Στο φως τα ημερολόγια του Χιροχίτο – Αγωνιούσε για τον πόλεμο

Απογοήτευση, αγωνία για την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ένα άγχος για το μέλλον δείχνουν τα ημερολόγια του τέως αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Χιροχίτο, του ανθρώπου που δέχτηκε την συνθηκολόγηση της χώρας του μετά τον καταστροφικό πόλεμο, αλλά και έζησε αρκετά για να δει την αναγέννησή της.

Το ημερολόγιο του Χιροχίτο γραφόταν από αξιωματούχο στο πλευρό του αυτοκράτορα, τον Σινόμπου Κομπαγιάσι, και δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χιροχίτο,

που πέθανε το 1989 στα 87 του, πίστευε ότι «δεν υπάρχει νόημα να ζεις κανένας μειώνοντας τον φόρτο εργασίας».

«Αυτό θα αύξανε τις πιθανότητες να δω ή ακούσω πράγματα που θα είναι δυσβάσταχτα», έγραφε το 1987 λίγο μετά την έκκληση από τον αυτοκρατορικό Οίκο να περιορίσει τα δημόσια καθήκοντα μετά τον θάνατο του αδελφού του. Φοβόταν ακόμη ότι θα τον κυνηγούσε το φταίξιμο για την εμπλοκή της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κομπαγιάσι υποστηρίζει μάλιστα ότι ο Χιροχίτο έδειχνε την αγωνία του για τον πόλεμο στον Ειρηνικό, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με άλλες αναφορές για τον αυτοκράτορα και τα αισθήματά του για την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.

Συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Χιντέκι Τόγιο έγραφε ότι ο αυτοκράτορας ήταν «χαλαρός και ψύχραιμος» όταν ενημερώθηκε για την επίθεση λίγες ώρες πριν λάβει χώρα στις 7 Δεκεμβρίου 1941. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και μαρτυρίες ότι ο Χιροχίτο προειδοποιούσε ότι η επίθεση στις ΗΠΑ θα ήταν «αυτοκαταστροφική».

Το θέμα, γράφει ο Guardian, είναι ακόμη και σήμερα πολύ ευαίσθητο στην Ιαπωνία. Ο ρόλος και οι ευθύνες του Χιροχίτο για τις θηριωδίες του ιαπωνικού στρατού στην Ασία είναι αντικείμενο διαμάχης· κάποιοι υποστηρίζουν αντίθετα ότι δεν είχε επιρροή πάνω στην μιλιταριστική κυβέρνηση.

The post Στο φως τα ημερολόγια του Χιροχίτο – Αγωνιούσε για τον πόλεμο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα