Το Erasmus+ κλείνει τα 30 χρόνια

Είναι ένα πρόγραμμα που άρχισε το 1987 ως πρόγραμμα κινητικότητας για φοιτητές. Από τότε μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια σπουδαία εμπειρία που έχει εμπλουτίσει τη ζωή 9 και πλέον εκατομμυρίων νέων και έχει επηρεάσει έμμεσα τη ζωή πολλών άλλων. Για τον λόγο αυτό, το 2014, ενώθηκαν πολλά προγράμματα σε ένα: το Erasmus+.

Το πρόγραμμα Erasmus, μαζί με μια σειρά άλλων ανεξάρτητων προγραμμάτων, ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα «Σωκράτης» το οποίο καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1994. Αυτό το πρόγραμμα έληξε στις 31 Δεκεμβρίου

1999 και αντικαταστάθηκε από το πρόγραμμα «Σωκράτης ΙΙ» στις 24 Ιανουαρίου 2000, το οποίο αντικαταστάθηκε από το πρόγραμμα «Δια Βίου Μάθησης 2007-2013», την 1η Ιανουαρίου 2007.

Το Erasmus+ (2014-2020), που ονομάζεται επίσης Erasmus Plus, καλύπτει όλα τα νέα προγράμματα στο πλαίσιο των € 14,7 δισεκατομμυρίων για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος «Δια Βίου Μάθησης» (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), νεολαία σε Δράση και πέντε διεθνών προγραμμάτων συνεργασίας (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink και το πρόγραμμα για τη συνεργασία με τις εκβιομηχανισμένες χώρες. Ο κανονισμός του Erasmus+, υπογράφηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2013.

Το όνομα του προγράμματος προέρχεται από τον ολλανδό φιλόσοφο Ερασμο, που είναι γνωστός ως αντίπαλος του δογματισμού, ο οποίος έζησε και εργάστηκε σε πολλά μέρη στην Ευρώπη για να διευρύνει τις γνώσεις του και να αποκτήσει νέες γνώσεις, ενώ άφησε την περιουσία του στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία. Ταυτόχρονα, το όνομα Erasmus υπονοεί το Σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την κινητικότητα των φοιτητών.

O Eρασμος, σε εκείνον οφείλονται όλα (πίνακας του Χόλμπαϊν)

Η πλατφόρμα αυτή, λοιπόν, που αφορά την ευρωπαϊκή και διεθνή κινητικότητα και συνεργασία, φέρνει σε επαφή άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο. Τους παρέχει τα προσόντα που απαιτούνται για να μπορέσουν να γίνουν αυτόνομα και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, και τα βοηθά να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία και να αποκτήσουν συνείδηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, μιας ταυτότητας που συμπληρώνει τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές ταυτότητες.

Ετσι, πέρασαν ακριβώς τρεις δεκαετίες. Η τελετή εορτασμού των 30 ετών του προγράμματος Erasmus+ θα λάβει χώρα την Τρίτη 13 Ιουνίου στην αίθουσα ολομέλειας του ΕΚ, στο Στρασβούργο.

Η τελετή θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι (ώρα Γαλλίας) παρουσία του προέδρου του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι, του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της μαλτέζας υπουργού Ελενα Ντάλι. Στην τελετή θα συμμετάσχουν 33 πρώην και νυν συμμετέχοντες του προγράμματος, ένας από κάθε συμμετέχουσα χώρα. Τρεις φοιτητές του προγράμματος Erasmus θα λάβουν από ένα βραβείο.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι, η πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του ΕΚ, Πέτρα Καμέρεβερτ, ο εισηγητής του ΕΚ για το Erasmus+, Μίλαν Ζβερ (ΕΛΚ, Σλοβενία) και ο Επίτροπος Τίμπορ Νάβρατσιτς θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 12 Ιουνίου στις 10:30 π.μ. (ώρα Γαλλίας).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελετή ζωντανά μέσω του EP Live και του EbS+.

The post Το Erasmus+ κλείνει τα 30 χρόνια appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα