Τα 12 μαγευτικά μέρη που δοξάζουν την άνοιξη

10:49 2/4/2017 - Πηγή: Protagon
Φουράνο, Ιαπωνία

Χάρη στα ήπια καλοκαίρια του το νησί Χοκάιντο στον Βορά της Ιαπωνίας είναι ένα από τα ιδανικότερα μέρη στην Ασία για την καλλιέργεια της λεβάντας. Εκτός όμως από λεβάντα, στο αγρόκτημα Tomita καλλιεργούν πολλά άλλα είδη λουλουδιών που ανθίζουν όλα μαζί δημιουργώντας ένα υπέροχο πολύχρωμο χαλί που καλύπτει τις απαλές πλαγιές. Τεράστιες μωβ λωρίδες λεβάντας που εναλλάσσονται με λευκές λωρίδες γυψοφύλλης (baby’s breath), κόκκινες

παπαρούνες, ροζ αρμέριες και πορτοκαλί παπαρούνες σχηματίζουν ένα εκθαμβωτικό ουράνιο τόξο που όταν το βλέπεις σε φωτογραφίες νομίζεις ότι του έχουν κάνει Photoshop. Στο θεματικό κατάστημα του αγροκτήματος με σουβενίρ λεβάντας, μπορεί κανείς να αγοράσει από σαπούνια μέχρι αιθέρια έλαια και αρωματικά στικς λεβάντας.

Μαρακές, Μαρόκο

Αυτή η πλούσια πόλη-πύλη εισόδου στην έρημο διαθέτει ακριβώς 54 δημόσιους κήπους. Ανάμεσά τους φημισμένοι είναι και οι κήποι του Mandarin Oriental Marrakech. 100.000 τριαντάφυλλα από 30 διαφορετικές ποικιλίες διαφόρων χρωμάτων αρωματίζουν το αεράκι που πνέει ανάμεσα στις βίλες του υπερπολυτελούς νέου ξενοδοχείου του Μαρακές. Οι τουρίστες που πηγαίνουν για πεζοπορία στην Κοιλάδα των Ρόδων (βρίσκεται στους πρόποδες του Άτλαντα, περίπου έξι ώρες νότια του Μαρακές), μπορούν εξάλλου να παρακολουθήσουν πώς γίνεται η συλλογή και η επεξεργασία των μπουμπουκιών που χρησιμοποιούνται σε αιθέρια έλαια, ποτ πουρί και ροδόνερο.

Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική

Χαρακτηρισμένο από την UNESCO ως ένα από τα 18 hot spot βιοποικιλότητας του κόσμου, το Cape Floral Kingdom έχει μαγέψει προ πολλού τόσο τους βοτανολόγους όσο και τους φωτογράφους της φύσης. Ο Τζάκο Πάουελ, ξεναγός του τουριστικού γραφείου Cape Fox, προτείνει ένα ταξίδι βόρεια του Κέιπ Τάουν κατά μήκος της εθνικής οδού N7, η οποία διασχίζει πολλές περιοχές γεμάτες με λουλούδια. Μάλιστα όσοι αγαπούν τα λουλούδια αξίζει να επισκεφτούν το Namaqua National Park. Το πάρκο είναι ιδανικό για πεζοπορία ή βόλτες με 4×4 ειδικά προς το τέλος του καλοκαιριού οπότε μετατρέπεται σε ένα απέραντο χαλί στρωμένο με αγριολούλουδα. Εκεί μπορείτε να δείτε και τον βασιλιά Πρωτέα, το εθνικό λουλούδι της Νοτίου Αφρικής, που μοιάζει με λωτό.

Μουσείο της Ερήμου Αριζόνα, Σονόρα, Αριζόνα

Έξω από την Τουσόν, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αριζόνα μετά το Φοίνιξ, το Μουσείο της Ερήμου Αριζόνα – Σονόρα έχει έναν κήπο με κάκτους και αγριολούλουδα της περιοχής και ένα κήπο με πεταλούδες. Η ανθοφορία του κορυφώνεται δύο φορές το χρόνο, τον Απρίλιο και κατόπιν στις αρχές του φθινοπώρου, ύστερα από τις βροχές των μουσώνων του Αυγούστου. Αλλά, σε αυτή την ασυνήθιστα πλούσια έρημο, υπάρχει πάντα κάτι ανθισμένο. Μέχρι το Μάιο, μπορείτε να δείτε τα φραγκόσυκα των κάκτων και τα απαλά λουλουδάκια στο χρώμα της λεβάντας που στολίζουν τα δέντρα της ερήμου (ironwood)

Κόικενχοφ, Ολλανδία

Ενα «προσκύνημα» στο Κόικενχοφ είναι πραγματικά ό,τι πρέπει αν θέλετε να δοξάσετε την άνοιξη. Το φεστιβάλ τουλίπας, που γίνεται κάθε χρόνο στη νότια Ολλανδία, διαρκεί δύο μήνες και χωρίς αμφιβολία κόβει την ανάσα, έχει όμως και κάτι το ελαφρώς σουρεαλιστικό. Φέτος το φεστιβάλ θα αρχίσει στις 23 Μαρτίου 2017, θα ολοκληρωθεί στις 21 Μαΐου και το κεντρικό θέμα του είναι το «ολλανδικό ντιζάιν» φύτευσης.

Τοσκάνη, Ιταλία

Στον κόσμο ολόκληρο δεν υπάρχει βοτανικός κήπος αντάξιος του ροδώνα Roseto Finischi στην κεντρική Τοσκάνη. Σε μια έκταση μόλις ενός στρέμματος, καλλιεργούνται περισσότερες ποικιλίες από οποιοδήποτε άλλου ιδιωτικού κήπου με τριανταφυλλιές στον κόσμο, σχολαστικά ταξινομημένες κατά ομάδες με τη λατινική ονομασία τους και το έτος της εισαγωγής τους. Περπατώντας ανάμεσα στους πυκνοφυτεμένους θάμνους, μπορεί κανείς να εισπνεύσει το άρωμα (κυριολεκτικά) χιλιάδων τριαντάφυλλων.

Τσιάνγκ Μάι, Ταϊλάνδη

Το τριήμερο φεστιβάλ λουλουδιών στην Τσιάνγκ Μάι, πόλη γνωστή για την παράδοση της ανθοδετικής τέχνης, διπλασιάζει τη φήμη του καθώς κατά τη διάρκειά του γίνονται επίσης καλλιστεία λουλουδιών. Νεαρές Ταϊλανδές με μακριά φορέματα, κρατώντας καλάθια με ορχιδέες, βαδίζουν στους δρόμους της πόλης πλάι σε άρματα στολισμένα με υπέροχα λουλούδια -κατιφέδες της Αφρικής, αμάραντους, παιώνιες, τριαντάφυλλα και ορχιδέες- ακολουθούμενες από τοπικές μπάντες μαθητών του γυμνασίου που παίζουν μουσική. Μετά την παρέλαση, θα πάρετε από την αγορά των λουλουδιών Τον Λαμγιάι –είναι ανοικτή όλο το 24ωρο- ένα μπουκέτο με φρέσκα κρίνα που φυτρώνουν κατά μήκος του ποταμού Πινγκ.

Κρέστιντ Μπάτε, Κολοράντο

Χτισμένο στα βουνά της οροσειράς Ουέστ Ελκ, το Κρέστιντ Μπάτε είναι γνωστό για την υπέροχη θέα του και τις εξαιρετικές πίστες του σκι. Θεωρείται όμως επίσης η «πρωτεύουσα των αγριολούλουδων» του Κολοράντο. Τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου Φεστιβάλ Αγριολούλουδων (φέτος γίνεται για 29η συνεχόμενη χρονιά), πολλά μονοπάτια στις πλαγιές των λόφων γύρω από την πόλη ζωντανεύουν από τις ροζ, πορτοκαλί και χρυσαφένιες τούφες λουλουδιών που κυματίζουν στο πλάι τους. Οσοι ανεβαίνουν ψηλά στο βουνό μπορούν να θαυμάσουν τα σπάνια αλπικά ηλιοτρόπια, μικρά λουλούδια στο μέγεθος γροθιάς που χρειάζονται δεκαετίες για να αναπτυχθούν και ανθίζουν μόνο μια φορά στη ζωή τους.

Ζιβερνί, Γαλλία

Οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να μπουν στο πέτρινο σπίτι του Κλοντ Μονέ στο Ζιβερνί, το πανέμορφο χωριό της ανατολικής Νορμανδίας όπου έζησε ο σπουδαίος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος. Η παρουσία του όμως είναι πολύ έντονη στα στενά μονοπάτια του κήπου με τις μπορντούρες από ναστούρτσια, στην τεχνητή λιμνούλα με το γιαπωνέζικο γεφυράκι και τα νούφαρα, τις «κουρτίνες» που σχηματίζουν οι κλαίουσες ιτιές, τις γλυσίνες και τους κρίνους που αποθέωσε στους πίνακές του με τις «Νύμφες». Ο Μονέ ανακάλυψε τυχαία το χωριό σε ένα ταξίδι του το 1883. Αμέσως αγόρασε το ωραίο νορμανδικό σπίτι και εμμονικά, σχεδόν, μετέτρεψε τα 1000 εκτάρια της έρημης γης που το περιέβαλαν σε κήπο της Εδέμ. Μια βόλτα στους κήπους του Μονέ είναι πραγματικό θείο δώρο, βεβαιωθείτε όμως ότι έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή γιατί τα λαμπρά παρτέρια με τις δυνατές μοβ, λευκές, κόκκινες και χρυσαφένιες πινελιές είναι αληθινά αριστουργήματα που αξίζει να τα αποθανατίσετε.

Καουάι, Χαβάη

Η κοιλάδα Λαουάι στο Καουάι της Χαβάης είναι ένα από τα πιο υγρά μέρη του πλανήτη, οπότε δεν έχει σημασία πότε θα πάτε. Είναι όλο το χρόνο ανθισμένη, αν και έξαρση της ανθοφορίας παρατηρείται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ο Κήπος McBryde είναι το νέο απόκτημα της περιοχής που συμπυκνώνει την ιστορία 450 εκατομμυρίων ετών εξέλιξης της τροπικής χλωρίδας σε έναν δεκάλεπτο περίπατο ανάμεσα σε φοίνικες, «φλεγόμενα» κόκκινα δέντρα, ορχιδέες, ελικόνιες και πολλά άλλα εξωτικά φυτά και άνθη που έχουν συλλεχθεί από την τροπική ζώνη.

Νησί Μάιναου, Γερμανία

Από τη Ζυρίχη είναι πολύ εύκολο να πεταχτεί κανείς μέχρι τη λίμνη της Κωστάντζας (ή Μποντενζέε, όπως λέγεται στα γερμανικά) που βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη της Γερμανίας κοντά στα σύνορα με την Ελβετία και την Αυστρία. Το νησάκι Μάιναου που ονομάζεται και «νησί των λουλουδιών» (Blumeninsel) έχει έκταση 110 στρέμματα και με τα φαρδιά πλακόστρωτα μονοπάτια του, τα λιβάδια και τα τεράστια παρτέρια που την άνοιξη λαμποκοπούν, είναι ιδανικό για χαλάρωση στη φύση. Στον κήπο που δημιουργήθηκε πριν από 150 χρόνια εκτός από μερικές τεράστιες σεγκόβιες, υπάρχουν φοίνικες και εσπεριδοειδή που τα καλοκαίρια δίνουν έναν μεσογειακό χαρακτήρα στο νησί αλλά και περίπου ένα εκατομμύριο τουλίπες, ροδόδεντρα, αρωματικά τριαντάφυλλα και πολύχρωμες ντάλιες. Ενα τευτονικό κάστρο που ολοκληρώθηκε το 1746 και μια μπαρόκ εκκλησία συμπληρώνουν το ρομαντικό σκηνικό του νησιού.

Μεντεγίν, Κολομβία

Η «παρέλαση των λουλουδιών» είναι μια από τις εκδηλώσεις της Έκθεσης Λουλουδιών (Feria de las Flores), της μεγαλύτερης δημόσιας γιορτής που γίνεται στην πόλη του Μεντεγίν. Συμβολίζει το τέλος της δουλείας, όταν οι δούλοι αντί για λουλούδια ανέβαιναν σε απότομους λόφους, κουβαλώντας στην πλάτη τους άνδρες και γυναίκες. Για πρώτη φορά έγινε την Πρωτομαγιά του 1957 αλλά ένα χρόνο αργότερα η γιορτή μεταφέρθηκε τον Αύγουστο για να συμπέσει με τους εορτασμούς για την ανεξαρτησία της Αντιοκία από την Ισπανία (το 1813). Κάθε Αύγουστο λοιπόν, στο Μεντεγίν, πόλη της αιώνιας άνοιξης στην Κολομβία και πρωτεύουσα της επαρχίας Αντιοκία, οι αγρότες της περιοχής συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα φτιάξει τα πιο πλούσια και μεγάλα μπουκέτα που είναι γνωστά ως silleteros. Κατόπιν τοποθετούν τις τεράστιες ανθοσυνθέσεις τους πάνω σε ξύλινες παλέτες και παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης κουβαλώντας τα λουλούδια στην πλάτη τους. Το σκηνικό συμπληρώνεται με ζωντανή μουσική ενώ πλήθος κόσμου ζητωκραυγάζει.

The post Τα 12 μαγευτικά μέρη που δοξάζουν την άνοιξη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
ανοιξη, το νησι, βοτανικός κήπος, μωβ, ροζ, photoshop, unesco, floral, fox, μαΐου, καλοκαιρι, πρωτομαγια, protagon, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ιαπωνια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, γαλλια, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, παρελαση, εδεμ, ζυριχη, θεμα, ισπανια, κηπος, κηποι, λουλουδια, μουσικη, μωβ, νησι, ολλανδια, πυλη, φορεματα, φυτα, φωτογραφιες, photoshop, protagon, αγορα, αυστρια, αιθερια ελαια, αξιζει, ανθη, αρωμα, ασια, βιλες, βουνα, βορεια, βοτανικός κήπος, βοτανικος, βρισκεται, βορα, γινεται, γινονται, δεντρα, δειτε, δωρο, εγινε, ευκολο, υπαρχει, εκκλησια, ελβετια, εξι, ετων, ετος, ζωη, ζωνη, θεα, θειο, υγρα, κειπ ταουν, λεβαντα, μαΐου, μακρια, μηκος, μηνες, μπορειτε, νουφαρα, παντα, ουρανιο τοξο, ουρανιο, πεζοπορια, πινακες, ροζ, σαπουνια, σπιτι, τοξο, τοσκανη, τριημερο, φεστιβαλ, φυση, φοινιξ, φοινικες, φημη, φορα, χρωμα, ωρες, ειδη, εθνικο, floral, fox, γιορτη, ιδανικο, κηπο, κοιλαδα, λουλουδι, μια φορα, μοιαζει, ομαδες, protagon.gr, ταξιδι, τουλιπες, unesco, υπεροχο, υπεροχη, βουνο, ωραιο, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα