Το να στέλνεις μηνύματα ενώ περπατάς μπορεί να σε οδηγήσει στη φυλακή

Κάποτε δεν βλέπαμε με καλό μάτι και ανησυχούσαμε για την (ψυχική) υγεία όσων περπατούσαν στο δρόμο και παραμιλούσαν. Μετά ήρθαν τα handsfree και δεν το θεωρούμε πια περίεργο.

Ακόμα αργότερα με τα smartphone στα χέρια, μικροί και μεγαλύτεροι περπατούν με το βλέμμα σκυμμένο στην οθόνη χωρίς να δίνουν σημασία γύρω τους και στους κινδύνους στη μέση του δρόμου.

Αυτό πρέπει να τελειώσει, υποστηρίζει βουλευτής στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ που επιχειρεί να απαγορεύσει με νόμο αυτήν την επικίνδυνη συνήθεια.

Η πρόταση της Πάμελα Λάμπιτ

είναι να απαγορευτεί η αποστολή μηνυμάτων από πεζό που περπατά, όπως και η χρήση συσκευών στον δρόμο χωρίς handsfree. Το πρόστιμο θα είναι 50 δολάρια ή 15 ημέρες φυλάκιση ή και τα δύο! Η πρόταση πάντως δεν έχει συζητηθεί ακόμη στη βουλή των αντιπροσώπων της Πολιτείας.

Η Λάμπιτ παραθέτει και στοιχεία με τα οποία αποδεικνύει ότι από το 2000 έως το 2011 έχουν καταγραφεί λίγο πάνω από 11.000 τραυματισμοί αφηρημένων πεζών. Η πλειονότητα αφορούσε γυναίκες κάτω των 40 ετών, συνήθως την ώρα που μιλούσαν ή έστελναν μηνύματα! Και το αποτέλεσμα, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν διαστρέμματα, ραγίσματα, ακόμα και διασείσεις από τα χτύπημα.

Το Νιου Τζέρσεϊ δεν είναι η πρώτη πολιτεία που επιχειρεί να λάβει μέτρα κατά της δυνητικά επικίνδυνης τακτικής, αλλά είναι η πρώτη που αφορά ειδικά τους αφηρημένους πεζούς και ποδηλάτες, γράφει το Mashable.

Η Χαβάη, για παράδειγμα, τιμωρεί με πρόστιμο 250 δολαρίων όσους διασχίζουν διαβάσεις με ηλεκτρονικές συσκευές στα χέρια. Το Αρκανσο, το Ιλινόι, η Νεβάδα και η Νέα Υόρκη επίσης έχουν κινηθεί να λάβουν νομικά μέτρα, αν και χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Δεν είναι μόνο αμερικανική η πρωτοβουλία. Ενα ευρηματικό διαφημιστικό με σαμουράι επιστράτευσαν οι ιαπωνικές αρχές για να πείσουν τους εξίσου παθιασμένους με τα smartphone Ιάπωνες.

«Το παραδέχομαι ότι ακούω μουσική, μιλάω στο τηλέφωνο ή στέλνω μηνύματα», λέει στο Mashable νεαρός και προσθέτει ότι «εγώ δεν έχω τραυματιστεί, αλλά έχω δει ανθρώπους να χτυπάνε σε στύλους και να παραπατούν πέφτοντας σε τρύπες σε πεζοδρόμια».

Είναι πράγματι ένα σοβαρό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, αναφέρουν ειδικοί και «χτυπά» ανθρώπους κάθε ηλικίας που είναι -και ποιος δεν είναι- εξαρτημένοι από τις έξυπνες συσκευές τους για την επαγγελματική ή την προσωπική ζωή τους ή και για τις δύο. Σχετίζεται, ενδεχομένως, και μια άνοδο στον αριθμό των θανάτων πεζών που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται μεταξύ των συνολικών θανάτων στο δρόμο (από 11% το 2005 σε 15% το 2014).

Καλές οι παραδοχές, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αρκούν. Ενα ερώτημα είναι αν αποτελεί η πρωτοβουλία υπερβολική επέμβαση του κράτους στη ζωή των πολιτών. Ενα δεύτερο αν είναι προτιμότερη η ενημέρωση από την καταστολή ή, ακόμη, αν μπορούν οι αστυνομικοί να εφαρμόζουν και αυτό το νόμο.

Και φυσικά, αν θα πειστούν πρώτοι οι πεζοί να αφήσουν για λίγο στην άκρη το smartphone.

The post Το να στέλνεις μηνύματα ενώ περπατάς μπορεί να σε οδηγήσει στη φυλακή appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα