Τι φοβάται και τι ελπίζει η ΝΔ

Σε τροχιά τελικής σύγκρουσης δείχνουν να κινούνται πλέον Μέγαρο Μαξίμου και λεωφόρος Συγγρού. «Η κυβέρνηση επιλέγει φιλικά προς αυτήν τερέν για να συσπειρώσει το δικό της ακροατήριο και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη ότι υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις» παρατηρεί έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ σχολιάζοντας την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στη συζήτηση

της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Την ίδια ώρα, επιμένουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλά μέτωπα, που εκτείνονται από τα εθνικά θέματα έως την οικονομία, εξαντλώντας με ταχείς ρυθμούς το όποιο πολιτικό κεφάλαιο της έχει απομείνει. Το ερώτημα του «ενός εκατομμυρίου δολαρίων» για τη ΝΔ είναι το εξής: Θα συνεχίσει ο Αλέξης Τσίπρας να ανεβαίνει τον πολιτικό του Γολγοθά ή θα επιλέξει την απόδραση μέσω του εκλογικού αιφνιδιασμού;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προϊδεάσει τους προηγούμενους μήνες πως η ΝΔ θα εμφανιζόταν σκληρή σε θέματα κομματικής διάβρωσης του Κράτους και ήπια σε εθνικά θέματα, όπως σε τέτοιο εξελίσσεται το Προσφυγικό. Το περιβάλλον του επιμένει πως δεν παρεκκλίνει της συγκεκριμένης γραμμής, ωστόσο, τακτικοί του συνομιλητές ομολογούν πως η ένταση και η πολιτική βαρύτητα των θεμάτων που απειλούν να εκτροχιάσουν την πορεία της χώρας προς τη σταθεροποίηση, αναγκάζουν τη ΝΔ να σκληραίνει τη στάση της σε όλα ανεξαιρέτως τα μέτωπα.

Στη ΝΔ παραμένουν ιδιαιτέρως ανήσυχοι για τη διμερή διευθέτηση Βερολίνου – Αγκυρας που κατέληξε στην ενεργό εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αναχαίτιση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, πολλώ μάλλον, που αυτή συμφωνήθηκε απόντος του έλληνα πρωθυπουργού. Ενδεικτική της σημασίας, που αποδίδει η ΝΔ σε εθνικά θέματα, είναι η συνάντηση Μητσοτάκη – Καμμένου στη Βουλή.

Κορυφαία στελέχη προειδοποιούν για πολύ σκληρή αντίδραση εφόσον διαπιστωθεί πως η ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα «διευκολύνει» διά της πλαγίας τις κοινές περιπολίες ή αναπτερώνει τις τουρκικές αναθεωρητικές επιδιώξεις στο Αιγαίο

«Ολα θα κριθούν στο πεδίο» σημειώνει με νόημα στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ωστόσο, κορυφαία στελέχη προειδοποιούν για πολύ σκληρή αντίδραση εφόσον διαπιστωθεί πως η ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα «διευκολύνει» διά της πλαγίας τις κοινές περιπολίες ή αναπτερώνει τις τουρκικές αναθεωρητικές επιδιώξεις στο Αιγαίο. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μεταφέρει το επείγον της κατάστασης στις διεθνείς επαφές που θα έχει σε Αθήνα και Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, ενώ στις δημόσιες τοποθετήσεις του φροντίζει να επιμερίζει την ευθύνη ανάμεσα στην ΕΕ, την Τουρκία και την ελληνική κυβέρνηση.

Τα εμπόδια στο δρόμο της πλειοψηφίας

Αξιολόγηση και κοινωνικές αντιδράσεις ορθώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο δρόμο της πλειοψηφίας, όπως συνομολογούν στη ΝΔ. «Ή θα υποχρεωθούν να διαψεύσουν τον πυρήνα των προεκλογικών τους υποσχέσεων ή θα επιχειρήσουν ηρωική έξοδο καταγγέλλοντας πιστωτές και εσωτερική αντιπολίτευση» συμπεραίνει κορυφαίο στέλεχος που προεξοφλεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το επόμενο δίμηνο. Συναίνεση στα κυβερνητικά νομοθετήματα αποκλείουν για την ώρα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιμένουν πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) δεν έχει κανένα συμφέρον να πιέσει την ηγεσία της ΝΔ να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση διακινδυνεύοντας την αξιοπιστία και την ισχύ της «επόμενης λύσης για τη χώρα», όπως λέγεται χαρακτηριστικά

Η εκδοχή των πρόωρων εκλογών δεν αποτελεί επιλογή για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν μάλιστα αυτό προσπαθεί να συνέλθει από απανωτές εκλογικές ήττες και οργανωτικά είναι ακόμη ανέτοιμο. Τις συγκεκριμένες ανησυχίες δεν συμμερίζονται, πάντως, στελέχη της δεξιάς πτέρυγας, που επιμένουν πως πρέπει να ανακοπεί άμεσα η κατηφορική πορεία της χώρας. Τα ίδια στελέχη φοβούνται επίσης, πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση κατορθώσει να περάσει αλώβητη τις παρούσες δυσκολίες, τότε ο πολιτικός ορίζοντας του κ. Τσίπρα δεν έχει εκλογικά ραντεβού, γεγονός, που μπορεί να μεταβάλλει καθοριστικά τους πολιτικούς συσχετισμούς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρόωρες εκλογές

Το εσωτερικό debate, πάντως, για την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών συνδέεται ευθέως και με τις κυβερνητικές βουλές περί αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο. Προς ώρας η ΝΔ αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη στάση της, μιας και δεν έχουν αποσαφηνιστεί και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Από τον τρίτο όροφο της λεωφόρου Συγγρού μεταδίδεται το μήνυμα πως η ΝΔ τάσσεται υπέρ ενός συστήματος, που θα παράγει σταθερούς εκλογικούς κύκλους και δεν θα μετατρέπει σε «μωσαϊκό», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, το πολιτικό σύστημα. Η θέση αυτή «παντρεύεται» σε μεγάλο βαθμό με την εντύπωση που διακινούν πολλά γαλάζια στελέχη ότι η ΝΔ προηγείται σταθερά και άνετα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις μετά τα μέσα Ιανουαρίου.

Υπάρχουν πάντως και μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις, που δεν θεωρούν ότι το προσπέρασμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι νομοτέλεια και επισημαίνουν πως η διείσδυση της ΝΔ στις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν, δεν μπορεί να θεωρείται αυτονόητη. Ως εκ τούτου η τελική θέση της ΝΔ στην κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα λαμβάνει υπόψιν της τα τότε πολιτικά δεδομένα, αλλά και τη βούληση κάθε αρχηγού να ελέγξει το εσωκομματικό του τοπίο.

The post Τι φοβάται και τι ελπίζει η ΝΔ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα