Τραγωδία με 74 σορούς προσφύγων σε ακτές της Λιβύης

Οχι ένας ή δεκάδες αλλά 74 σοροί ανθρώπων αγνώστων στοιχείων βρέθηκαν σε ακτές της Ζαουίγια, στη δυτική Λιβύη την Τρίτη. Αρχικά δεν είχε εντοπιστεί στο σημείο κάποιο κατεστραμμένο καΐκι ή σκάφος, αλλά ήταν εμφανές ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν πρόσφυγες που αποπειράθηκαν να κάνουν το ταξίδι από τα παράλια της αφρικανικής χώρας προς την Ευρώπη και πνίγηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας.

Εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος (Libyan Red

Crescent), Μοχάμεντ αλ Μιζράτι, ανέφερε ότι οι σοροί ξεβράστηκαν τη Δευτέρα, ότι δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρες οι συνθήκες του πνιγμού τους και ότι οι τοπικές αρχές θα μετέφεραν τα πτώματα στο νεκροταφείο της Τρίπολης για να αρχίσουν οι διαδικασίες της ταυτοποίησης. Αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε και μία πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν οι άτυχοι άνθρωποι.

Παράλληλα η ΜΚΟ ανάρτησε στο Twitter σοκαριστικές φωτογραφίες με τα πτώματα μέσα σε ειδικούς ασπρόμαυρους σάκους πάνω στην ακρογιαλιά. «Οι εθελοντές φέρονται στις σορούς με αξιοπρέπεια», σχολιάζει η οργάνωση στην ιστοσελίδα της.

#Libya: Tragedy again today as #RedCrescent recover bodies of 74 people from a boat washed ashore near #Zawiya#StopIndifference #migration pic.twitter.com/YarPI5mYEG

— IFRC MENA (@IFRC_MENA) February 20, 2017

Δυστυχώς, οι αριθμοί πνιγμών προσφύγων και μεταναστών δεν φέρονται να συρρικνώνονται. Την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής της υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Συνόρων και Συνοριοφυλακής, Φαμπρίτσε Λεγκέρι, δήλωσε ότι σημειώθηκε ένα θλιβερό ρεκόρ για τον αριθμό των πνιγμών που καταγράφηκαν το 2016 στη θαλάσσια οδό που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων, προωθώντας αιτούντες άσυλο από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή την οδό σημειώθηκαν 4.579 θάνατοι μεταναστών –και ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος. Αντίστοιχα, το 2015 είχαν σημειωθεί 2.869 πνιγμοί ενώ το 2014 είχαν σημειωθεί 3.161.

Και το 2017 δεν έχει αρχίσει με αισιόδοξες προοπτικές: ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 230 άτομα –πέραν αυτών που εντοπίστηκαν στην ακτή την Τρίτη.

MEDIA: Photos from #Libya are available for download here https://t.co/AuJKfh0Qk5 #stopindifference #protecthumanity #redcrescent pic.twitter.com/QXW2AwFkIt

— IFRC MENA (@IFRC_MENA) February 21, 2017

Στις αρχές Φεβρουαρίου οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για τον περιορισμό της εισροής προσφύγων και μεταναστών στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της Λιβύης. Βάσει του σχεδίου, η ΕΕ θα προσφέρει πόρους στην κυβέρνηση της Λιβύης για να ενισχύσει τις προσπάθειές της να εμποδίζει τις βάρκες των προσφύγων να διασχίσουν τη Μεσόγειο και για να διαλύσει το «επιχειρηματικό μοντέλο» των διακινητών.

The post Τραγωδία με 74 σορούς προσφύγων σε ακτές της Λιβύης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα