Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων της κεμαλικής Cumhuriet

Η ελευθεροτυπία στο απόσπασμα. Στο στόχαστρο του καθεστώτος Ερντογάν έχει τεθεί η εφημερίδα Cumhuriyet, ένα ιστορικό και παραδοσιακά κεμαλικό έντυπο. Οπως μετέδωσε το CNN Turk η τουρκική αστυνομία συνέλαβε το πρωί της Δευτέρας τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντσού, ενώ στην Αγκυρα κρατείται ο αρθρογράφος Σελφ Γκιουράι.

Κατά το ρεπορτάζ

του CNN Τurk, υπάρχουν άλλα 14 εντάλματα σύλληψης για τον διευθυντή της «Τσουμχουριέτ» Ακίν Αταλάι καθώς και για άλλους 13 αρθρογράφους και στελέχη της εφημερίδας, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται μια τεράστια επιχείρηση των αρχών για σύλληψη ανθρώπων που θεωρούνται «ύποπτοι» για σχέσεις με τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν έχει υποδείξει ως υποκινητή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι διέταξε τις συλλήψεις γιατί οι κατηγορούμενοι, παρότι δεν είναι μέλη της Οργάνωσης του Γκιουλέν, διέπραξαν «εγκληματικές πράξεις υπέρ αυτής».

Το κτίριο της Cumhuriet στην Κωνσταντινούπολη (Reuters)

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εφημερίδα, ένας από τους πυλώνες του κοσμικού τουρκικού κράτους, βρίσκεται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών επί των ημερών του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι όμως η πρώτη φορά που αυτές οι διώξεις παίρνουν χαρακτήρα μαζικό με συλλήψεις κλπ.

Πέρυσι τον Δεκέμβριο τουρκικό δικαστήριο είχε διατάξει τις συλλήψεις του εκ των αρχισυντακτών Τζαν Ντιουντάρ, καθώς και του επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Αγκυρα Ερντέμ Γκιούλ για δημοσίευση υλικού που φέρεται ότι δείχνει την τουρκική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας να βοηθάει στην αποστολή όπλων στη Συρία. Τον Μάιο οι δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για παραβίαση κρατικών μυστικών.

Παράλληλα τον Δεκέμβριο η τουρκική εφημερίδα είχε βρεθεί στο στόχαστρο της Εφορίας. «Μας ενημέρωσαν ότι θα επιθεωρήσουν για άλλη μια φορά τα λογιστικά βιβλία της εφημερίδας του 2010, περίπου 2,5 χρόνια έπειτα από τον προηγούμενο πλήρη έλεγχό τους», είχε πει τότε ο Αταλάι, για τον οποίο εκκρεμεί πλέον ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με το CNN Turk ο Αταλάι βρίσκεται στο εξωτερικό.

The post Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων της κεμαλικής Cumhuriet appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα