Θριαμβευτής των αυστριακών εκλογών ο Κουρτς – Ανατροπή στη δεύτερη θέση

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις δημοσκοπήσεις και τα προγνωστικά, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς αναδείχθηκε μεγάλος θριαμβευτής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, ενώ σε σχέση με τα αρχικά exit polls υπάρχει ανατροπή για τη δεύτερη θέση.

Ο θριαμβευτής των αυστριακών εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς / Reuters

Σε αντίθεση με την πρώτη πρόβλεψη της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης,

το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν φαίνεται τελικά να «σώζεται» στη δεύτερη θέση και να περνά οριακά τρίτο το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην νέα εκτίμηση στις 20.00 ώρα Ελλάδας, οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 26,9 %, πίσω από το πρώτο Λαϊκό Κόμμα που έχει ποσοστό 31,6%, αλλά μπροστά από το Κόμμα των Ελευθέρων (26%).

Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 7,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό διατηρεί ακριβώς το ποσοστό του από τις τελευταίες εκλογές, αλλά είναι πλέον δεύτερο σε δύναμη, ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων αυξάνει τη δύναμή του κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο NEOS (Νέα Αυστρία), συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,2% (+0,2 %), ενώ ποσοστό 4,3 %, εξασφαλίζει η «Λίστα Πιλτς» του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Στη βάση αυτής της εκτίμησης, οι Πράσινοι με ένα 3,9%, δεν εξασφαλίζουν το όριο του 4% για την είσοδο τους στη Βουλή, στην οποία μάλλον δεν θα εκπροσωπούνται πλέον, ωστόσο ανοικτή παραμένει η δυνατότητα να βελτιώσουν το αποτέλεσμά τους από την καταμέτρηση των πάνω από 700.000 επιστολικών ψηφοδελτίων των οποίων η καταμέτρηση αρχίζει τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα ανακοινωθεί και το οριστικό τελικό αποτέλεσμα.

Σε πρόσωπο των ημερών αναδεικνύεται ο Χάινς-Κρίστιαν Στράχε εν όψει των διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης/ ReutersΤο πρώτο exit poll και οι ανακατατάξεις

Σύμφωνα με τα exit polls που που είχαν μεταδοθεί από τη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, το Λαϊκό Κόμμα αύξανε το ποσοστό του σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας το 30,2%, το Κόμμα των Ελευθέρων έδειχνε να αποσπά ποσοστό 26,8% (ποσοστό αυξημένο επίσης κατά 6,3 μονάδες), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν που ήταν πρώτο κόμμα σε όλες τις βουλευτικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, έμεναν τρίτοι με 26,3%, καταγράφοντας απώλειες 0,6 % σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στην τέταρτη θέση, το νεοφιλελεύθερο NEOS (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 5,3 % (+0,3%), ενώ ακολουθούσαν οι Πράσινοι με ποσοστό μόλις 4,9%, μειωμένο κατά 7,5 μονάδες σε σχέση με το 2013 .

Την είσοδο του στη νέα βουλή με ποσοστό 4,3 % φαινόταν αρχικά να εξασφαλίζει η «Λίστα Πιλτς» του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής του (ανεξαρτητοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο).

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές τον Σεπτεμβριο του 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες σε σύνολο 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊικό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4 % με 24 έδρες και το ΝΕΟΣ 5% με 9 έδρες.

The post Θριαμβευτής των αυστριακών εκλογών ο Κουρτς – Ανατροπή στη δεύτερη θέση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα