Στριμώχνουν τον ISIS (αλλά και τους αντικαθεστωτικούς) στη Συρία

16:14 7/6/2016 - Πηγή: Protagon

Με μια πολυμέτωπη επίθεση από τις συμμαχικές δυνάμεις -και με την υψηλή προστασία των ΗΠΑ- βρίσκεται αντιμέτωπο το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και σε περιοχές της Συρίας. Αναγκάζεται να υποχωρήσει από θέσεις-κλειδιά που κατείχε για μήνες. Αλλά την ίδια στιγμή, και οι συριακές δυνάμεις κλιμακώνουν την επίθεσή τους κατά των αντικαθεστωτικών ανταρτών με τη βοήθεια της Μόσχας…

Κατά τα φαινόμενα πλησιάζει η ώρα της τελικής εκκαθάρισης της παρουσίας του σημαντικά αποδυναμωμένου ISIS,

η υποχώρηση του οποίου στο Ιράκ καταγράφεται εν μέσω καταγγελιών για απίστευτη αγριότητες από την πλευρά των φανατικών ισλαμιστών.

Στη Συρία τα μέτωπα είναι πολλαπλά: οι κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ, με τη βοήθεια της Ρωσίας, επιχειρούν να ανακαταλάβουν το Χαλέπι από τα χέρια των αντικαθεστωτικών ανταρτών που το ελέγχουν και υποστηρίζονται από την Αγκυρα. Ανατολικότερα, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, το ISIS έχει να αντιμετωπίσει τις κουρδικές κυρίως δυνάμεις που έχουν τη βοήθεια των ΗΠΑ. Το Ισλαμικό Κράτος έχει δει τους τελευταίους μήνες την παρουσία του να εξασθενεί, αν και κατέχει ακόμη με νύχια και με δόντια τη Ράκα.

Με καταιγισμό αεροπορικών επιδρομών από κυβερνητικές δυνάμεις -αλλά και από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα- ο συριακός στρατός επιχειρεί να ανακαταλάβει το σχεδόν διαλυμένο πλέον από τον εμφύλιο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Αεροσκάφη και ελικόπτερα του καθεστώτος Ασαντ, που ρίχνουν τις περιβόητες πλέον στον εμφύλιο της Συρίας βόμβες-βαρέλια, έχουν στόχο περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες μέσα και γύρω από την πόλη. Οι Ρώσοι και οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις είχαν δεκάδες εξόδους μαχητικών αεροσκαφών τις τελευταίες ημέρες. Δεκάδες νεκροί έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια, την ώρα που για τα σωστικά συνεργεία το έργο της φροντίδας σε αμάχους και τραυματίες γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Οι αντάρτες απαντούν και αυτοί με πυρά πυροβολικού.

Ασαντ: «Το νεκροταφείο των ελπίδων του Ερντογάν»

Ο Ασαντ μάλιστα, στην πρώτη σημαντική ομιλία του από τον περασμένο Απρίλιο όταν και κατέρρευσαν οι ειρηνευτικής συνομιλίες, δήλωσε την Τρίτη ότι θα συνεχίσει αυτό που αποκάλεσε «πόλεμο της Συρίας εναντίον της τρομοκρατίας», χωρίς να δείξει καμιά διάθεση για συμβιβασμό.

Ο σύρος πρόεδρος δήλωσε ότι θα πάρει πίσω «κάθε εκατοστό» της Συρίας και τόνισε ευθαρσώς πως το Χαλέπι θα γίνει «το νεκροταφείο των ελπίδων και των ονείρων» του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μείζονος χορηγού των ανταρτών που μάχονται για να τον ανατρέψουν. «Ο πόλεμός μας εναντίον της τρομοκρατίας συνεχίζεται», δήλωσε ο Άσαντ σε ομιλία του στο κοινοβούλιο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. «Όπως απελευθερώσαμε το Ταντμούρ (Παλμύρα) και πριν απ’ αυτό πολλές περιοχές, θα απελευθερώσουμε κάθε εκατοστό της Συρίας από τα χέρια τους. Η μοναδική επιλογή μας είναι η νίκη, αλλιώς δεν θα υπάρξει συνέχεια για τη Συρία». Ο Ασαντ κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι έστειλε πρόσφατα χιλιάδες μαχητές στην βόρεια συριακή επαρχία του Χαλεπιού που συνορεύει με την Τουρκία και όπου βρίσκεται η αρχαία φερώνυμη πόλη. Ο σύρος ηγέτης ευχαρίστησε τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα και τη λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ για την υποστήριξη που του παρέχουν.

Αλλά οι μάχες του εμφυλίου δεν είναι το βασικό πολεμικό θέατρο στη Συρία.

Σε άλλο σημείο του μετώπου, στο Μανμπίτζ, κοντά στην Τουρκία, οι ισλαμιστές του ISIS εγκαταλείπουν την πόλη μαζί με τις οικογένειες τους και τα υπάρχοντά τους ενώ μάχονται κατά κουρδικών και άλλων ομάδων, αναφέρει το Reuters. Οι ομάδες αυτές έχουν την υποστήριξη ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, κάτι που είχε εξοργίσει την Τουρκία όταν αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Τουλάχιστον 150 τζιχαντιστές έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες –απώλειες παραδέχεται όμως και η άλλη πλευρά, που δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

Ιρακινές δυνάμεις κατά την επίθεση στη Φαλούτζα (REUTERS/Alaa Al-Marjani/File Photo)

Διασταυρούμενα πυρά στη Φαλούτζα

Διαφορετική είναι η εικόνα στην Φαλούτζα του Ιράκ όπου η κυβέρνηση της χώρας σπεύδει να ερευνήσει καταγγελίες ότι περίπου 600 πολίτες κρατήθηκαν όμηροι και βασανίστηκαν από σίιτες πολιτοφύλακες την ώρα που διεξάγονταν μάχες στο προάστιο της πόλης Σακλαουΐγια.

Οι πολιτοφύλακες βασάνισαν τους ομήρους για να διαπιστώσουν αν είναι συνεργάτες των τζιχαντιστών. Τουλάχιστον τέσσερις όμηροι πέθαναν, αρκετοί είναι σε νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση και πολλοί άλλοι φέρνουν σημάδια βασανισμού στο κεφάλι και τον κορμό. Πρόκειται για πράξεις αντεκδίκησης από σίιτες κατά σουνιτών που συνεργάζονται με την ISIS, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτούς τους ενόπλους από την τελική επίθεση για την κατάληψη της πόλης.

Επιπλέον, στη Σακλαουΐγια βρέθηκε ομαδικός τάφος με 400 πτώματα -σιίτες, και άνδρες της αστυνομίας και του στρατού- που είχαν εκτελεστεί με συνοπτικές διαδικασίες από την ISIS μετά την κατάληψη της πόλης τον Ιανουάριο του 2014.

Και δεν είναι μόνο αυτό: Πολλοί άμαχοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα πυρά στρατιωτών του ISIS καθώς προσπαθούν να διαφύγουν την πολιορκημένη πόλη. Μαρτυρίες οικογενειών στο Νορβηγικό Συμβούλιο των Προσφύγων, όπως τις μεταφέρει το BBC, αναφέρουν ότι πυροβολήθηκαν θανάσιμα από άνδρες του ISIS. Τέσσερις άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθεια να διασχίσουν τον Ευφράτη, κάτι που πολλοί κάνουν με όποιο μέσο μπορούν – ακόμα και μέσα σε βαρέλια ή ψυγεία που έχουν μετατρέψει σε αυτοσχέδιες βάρκες. Στην πόλη εξακολουθούν να παραμένουν περί τους 50.000 αμάχους.

Τις τελευταίες ημέρες ο ιρακινός στρατός με τη βοήθεια αεροπορικών πληγμάτων από την αμερικανική αεροπορία έχει εντείνει τις προσπάθειες να ανακαταλάβει την πόλη. Εκτός από ένα σημείο στα δυτικά, παραμένει περικυκλωμένη, οπότε σκόπιμα ο στρατός έχει μειώσει τον ρυθμό των επιθέσεων για την προστασία των αμάχων.

Το τέλος του ISIS μπορεί να είναι κοντά

Πριν από ένα και πλέον χρόνο το Ισλαμικό Κράτος έμοιαζε να είναι κοντά στο να οριστικοποιήσει την παρουσία του σε μια ζώνη που εκτεινόταν από τις ερημικές εκτάσεις στην ανατολική Συρία ως το κεντρικό Ιράκ, σε περιοχές πλούσιες σε πετρέλαιο. Μετά από παλινωδίες και αρκετή αναποφασιστικότητα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατάφεραν να εξαρθρώσουν την δομή του και να του στερήσουν πόρους από το πάσης φύσεως λαθρεμπόριο στο οποίο επιδίδεται.

Αν και από τη φύση του και τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένο δεν είναι εύκολο να εξαρθρωθεί πλήρως -καθώς μάλιστα η ιδεολογία του θα εξακολουθήσει να μοιάζει πειστική για μια μερίδα νέων στην περιοχή- αυτές επιθέσεις μπορεί να φέρουν πιο κοντά το τέλος της επιρροής του στα μεγάλα κέντρα. Και αυτό θα ήταν μια συμβολική και ουσιαστική νίκη για όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες.

The post Στριμώχνουν τον ISIS (αλλά και τους αντικαθεστωτικούς) στη Συρία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα