Τρεις φωτιές στην Ηλεία – Απειλήθηκε η μαρτυρική Μάκιστος

Ηταν πριν από μία δεκαετία όταν η πύρινη λαίλαπα κατέστρεφε τα πάντα στο πέρασμά της, με το χωριό Μάκιστος της Ηλείας μαζί με τη γειτονική Αρτέμιδα να είναι τα χωριά που βρέθηκαν στο τραγικό επίκεντρο. Εκεί ήταν που θρηνήθηκαν 26 νεκροί (από τους συνολικά 45 σε όλη την Ηλεία), εκεί ήταν που βρέθηκε απανθρακωμένη η μητέρα με τα τέσσερα παιδιά της στην αγκαλιά της. Μέχρι σήμερα στα σημεία του μαρτυρίου ήταν φυτεμένα δένδρα, ήταν χτισμένα 14 εκκλησάκια στη μνήμη των νεκρών. Η Μάκιστος, ξαναχτίστηκε

με τη βοήθεια του ζεύγους Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η Αρτέμιδα με τη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλοι έβαλαν σκοπό να ξεχάσουν εκείνες της ημέρες του 2007.

Ομως οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού βλέπουν τις μνήμες να ξυπνούν και τον εφιάλτη να επιστρέφει με τις φλόγες να φτάνουν και πάλι κοντά στις κατοικίες τους. Ήδη στη Μάκιστο τα πρώτα σπίτια βρίσκονταν αντιμέτωπα με την πυρκαγιά, ενώ υπήρχαν αναφορές για πυκνούς καπνούς που είχαν καλύψει την περιοχή.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στο νομό Ηλείας ήταν σε εξέλιξη τρεις φωτιές: στη Μάκιστο, το Κακοτάρι και την Πέρσαινα.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, «η φωτιά στην Μάκιστο είναι πολύ επικίνδυνη και οι φλόγες βρίσκονται κοντά στις αυλές των πρώτων σπιτιών του χωριού». Επίσης, δήλωσε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να προστατευόσουν τις περιουσίες», προσθέτοντας ότι «ευτυχώς στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κακοτάρι στην βόρεια Ηλεία, ενώ το τρίτο μέτωπο είναι λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, στην Πέρσαινα.

Και στις τρεις φωτιές επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 30 πυροσβέστες και 15 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα.

The post Τρεις φωτιές στην Ηλεία – Απειλήθηκε η μαρτυρική Μάκιστος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα