Την κόκκινη γραμμή έδειξε στον Τσαβούσογλου ο Γκάμπριελ

14:05 8/3/2017 - Πηγή: Protagon

Το πρώτο βήμα για την «επιστροφή στην κανονικότητα» έκαναν το Βερολίνο και η Αγκυρα την Τετάρτη, όταν συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο υπουργοί στη συνάντησή τους στη γερμανική πρωτεύουσα προσπάθησαν να λειάνουν τις εντάσεις που έπληξαν για μία ακόμη φορά τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν με πολιτικές αποφάσεις

και δηλώσεις από τις δύο πλευρές. Αποκορύφωμα ήταν η δήλωση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι προβαίνει σε πρακτικές που θυμίζουν τη ναζιστική Γερμανία.

«Πρέπει να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Γκάμπριελ τονίζοντας ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα είναι αυτό που επιθυμεί ο τούρκος ομόλογός μου και εγώ». Επέσημανε όμως ότι «υπάρχουν όρια που δεν πρέπει να ξεπεραστούν και οι συγκρίσεις με τους ναζί τα ξεπερνά. Οι καλές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές, ειδικά τώρα που υπάρχει μεγάλη ένταση στις διμερείς μας σχέσεις, και πρέπει σιγά σιγά να ξαναχτίσουμε τη φιλία μας».

Επιπλέον, σημείωσε με νόημα ότι ότι οι εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας δεν θα πρέπει να μεταφέρονται εντός της Γερμανίας.

Ο κ. Γκάμπριελ, σε γενικές γραμμές, παραδέχθηκε ότι αν και οι συνομιλίες με τον τούρκο υπουργό ήταν δύσκολες, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει συμφωνία έτσι ώστε να επιτραπεί στον γερμανό πρόξενο στην Τουρκία η πρόσβαση στον δημοσιογράφο της Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κρατείται στις τουρκικές φυλακές κατηγορούμενος για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση δημόσιας βίας.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Τουρισμού Ναμπί Αβτζί (δεξιά) επισκέπτονται διεθνή έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο την Τετάρτη 8 Μαρτίου (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Η κράτηση του Γιουτζέλ, ο οποίος φέρει διπλή, γερμανική και τουρκική υπηκοότητα, ήταν το περιστατικό που πυροδότησε τη διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες. Στην κλιμάκωση των εντάσεων συνέβαλε η απόφαση των γερμανικών αρχών να απαγορεύσουν σε πολλές πόλεις της χώρας τις προεκλογικές εμφανίσεις τούρκων πολιτικών ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο για τη διεύρυνση των εξουσιών του Ερντογάν.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε τη Δευτέρα από την Αγκυρα «να διατηρήσει την ψυχραιμία της» στην τρέχουσα διπλωματική κρίση, ενώ ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφαν Ζάιμπερτ τόνισε: «απορρίπτουμε έντονα οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των πολιτικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της ναζιστικής εποχής».

Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο υπουργών, αλλά μία ημέρα πριν, την Τρίτη, ο κ. Τσαβούσογλου εμφανίστηκε αμετανόητος. Δήλωσε ότι κανείς δεν θα του απαγορεύσει να μιλήσει στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στη Γερμανία για την προώθηση του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα.

The post Την κόκκινη γραμμή έδειξε στον Τσαβούσογλου ο Γκάμπριελ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα