

Μόσχα 2010

Στις 29 Μαρτίου, επτά χρόνια πριν, δύο Καυκάσιες ανατινάχθηκαν σε δύο σταθμούς του μετρό σε ώρα αιχμής. Ο απολογισμός βαρύς: σαράντα οι νεκροί και περισσότεροι από 800 οι τραυματίες.

Βρυξέλλες 2016

Η περυσινή επίθεση στο κέντρο της Ευρώπης δεν έχει ξεχαστεί ακόμη. Σε μία οργανωμένη επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Isis, οι τρομοκράτες χτύπησαν το αεροδρόμιο και το μετρό. Από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν 35 άτομα, είκοσι από αυτά στο μετρό.

Αγία Πετρούπολη 2017

Η επίθεση στο μετρό στοίχισε τη ζωή σε δώδεκα άτομα ενώ στους 51 ανέρχονται οι τραυματίες. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα δράστης φέρεται να είναι 22χρονος από την Κιργισία που έχει σχέσεις με το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

REUTERS/Mikhail Ognev/Fontanka.ru
REUTERS/Anton Vaganov

The post Τρόμος κάτω από τη γη: από το Τόκιο ως τις Βρυξέλλες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα