Το παζλ των επιθέσεων ανασυνθέτει η βελγική αστυνομία

Στην εξάρθρωση των δικτύων των τρομοκρατών που έδρασαν στις Βρυξέλλες, στους πιθανούς συνεργάτες τους και στη διασύνδεσή τους με τις επιθέσεις στη Γαλλία εστιάζουν πλέον οι Αρχές του Βελγίου.

Αν και πολλές από τις λεπτομέρειες της επίθεσης παραμένουν ακόμη σκοτεινές, έχει αρχίσει να αποσαφηνίζεται ο ρόλος των βασικών βομβιστών αυτοκτονίας, οι οποίοι ανατινάχτηκαν στο αεροδρόμιο και το μετρό.

Αργά

την Πέμπτη η αστυνομία στο Βέλγιο συνέλαβε έξι άτομα κατά τη διάρκεια εκτεταμένης επιχείρησης στο κέντρο και στο προάστιο Σααρμπέκ. Δεν έγινε γνωστό κάτι για την εθνικότητα ή την σχέση των συλληφθέντων με τις επιθέσεις. Αλλη μία σύλληψη έγινε νωρίς την Παρασκευή στο προάστιο Φορέ των Βρυξελλών.

Παράλληλα, οι Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία ενός Σύρου, του εικονιζόμενου 28χρονου Ναΐμ Αλ Χαμέντ, ο οποίος θεωρείται ένα «πολύ επικίνδυνο άτομο, πιθανόν οπλισμένο», που συνδέεται με τις επιθέσεις.

Εν τω μεταξύ, επίσης την Πέμπτη, ένα άτομο συνελήφθη στη Γαλλία ως ύποπτο για το σχεδιασμό επίθεσης στη Γαλλία –που μάλιστα είχε φτάσει και σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Το άτομο αυτό φέρεται να σχετίζεται με τον Αμντελχαμίντ Αμπαούντ, έναν από τους βασικούς οργανωτές των επιθέσεων στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.

Γαλλικά μέσα αναφέρουν ότι ο συλληφθείς ονομάζεται Ρεντά Κ., είναι Γάλλος και πέρυσι τον Ιούλιο είχε καταδικαστεί ερήμην από βελγικό δικαστήριο για στρατολόγηση προθύμων να πολεμήσουν με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Από την έρευνα βρέθηκε και μικρή ποσότητα εκρηκτικών, αλλά για την ώρα δεν έχει προκύψει πάντως σχέση ούτε με το Παρίσι, ούτε με τις Βρυξέλλες.

Το δίκτυο των υπόπτων και των ταυτοποιημένων βομβιστών αυτοκτονίας δείχνει ότι οι σχεδιασμοί τους γίνονταν από καιρό, όπως επίσης και ότι η επίθεση στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο και αυτή στις Βρυξέλλες πιθανόν να είχαν κοινό υπόβαθρο.

Οι τρεις δράστες της επίθεσης στο αεροδρόμιο

Ο Μπραχίμ Ελ-Μπακράουι, ένα από τα δύο αδέλφια που σχετίζονται με τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο, είναι ο άνδρας στο μέσο της τριάδας που φέρεται να τοποθέτησε της βόμβες στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ στο οποίο σκοτώθηκαν 11 άτομα. Ο δεύτερος άνδρας φέρεται να είναι (δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα αυτό) ο Νατζίμ Λαχράουι, το DNA του οποίου βρέθηκε σε εκρηκτικά που σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ένας τρίτος άνδρας εξακολουθεί να καταζητείται.

Στην άλλη επίθεση, αυτό στο μετρό, ενέχεται ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι και πιθανόν άλλος ένας άνδρας, σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτη που μεταδίδει το AFP.

Οι Αρχές της χώρας, προσθέτει το BBC επικαλούμενο το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VRT, κινούνται βάσει της υπόθεσης ότι ο πυρήνας σχεδίαζε ακόμα ευρύτερης κλίμακας χτυπήματα, παρόμοια με αυτά στο Παρίσι.

Εξετάζεται τέλος η σχέση που είχαν οι δράστες με τον Σαλάχ Αμντεσλάμ, ύποπτο για συμμετοχή στις επιθέσεις στο Παρίσι, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη στο Βέλγιο λίγες ημέρες πριν από τις επιθέσει στις Βρυξέλλες. Αλλάζοντας την αρχική δήλωσή του, ο Αμπντεσλάμ δηλώνει τώρα ότι θέλει την μεταφορά στη Γαλλία για να δικαστεί.

Εγιναν λάθη, παραδέχεται το Βέλγιο

Καθώς συνεχίζεται το έργο της έρευνας για ένα χτύπημα που οι Αρχές της χώρας φοβόντουσαν πως θα συμβεί, όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της χώρας, ανοίγει και η συζήτηση για το πώς και αν οι Αρχές θα μπορούσαν να κινηθούν καλύτερα και να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Η Τουρκία, παραδέχτηκαν οι βελγικές Αρχές, συνέλαβε τον Μπραχίμ Ελ-Μπακράουι, ένα από τα δύο αδέλφια που σχετίζονται με τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο, και είχε προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες (αλλά και την Ολλανδία) ότι πρόκειται για «ξένο μαχητή». Ωστόσο, η προειδοποίηση αγνοήθηκε.

Τρεις από τους δράστες ήταν γνωστοί στην αστυνομία και είχαν, κατά τα λεγόμενα των Αρχών, και «βαρύ ποινικό μητρώο» όχι πάντως για υποθέσεις σχετικές με την τρομοκρατία. Ωστόσο, κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητοι, και να οργανώσουν τις επιθέσεις,.

Ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αλλά δεν έγιναν δεκτές από τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ.

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα την Παρασκευή, που θεωρούνται ότι συνδέονται με τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες και στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους, ανέφερε το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με πηγές του περιοδικού, ένας από τους άντρες, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη κοντά στη Φραγκφούρτη, έλαβε δύο μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου πριν από τις επιθέσεις, στα οποία αναφέρεται το όνομα του Χαλίντ Ελ Μπακράουι, του ανθρώπου που, σύμφωνα με την βελγική αστυνομία, ανατινάχτηκε στο μετρό των Βρυξελλών. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν ύποπτα μηνύματα στο κινητό του την ημέρα που έγιναν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες. Το ένα περιείχε το όνομα του ενός δράστη στο μετρό των Βρυξελλών, Χαλίντ Αλ Μπακραουί.

Ενα άλλο μήνυμα περιείχε μόνο τη λέξη «τέλος» – «fin», στα Γαλλικά. Το μήνυμα στάλθηκε στις 09:08. Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο Χαλίντ Αλ Μπακραουί, τινάχθηκε στον αέρα στις 09:11. Οι Αρχές προσπαθούν να διαλευκάνουν κατά πόσο σχετίζονται οι δυο άνδρες.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Spiegel.

The post Το παζλ των επιθέσεων ανασυνθέτει η βελγική αστυνομία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα