Τραυματισμένος και απομονωμένος ο Τραμπ πριν από το ντιμπέιτ

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι δεν θα εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα, λιγότερο από ένα μήνα μάλιστα πριν από την μεγάλη στιγμή της κάλπης, σημαίνοντες παράγοντες των Ρεπουμπλικάνων αρχίζουν να τον εγκαταλείπουν μαζικά.

Η αφορμή για τον Τζον ΜακΚέιν ή την Κοντολίζα Ράις είναι το ηχητικό με τα χυδαία σχόλια κατά των γυναικών που είχε κάνει προ ετών ο Τραμπ και ήρθε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Είναι μάλιστα σχεδόν ιδανική αφορμή για να αποσύρουν την υποστήριξη που με πολύ δισταγμό και καθυστερήσεις έδωσαν στον υποψήφιο. Το θέμα εξάλλου δίχασε

το κόμμα, άφησε το επιτελείο του Τραμπ αμήχανο να αναζητά απαντήσεις και τον ίδιο να βγαίνει στην αντεπίθεση μιλώντας μεταξύ άλλων για την εξίσου προσβλητική γλώσσα που χρησιμοποιεί ιδιωτικά ο Μπιλ Κλίντον.

Κι όμως, ο αμερικανός μεγιστάνας δεν δείχνει να πτοείται. Ή μάλλον, στις επιθέσεις από δημοσιογράφους, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, απαντά με τη δική του επίθεση. Την Κυριακή σημείωσε στο Twitter ότι απολαμβάνει «απίστευτη στήριξη – με εξαίρεση κάποιους από τη ρεπουμπλικανική «ηγεσία»». Σε άλλη ανάρτηση που έκανε στο διάστημα δύο ωρών, αναφερόμενος στα στελέχη του αντίπαλου στρατοπέδου, έκανε λόγο για «αυτάρεσκους υποκριτές» προβλέποντας ότι οι επιδόσεις τους στις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές θα πέσουν.

So many self-righteous hypocrites. Watch their poll numbers – and elections – go down!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 9, 2016

Πυρά ομαδόν

Τα χτυπήματα εναντίον του Τραμπ έρχονταν το Σάββατο το ένα μετά το άλλο, από πρώην υποψήφιους (που μάλλον θα είχαν πολύ καλύτερη τύχη αν ήταν αυτοί απέναντι στη Χίλαρι) και άλλα πρόσωπα με κύρος μέσα στο κόμμα. Συνολικά πάνω από 30 στελέχη (μέλη του Κογκρέσου, ακόμα και κυβερνήτες) απέσυραν την υποστήριξη στον Τραμπ· πολλοί ούτως ή άλλως ήταν μάλλον χλιαροί απέναντί του και δήλωναν υπέρ του πιο πολύ από κομματικό καθήκον παρά για πολιτικούς λόγους.

Ο γερουσιαστής της Αριζόνα και υποψήφιος για την προεδρία το 2008 Τζον ΜακΚέιν δεν βλέπει πλέον τον λόγο ούτε και για υπό όρους στήριξη. «Σκέφτηκα ότι ήταν σημαντικό να σεβαστώ ότι η πλειοψηφία των εκλεκτόρων» στήριξαν τον Τραμπ, είπε σε σχετικά δήλωση εξηγώντας γιατί του είναι αδύνατο να στηρίξει άλλο πια τον υποψήφιο. Στο ίδιο πλαίσιο και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν που δήλωσε «αποκαρδιωμένος» από τις δηλώσεις του Τραμπ.

Ο Τζεμπ Μπους, κυβερνήτης της Φλόριντα, υποστηρίζει ότι «κανένα συγγνώμη δεν μπορεί να συγχωρέσει τα αποκρουστικά σχόλια του Τραμπ, τα οποία υποβαθμίζουν τις γυναίκες». Καμία έκπληξη τα σχόλια του Τραμπ και για τον Τζον Κέισικ, κυβερνήτη του Οχάιο, ο οποίος ούτε αυτός πρόκειται να ψηφίσει τον Τραμπ. Στο πλευρό του Κέισικ στην εκστρατεία αλλά και τώρα ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, που λέει ότι για πρώτη φορά δεν θα ψηφίσει ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

Ειδική κατηγορία, στην οποία το CNN τον κατατάσσει μόνο του, είναι ο Τεντ Κρουζ που αναγκάστηκε με μισή καρδιά να στηρίζει τον Τραμπ, αφού προηγουμένως δεν είχε φεισθεί αρνητικών σχολίων για τον αντίπαλό του. Τώρα πηγές κοντά στον Κρουζ λένε ότι ίσως αποσύρει εντελώς την υποστήριξή του.

Την αρχή της «αποστασίας» έκανε ο γερουσιαστής του Αϊντάχο Μάικ Κράπο: «Δεν πήρα την απόφαση ελαφρά τη καρδία, αλλά η συμπεριφορά του δεν μου άφησε άλλη επιλογή». Ακολούθησε η γερουσιαστής του Νιου Χαμσάιρ Κέλι Αγιότ που δηλώνει από την πλευρά της ότι «σαν μαμά και σαν Αμερικανίδα πρώτα, δεν μπορώ και δεν πρόκειται να υποστηρίξω έναν υποψήφιο πρόεδρο που κομπάζει για την υποτίμηση των γυναικών και τις επιθέσεις εναντίον τους».

I will not vote for Donald Trump. Read my statement here: pic.twitter.com/F8zajgDZpg

— Kelly Ayotte (@KellyAyotte) October 8, 2016

Η Αγιότ από τον Αύγουστο δήλωνε ότι θα ψηφίσει αλλά δεν θα υιοθετήσει (endorse) την υποψηφιότητα του Τραμπ· τώρα λέει ότι στο ψηφοδέλτιο θα γράψει το όνομα του αντιπροέδρου Μάικ Πενς. Τη γραμμή της έχουν ακολουθήσει και άλλες γυναίκες στο κόμμα, όπως η γερουσιαστής της Αλάσκας Λίζα Μαρκόφσκι («απεμπόλησε το δικαίωμα να είναι υποψήφιος»), ή η Σούζαν Κόλινς του Μέιν. Σχεδόν όλες είναι υποψήφιες για επανεκλογή στο Κογκρέσο και αντιλαμβάνονται, με άλλα λόγια, ότι τα σχόλια του Τραμπ απειλούν και τη δική τους υποψηφιότητα. (Φυσικά το ότι διαχωρίζουν τη θέση τους δεν σημαίνει ότι θα ψηφίσουν την Κλίντον).

Μαζί τους στοιχίζεται η πρώην υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις που δηλώνει με οργισμένο ύφος ότι ο Τραμπ δεν πρέπει να γίνει πρόεδρος:

Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα Ρόμπερτ Μπέντλεϊ δηλώνει και αυτός ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ψηφίσει τον Τραμπ, ενώ από την ίδια πολιτεία η βουλευτής Μάρθα Ρόμπι όχι μόνο δεν θα ψηφίσει αλλά ζητά και από τον υποψήφιο να αποσυρθεί. Αλλοι σκοπεύουν να ψηφίσουν κατευθείαν τον Μαικ Πενς, όπως ο γερουσιαστής του Οχάιο Ρομπ Πόρτμαν ή η Μπάρμπα Κόμστοκ από τη Βιρτζίνια, ή τέλος πάντων κάποιον που θα δώσει στο κόμμα «την ισχυρή ηγεσία την οποία απελπισμένα χρειάζεται», είπε ο Τζο Χεκ ο οποίος διεκδικεί την γερουσιαστική έδρα της Νεβάδας.

Ακόμη και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, αν και χαιρέτησε τη συγγνώμη του Τραμπ για τις δηλώσεις, πήρε κάποιες αποστάσεις λέγοντας ότι δεν μπορεί να τις υπερασπιστεί. Σε μια κίνηση που οι New York Times χαρακτηρίζουν ανήκουστη για υποψήφιο αντιπρόεδρο, ο Πενς αρνήθηκε να εμφανιστεί με τον Τραμπ σε εκδήλωση στο Ουισκόνσιν.

Σε μια ακόμη εξέλιξη, η Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος φαίνεται ότι προσωρινά αναστέλλει ένα μέρος του προγράμματος «Victory» για την εκλογή του Τραμπ. Το Politico γράφει ότι καλούνται σε email οι συνεργάτες του προγράμματος να παγώσουν μέχρι νεωτέρας κάθε δραστηριότητα.

Κάποιοι, πάντως, μένουν απτόητοι από τις αποκαλύψεις, και παρά την απαραίτητη καταδίκη, στρέφουν τα πυρά τους και στο άλλο στρατόπεδο. Ο υποψήφιος για την προεδρία Μπεν Κάρσον, αν και υπενθύμισε ότι για κανένα λόγο δεν υιοθετεί τις δηλώσεις, εμφανίζεται «αρκετά σίγουρος » ότι η αποκάλυψη των δηλώσεων έρχεται από την προοδευτική παράταξη–που «τα γνώριζε αυτά από καιρό»- για να πλήξει τον Τραμπ

Στο πλευρό του Τραμπ στάθηκε πάντως η σύζυγός του Μελάνια που ζήτησε από τους Αμερικανούς να τον συγχωρέσουν καθώς, σύμφωνα με την ίδια, δεν αντανακλούν στο παραμικρό τον πραγματικό του χαρακτήρα. Αλλά πάντως και για την ίδια τα λόγια του είναι «απαράδεκτα και προσβλητικά».

Ο «γυμνός κάουμποϊ της Times Square» έχει δηλώσει ότι στηρίζει τον Τραμπ: εδώ το Σάββατο 8 Οκτωβρίου έξω από τον Trump Tower (REUTERS/Mike Segar)

Ο Τραμπ αναγκάστηκε να απολογηθεί – όχι χωρίς κάποια αιχμή: «Είπα και έκανα πράγματα για τα οποία μετανιώνω, και τα λόγια που δημοσιοποιήθηκαν σε αυτό το βίντεο δεκαετίας είναι μέσα σε αυτά».

Και με κεφαλαία γράμματα, όπως φαίνεται στο tweet- δηλώνει παρά ταύτα έτοιμος να φτάσει μέχρι τέλους και να μην εγκαταλείψει «ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια» τους ψηφοφόρους του παρά τις εκκλήσεις ρεπουμπλικανών βουλευτών να αποσυρθεί και παρά το κλίμα εναντίον του μέσα στο κόμμα.

The media and establishment want me out of the race so badly – I WILL NEVER DROP OUT OF THE RACE, WILL NEVER LET MY SUPPORTERS DOWN! #MAGA

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 8, 2016

Πριν από το ντιμπέιτ

Αυτά συμβαίνουν λίγες ώρες πριν από το δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ του Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον. Στις 21:00 της Κυριακής (04:00 της Δευτέρας στην Ελλάδα) στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σαιν Λιούις του Μισούρι, οι δύο υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα δύο συντονιστών ενώπιον ομάδας αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Αναγκαστικά ο τραυματισμένος από τις αποκαλύψεις Τραμπ θα κληθεί να διαχειριστεί και την κρίση που ξέσπασε και να αντεπιτεθεί σε όσα έχει να πει η Κλίντον. Αυτό προμηνύει μια αντιπαράθεση υψηλών τόνων, αν μην τι άλλο για να καταφέρει η Κλίντον να διατηρήσει το δημοσκοπικό προβάδισμα που έχει αποκτήσει μετά το πρώτο ντιμπέιτ και ο Τραμπ να συγκρατήσει –αν δεν καταφέρει να αναστρέψει- τις απώλειες από τις αποκαλύψεις.

Ενδεχομένως θα είναι η τελευταία ευκαιρία πριν από το τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ στις 19 Οκτωβρίου.

The post Τραυματισμένος και απομονωμένος ο Τραμπ πριν από το ντιμπέιτ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα