Το «Ατρόμητο Κορίτσι» εξόργισε τον «ταύρο» της Γουόλ Στριτ

Το μπρούτζινο «Ατρόμητο Κορίτσι» που εγκαταστάθηκε τον περασμένο Μάρτιο έξω από τη Γουόλτ Στριτ είχε υποτίθεται έναν στόχο: να αναστατώσει, έστω και για λίγο, έστω και για την Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου 2017), τον «ταύρο» -αυτό που συμβολίζει- απέναντί της. Το πέτυχε. Ο γλύπτης του «Μαινόμενου Ταύρου» είναι έξω φρενών.

Γιατί τώρα η ατραξιόν έξω από το Μπόουλινγκ Γκριν Παρκ στο Μανχάταν δεν είναι ο άγριος ταύρος του αλλά το αθώο, θαρραλέο κορίτσι. Τώρα ο ταύρος του είναι ο «κακός», η εποχή του ανδροκρατούμενου καπιταλισμού που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας, ενώ το κορίτσι συμβολίζει την

ιδανική κοινωνία της ισότητας των δύο φύλων και της οικονομικής δικαιοσύνης. Ο ταύρος είναι το σκοτεινό παρωχημένο, το κορίτσι είναι το λαμπρό μέλλον.

Οταν ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ότι το κορίτσι «που εμπνέει συζητήσεις για την ενδυνάμωση των γυναικών και αποτυπώνει μία ιστορική στιγμή» θα παραμείνει εκεί, απέναντι από τον ταύρο, έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, ο Αρτούρο ντι Μόντικα δεν άντεξε, έπρεπε να αντιδράσει. Κατηγόρησε τις δημοτικές Αρχές της Νέας Υόρκης ότι η τοποθέτηση του νέου γλυπτού παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματά του, «χαλάει τη δημιουργική δυναμική του έργου του». Και άλλωστε κανείς δεν πήρε την άδειά του, ούτε καν τη γνώμη του, για την εγκατάσταση ενός κοριτσιού απέναντι από τον ταύρο του. Ο ίδιος θα ζητήσει να δημοσιευτούν οι διαδικασίες με τις οποίες παραχωρήθηκε η άδεια παραμονής του γλυπτού το οποίο θα ήθελε να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, αγκαλιάζει το Ατρόμητο Κορίτσι (Reuters)

Ο Ντι Μόντικα φιλοτέχνησε τον ταύρο σε μία άλλη κρίσιμη καμπή της οικονομικής ιστορίας των ΗΠΑ, το 1987, ακριβώς μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Με δικά του χρήματα -350.000 δολάρια!- δημιούργησε έναν αγριεμένο ταύρο ως σύμβολο αρρενωπότητας, ως το αντίδοτο στην υποτονική οικονομία της Νέας Υόρκης. Χωρίς άδεια, τοποθέτησε τον ταύρο έξω από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 1989, το χάρισε στην αμερικανική κοινωνία. «Το τοποθέτησα εκεί για την Τέχνη. Ο ταύρος μου είναι ένα σύμβολο της Αμερικής, ένα σύμβολο της ευημερίας και της δύναμης», είπε πρόσφατα ο ιταλός μετανάστης.

Ο Μαινόμενος Ταύρος, ένα υπέροχο γλυπτό που συμβολίζει μία άλλη εποχή… (Reuters)

Οι κάτοικοι το αγάπησαν. Ηταν αυτό που χρειάζονταν για να συνεχίσουν, να ξυπνήσουν τα ζωώδη ένστικτα μπροστά από τους πίνακες του χρηματιστηρίου, να βουτήξουν ακόμη πιο βαθιά στον καπιταλισμό και τις ατομικές ευκαιρίες που προσφέρει. Κάπως έτσι, εύκολα δηλαδή, οι νεϋορκέζικες Αρχές πείστηκαν να κρατήσουν τον ταύρο εκεί.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, το κορίτσι που περιφρονεί τον ταύρο δεν είναι ένας πραγματικός συμβολισμός της Αμερικής αλλά ένα «διαφημιστικό τρικ» από την εταιρεία διαχείρισης μετοχών State Street Global Advisors. Ο χρηματοπιστωτικός όμιλος ανακοίνωσε ότι το κορίτσι σηματοδοτεί την έναρξη μίας εκστρατείας για την παρότρυνση των εταιρειών στις οποίες επενδύει να αυξήσουν τον αριθμό των γυναικών στα διοικητικά τους συμβούλια.

«Γυναίκες, κορίτσια, αυτό είναι υπέροχο. Αλλά αυτό δεν είναι αυτό που συμβολίζει το γλυπτό», είπε, εμφανώς εκνευρισμένος, ο 75χρονος καλλιτέχνης σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα.

Ενα μικρό κορίτσι χαζεύει το «σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης» (REUTERS/Shannon Stapleton)

«Καημένος Αρτούρο», είχε σχολιάσει από την πλευρά της η γυναίκα που φιλοτέχνησε το κορίτσι, Κρίστεν Βίζμπαλ. Η ίδια φρόντισε να επισημάνει ότι ο Ντι Μόντικα, ως καλλιτέχνης, είναι μοναδικός. «Ο ταύρος είναι υπέροχος, είναι ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης», τόνισε. «Αλλά ο κόσμος αλλάζει, τώρα θέλουμε αυτόν τον ταύρο».

The post Το «Ατρόμητο Κορίτσι» εξόργισε τον «ταύρο» της Γουόλ Στριτ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα