Το επταήμερο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο μήνας του μέλιτος – εάν υπήρξε ποτέ τέτοιος – τελείωσε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς τα μεθεόρτια της εκλογικής του επικράτησης συμπίπτουν με κρίσιμες πολιτικές μάχες για τη Νέα Δημοκρατία, όπως αυτή του Ασφαλιστικού. Θέμα συναίνεσης στην κυβερνητική πρόταση για το συγκεκριμένο ζήτημα – τουλάχιστον με τη μορφή, που αυτή έχει τώρα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – δεν υπάρχει, όπως

λένε στενοί συνεργάτες του νέου προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλάζια πρόταση θα βασίζεται στο τρίπτυχο «Εθνική Σύνταξη, Ανταποδοτικότητα, Επικουρικότητα». Οι συντάκτες της επισημαίνουν ότι προϋπόθεση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος είναι η υλοποίηση ενεργητικών πολιτικών ανάπτυξης και απασχόλησης. Εργαλεία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, κατά τη Λεωφόρου Συγγρού, είναι ένα κοινωνικό σύστημα ασφάλισης με τρία Ταμεία ( ΙΚΑΟΑΕΕΟΓΑ ), η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η ενίσχυση της εισπραξιμότητας, η ενιαία είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και φόρων από τις εφορίες και η επιδότηση εργασίας.

Ασφαλιστικό και τηλεοπτικές άδειες

Πρόγευση για τα περιθώρια συνεννόησης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα αποτελέσει το ζήτημα του νόμου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες και το συνεπακόλουθο της στελέχωσης του προεδρείου του ΕΣΡ, που φαίνεται πως «καίει» το Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει και της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή την Τρίτη. «Σπεύδε βραδέως» είναι το μήνυμα, που εκπέμπεται από τη νέα γαλάζια ηγεσία, που διαμηνύει ότι το ζήτημα των προσώπων είναι δευτερεύον και τριτεύον. «Εμείς δεν θα κάνουμε παραπολιτική, αλλά πολιτική», επισημαίνει πολύ στενός συνεργάτης του κυρίου Μητσοτάκη, και προϊδεάζει πως στη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για το θέμα το πρωί της Δευτέρας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος θα γίνει μια συνολική επισκόπηση του συγκεκριμένου νόμου. Δεν είναι μυστικό πως στη Νέα Δημοκρατία διαφωνούν με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Προεξοφλούν πως αυτός θα καταπέσει ενώπιον της Κομισιόν, παραπέμποντας και στο παράδειγμα της Πολωνίας και προειδοποιούν ότι οι «ανορθογραφίες» του είναι ικανές να μπλοκάρουν ακόμη και την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. «Δεν θα μπούμε στη λογική των fast track διαδικασιών», τονίζει γαλάζιο στέλεχος, που ασχολείται με την υπόθεση.

Αντιπροέδροι χωρίς εκπλήξεις

Εν τω μεταξύ, η ευφορία από την εκλογική νίκη, αλλά και τα πρόωρα αισιόδοξα δημοσκοπικά μηνύματα δεν φαίνεται να αποπροσανατολίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε διαφοροποιούν τον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα, που έχει τεθεί από την αρχή για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Οι πρώτες επιλογές των προσώπων, που αφορούσαν τον εκπρόσωπο Tύπου και το προεδρείο της Κ.Ο. έτυχαν θετικής αποδοχής από τη συντριπτική πλειοψηφία των γαλάζιων στελεχών, επιτρέποντας στο νέο πρόεδρο να προχωρήσει άμεσα στη συνολική αναδιάταξη του κομματικού οργανογράμματος.

Πρώτη προτεραιότητα για την τρέχουσα εβδομάδα είναι η ανακοίνωση των δύο Αντιπροέδρων. Αυτό έγινε λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι της Δευτέρας με μία λιτή γραπτή ανακοίνωση. Ο Αδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνει την ευθύνη του συντονισμού της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της ΝΔ και ο Κωστής Χατζηδάκης τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος.

Το δίλλημα της σκιώδους κυβέρνησης

Οι έως τώρα εκτιμήσεις φέρνουν το τακτικό Συνέδριο στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απρίλιου, με επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Εντός της εβδομάδος θα εκλεγούν και οι συντονιστές και επικεφαλής των τομέων. Μολονότι η ΝΔ δεν προσανατολίζεται σε ένα σχήμα «σκιώδους κυβέρνησης», οι συγκεκριμένες θέσεις θεωρούνται κομβικές, καθώς θα δίνουν το στίγμα των επί μέρους και της συνολικής προγραμματικής αντιπρότασης του κόμματος. Εδώ πρόκειται να αξιοποιηθούν στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Χρήστος Σταικούρας, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Χρήστος Δήμας, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης κ.α. Ειδικό ρόλο αναμένεται να έχουν τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που επιθυμεί να αναβαθμίσει την κοινοβουλευτική εικόνα της ΝΔ, όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Τα ραντεβού στην Ηρώδου Αττικού

Σημαντικά ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο θα έχει την Τρίτη και την Τετάρτη αντίστοιχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχω πάρει καθαρή εντολή να στηρίξω τους Έλληνες πολίτες, όχι τον κύριο Τσίπρα», διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, που διευκρίνισε, πάντως, ότι θα «απαιτήσει» από τον πρωθυπουργό συναίνεση στη Συνταγματική Αναθεώρηση με το σκεπτικό, να διευκολυνθεί ουσιαστικά το έργο της ΝΔ, ως αυριανή κυβέρνηση. Ιδιαίτερο χαρακτηρίζεται και το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΠτΔ, καθώς ο νέος πρόεδρος του κόμματος ήταν ο μοναδικός γαλάζιος βουλευτής, που δεν ψήφισε τον κύριο Παυλόπουλο για ΠτΔ, εξηγώντας αργότερα ότι διαφωνεί με τους χειρισμούς του κυρίου Παυλόπουλου κατά τα βίαια επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, στον απόηχο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

The post Το επταήμερο του Κυριάκου Μητσοτάκη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα