Τα Panama Papers «τρώνε» τον πρωθυπουργό του Πακιστάν

Την καθαίρεση του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ναγουάζ Σαρίφ, για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Οι δικαστικές έρευνες ξεκίνησαν μετά την δημοσιοποίηση των Panama Papers. Τα Panama Papers αποτελούν ένα σύνολο 11.5 εκατομμυρίων διαρρευσάντων το 2015 εγγράφων σχετιζομένων με αποκρυφθέντα οικονομικά και νομικά στοιχεία περισσότερων

από 214.000 offshores. Τα στοιχεία διοχετεύθηκαν αρχικώς στη γερμανική Süddeutsche Zeitung (SZ). Στις μετέπειτα έρευνες και προσπάθειες επεξεργασίας των δεδομένων έλαβαν μέρος δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και ο συνεργάτης του Protagon Χάρης Καρανίκας.

Στην ετυμηγορία των δικαστών γίνεται λόγος για τρομακτικά κενά στις φορολογικές δηλώσεις της οικογένειας του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού, κενά τα οποία δεν δικαιολογούνται παρά μόνο ως απόρροια έκνομου χρηματισμού.

Oπως αναφέρει η SZ, η απόφαση μιλά για έναν άνθρωπο ακατάλληλο και αναξιοπρεπή, ο οποίος δεν δύναται πια να κυβερνήσει μία χώρα με περισσότερους από 200 εκατομμύρια κατοίκους. Στη μουσουλμανική αυτή χώρα της Νότιας Ασίας μπορεί ένας πρωθυπουργός να στερηθεί του αξιώματός του, όταν αποδειχθεί, ότι απέκρυψε περιουσιακά του στοιχεία.

Στις αρχές του χρόνου, κατά τις πρώτες ακροαματικές διαδικασίες, οι πέντε συμμετέχοντες στην υπόθεση δικαστές δεν είχαν καταλήξει σε έναν κοινό παρανομαστή σχετικό με την αξιολόγηση των κατηγοριών απέναντι στο πρόσωπο του Σαρίφ. Μάλιστα, στην πρώτη ψηφοφορία, δύο δικαστικοί λειτουργοί είχαν υπερψηφίσει την καθαίρεση, ενώ τρεις καταψηφίσει.

Κατόπιν διατάχθηκε εκ νέου έρευνα από ειδική επιτροπή, η οποία και κατέθεσε τα συμπεράσματα της σε μία έκθεση με πάνω από εκατό σελίδες πριν από λίγες ημέρες. Η ετυμηγορία για την καθαίρεση βασίστηκε σε αυτά τα συμπεράσματα.

The post Τα Panama Papers «τρώνε» τον πρωθυπουργό του Πακιστάν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα