Στην κόλαση του καύσωνα της χιλιετίας η δυτική Ευρώπη

08:16 3/8/2018 - Πηγή: Protagon

Στο έλεος της θερμής εισβολής παραμένει μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης με την Ιβηρική χερσόνησο να δοκιμάζεται περισσότερο από άλλες περιοχές, όπως και περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην ιστορία της.

Τα μοντέλα των μετεωρολόγων για σήμερα Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο προβλέπουν θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 48 βαθμούς ίσως και λίγο ψηλότερα σε κάποια σημεία.

Χθες Πέμπτη η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 44 βαθμούς.

Τα εθνικά ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στην Ισπανία και τη Πορτογαλία, είναι 47.3°C και 47.4°C αντίστοιχα, σημειώνει το meteo.gr.

Το πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας το έχει από το 1977 η Αθήνα με 48 βαθμούς.

Όπως σημειώνει το BBC, υπάρχει πιθανότητα 40% να ισοφαριστεί το ρεκόρ της Αθήνας και 25-30% να ξεπεραστεί.

Εν τω μεταξύ η ελάχιστη θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέφτει κάτω από τους 25 με 30 βαθμούς, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τους πολίτες σχεδόν όλο το 24ωρο.

Στην Ισπανία το κύμα καύσωνα πλήττει κυρίως το νοτιοδυτικό τμήμα που είναι πιο κοντά στην Αφρική. Η περιοχή δοκιμάζεται παράλληλα αυτές τις ημέρες και από την αφρικάνική σκόνη.

Συνωστισμός στις παραλίες στην Ισπανία (REUTERS/Heino Kalis)

Σε συναγερμό για μετεωρολογικές καταστάσεις που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή είναι και η Πορτογαλία, στα νότια και στα κεντρικά, περίπου ως την Λισαβόνα.

Το Σάββατο εκτιμάται ότι θα είναι η χειρότερη ημέρα για τον καύσωνα με θερμοκρασίες σημαντικά πάνω από τους 45 βαθμούς. Για την Κυριακή υπάρχει η προοπτική να υποχωρήσουν κατά 1-2 βαθμούς, αν και πάλι θα είναι σε επικίνδυνα επίπεδα.

Πέρα από τους κινδύνους για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, υπάρχει και ο κίνδυνος των δασικών πυρκαγιών. Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά ποσά υγρασίας και τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να θέσει τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τις δασικές πυρκαγιές.

The post Στην κόλαση του καύσωνα της χιλιετίας η δυτική Ευρώπη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα