Τηλεπαιχνίδια με γεύση μπαγιάτικη

Το πόσο μικρή είναι η εν Ελλάδι τηλεοπτική αγορά φαίνεται από τη συχνότητα με την οποία ανακυκλώνονται οι ίδιοι άνθρωποι, αλλάζοντας με ευκολία (και χωρίς να έχουν πάντα τα τυπικά προσόντα) ρόλους από εκπομπή σε εκπομπή. Προβάλλοντας εαυτούς ως πολυεργαλεία κατάλληλα για κάθε μερεμέτι. Πάρτε για παράδειγμα τον Γιώργο Λιανό, παρουσιαστή του «Eλλάδα έχεις ταλέντο» που έκανε χθες, Κυριακή 1 Οκτωβρίου, πρεμιέρα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Εγινε γνωστός μέσα από το «Fame Story 3» χωρίς καν να είναι ο νικητής (ήρθε δεύτερος μετά τον

Περικλή Στεργιανούδη), σταδιοδρόμησε για λίγο χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία ως τραγουδιστής και συνθέτης και συνέχισε ως τηλεπαρουσιαστής – πανελίστας (κυρίως ως μια εύκολη και αξιοπρεπής λύση όταν δεν είχαν κάτι καλύτερο) στα «Καλομελέτα κι έρχεται», «The X – Factor Auditions», «Πρωινός καφές», «Wipe Out», «Το πρωινό», «Όλα παίζουν», «Ελένη»… Ο Σάκης Τανιμανίδης πάλι, έγινε γνωστός με το «World party» ως χαβαλετζής τουρίστας, πέρασε αμέσως στο «Survivor» ως κεντρικός παρουσιαστής και βρέθηκε τώρα μέλος της κριτικής επιτροπής του «Ελλάδα έχεις ταλέντο». Ποια είναι τα τυπικά προσόντα τα οποία του επιτρέπουν να κρίνει τους συμμετέχοντες στο παιχνίδι; Το ότι γράφει καλά στην οθόνη. Είναι αρκετό αυτό; Πάμε παρακάτω…

Ως ηθοποιός, σεναριογράφος ή παρουσιαστής επιστρέφει κατά διαστήματα στη μικρή οθόνη και ο Γιώργος Καπουτζίδης που εφέτος σταδιοδρομεί, και εκείνος, ως κριτής στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο» (αλλά και ως παρουσιαστής του «The Voice» που ξεκινάει αυτές τις μέρες). Το καρέ συμπληρώνει η ηθοποιός και παρουσιάστρια Μαρία Μπακοδήμου, επίσης ως κριτής. Τι έχουμε λοιπόν; Ενα νέο reality που όμως δεν είναι νέο αφού πρωτοξεκίνησε στον ANT1 2007 με παρουσιάστρια τη Σοφία Αλιμπέρτη και κριτές τους Ηλία Ψινάκη, Ματθίλδη Μαγγίρα, Ευγενία Μανωλίδου και Βαγγέλη Περρή, με μια νέα επιτροπή που όμως αποτελείται από αρκετά «χρησιμοποιημένες» τηλεπερσόνες και με έναν επίσης αρκετά χρησιμοποιημένο παρουσιαστή. Το όλο εγχείρημα μυρίζει μπαγιατίλα.

Δεν είναι το μόνο. Το «Still standing», το «νέο τηλεπαιχνίδι του ANT1» με τη Μαρία Μπεκατώρου το έχουμε ξαναδεί ως «Ρώσικη ρουλέτα» (και εκεί ο παίκτης που έχανε έπεφτε μέσα σε μία καταπακτή) με παρουσιαστή τον Μίλτο Μακρίδη, το 2002 στο Mega, ενώ με το ίδιο κόλπο αποχωρούσαν και οι παίκτες που έχαναν στο «Black out» με τη Νάντια Μπουλέ (ΑΝΤ1 2011 – 2012). Το «Deal» με τον Χρήστο Φερεντίνο το είχαμε δει για πρώτη φορά το 2005. Το «Ρουκ – Ζουκ» (ΑΝΤ1) με τη Ζέτα Μακρυπούλια ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια της δεκαετίας του ‘ 90 με παρουσιάστρια την Μαίρη Μηλιαρέση. Το «Survivor secrets» του «Ε» αποτελεί κακή αντιγραφή του «Survivor» του ΣΚΑΪ το οποίο όμως για πρώτη φορά παίχτηκε το 2003 από το Mega.

Τα καινούρια τηλεπαιχνίδια -εκείνα, τουλάχιστον, που έχουμε δει μέχρι σήμερα- είναι πολύ παλιά, όσο και αν για διαφημιστικούς λόγους πλασάρονται ως η αριστοτεχνική συνταγή της νέας γενιάς της τηλεόρασης. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων παρουσιαστών (με τον Χρήστο Φερεντίνο και τη Ζέτα Μακρυπούλια να ξεχωρίζουν) όλα τα έχουμε ξαναδεί, όλα μοιάζουν να έχουν κάνει τον κύκλο τους, και ας τα παρουσιάζουν κανάλια όπως ο ΑΝΤ1 ως «καινοτόμα». Σε περιπτώσεις μάλιστα παραγωγών σαν το «Ελλάδα έχεις ταλέντο» τα έχουμε δει πιο καλοστημένα, πιο θεαματικά, την εποχή που υπήρχαν χρήματα. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο η επανάληψη, πώς βλέπουμε ξανά τα ίδια και τα ίδια (φυσικό είναι κάποιες ιδέες να επανέρχονται από εποχή σε εποχή), όσο η μιζέρια των νέων παραγωγών, η οποία ξεχειλίζει από κάθε πλάνο. Ακόμα και τα έπαθλα που δίνονται σήμερα επιβεβαιώνουν εκείνο που όλοι γνωρίζουμε: τα ταμεία είναι μείον.

Μαζί όμως με το χρήμα έχουν στερέψει και οι νέες ιδέες; Οσο και αν η ένδεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας, η εν Ελλάδι τηλεόραση πάσχει και από πνευματική ένδεια, από έλλειψη ιδεών. Επιμένει σε πολυπαιγμένα εισαγόμενα μοντέλα εκπομπών, επαναφέρει παλιές επιτυχίες, της λείπει η έμπνευση. Την εποχή που τα ξένα κανάλια κάνουν εντυπωσιακά άλματα (ειδικά στον τομέα την μυθοπλασίας όπου εμείς παραμένουμε δραματικά πίσω), τα δικά μας δεν μπορούν να ξεφύγουν από το ρετρό παρελθόν τους, από μια αισθητική που μυρίζει πλέον ναφθαλίνη. Σε μερικές εβδομάδες, όταν θα έχουν αρχίσει όλες οι νέες (;) ψυχαγωγικές παραγωγές (τηλεπαιχνίδια αλλά και σίριαλ) θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια πιο σφαιρική και πλήρη άποψη. Η πρώτη γεύση όμως, ακόμα και αν δεν ήταν πάντα απογοητευτική, δεν είχε σε καμία περίπτωση τη φρεσκάδα που πρέπει να έχει το τηλεοπτικό προϊόν. Για να δούμε και το πολυαναμενόμενο «Nomads» του ANT1 που κάνει πρεμιέρα απόψε, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στις 21.00… Παρουσιαστής του, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, τον οποίο τους τελευταίους δώδεκα μήνες είδαμε να παρουσιάζει όχι μία αλλά τρεις ψυχαγωγικές εκπομπές -«Η μαμά μου μαγειρεύει καλύτερα από τη δική σου», «The 2Night Show», «My way». Ναι, πάλι ο Γρηγόρης Αρναούτογλου!

The post Τηλεπαιχνίδια με γεύση μπαγιάτικη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα