«Ο νόμος παραμένει σε ισχύ» επιμένει το Μαξίμου!

«Η αλήθεια είναι ότι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ» η διαδικασία αδειοδότησης, αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι «έσπευσε να πανηγυρίσει» και ότι «δεν έχει καταλάβει ότι αυτόν τον τόπο τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις». Μένει βέβαια να δούμε πώς η κυβέρνηση

θα προσαρμόσει την εμπλοκή του ΕΣΡ στο πλέγμα του νόμου Παππά, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Αυτό είναι κάτι που μένει να διευκρινιστεί.

Παράλληλα το Μαξίμου δίνει στον στον υπουργό Επικρατείας τον πρώτο λόγο στο χειρισμό του θέματος. Και, φυσικά, ο Νίκος Παππάς δηλώνει ότι δεν παραιτείται αν και αυτό είναι το σημείο από το οποίο ξεκινά την κριτική της η αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να καταθέσει πρόταση για το νέο καθεστώς αδειοδότησης. Η κυβέρνηση, πάντως, σκοπεύει να χορηγήσει προσωρινές άδειες λειτουργίας, με την καταβολή σχετικού τιμήματος.

«Η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί αίσθημα αδικίας» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και τόνισε ότι η κυβέρνηση «είναι προετοιμασμένη», προαναγγέλλοντας την κατάθεση τη Δευτέρα στη Βουλή ρύθμισης – γέφυρα, μέχρι να ρυθμιστεί οριστικά το τηλεοπτικό τοπίο. Υπογράμμισε επιπλέον ότι «τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις», συμπληρώνοντας ότι «η αεροπειρατεία στην Ελλάδα δεν θα συνεχιστεί». Κάλεσε επίσης «όσους ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης, να αλλάξουν πλευρό».

«Κάποιοι είχαν επιθυμία να συνεχιστεί το τζάμπα. Δηλώνουμε ευθαρσώς: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ούτε οι συχνότητες της χώρας είναι δωρεάν, ούτε η αεροπειρατεία θα συνεχιστεί, ούτε θα λειτουργούν τα κανάλια χωρίς προϋποθέσεις. Θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να συζητήσουμε στην Βουλή και θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του» τόνισε ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας, συνέχισε, αναφέροντας «ο διαγωνισμός που εμείς διοργανώσαμε έφερε 255 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο Ταμείο, στα επόμενα δύο χρόνια σε μια πάρα πολύ κρίσιμη, δύσκολη για την πατρίδα και τα δημόσια οικονομικά, φάση. Δυστυχώς υπήρξε αυτή η απόφαση. Είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση προφανώς. Εϊναι όμως και άδικη και δικαίως, νομίζω, δημιουργεί τέτοια αισθήματα στον ελληνικό λαό».

Ερωτηθείς αν αισθάνεται ότι ηττήθηκε και αν θα παραιτηθεί, όπως ζητεί η αντιπολίτευση, ο κ. Παππάς είπε «είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές μέρες ότι εκτιμούν και προσπαθούν κάποιοι να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων. Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι οι κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζουν ή τις ρίχνουν οι εκλογές, η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη στην Βουλή. Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης».

Αναφερόμενος στη ρύθμιση που θα φέρει την Δευτέρα η κυβέρνηση, είπε «αναμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης και η ρύθμιση θα είναι ρύθμιση-γέφυρα μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός κατά πως θα το προβλέπει το σκεπτικό της απόφασης».

Προσωρινές άδειες με αντίτιμο
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης, θέτοντας όρους λειτουργίας προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, απαιτώντας παράλληλα και την καταβολή σχετικού τέλους.

«Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, προαναγγέλλοντας την κατάθεση νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας από την πλευρά της κυβέρνησης, τη Δευτέρα. Εκτοξεύοντας «βολές» στο ΣτΕ, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε ότι «πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το PSI, το «μαύρο» στην ΕΡΤ».

Τόνισε ότι οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές, αλλά κρίνονται, προσθέτοντας ότι «η ασυδοσία δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα». «Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες. Η επιστροφή των χρημάτων στερεί από τον προϋπολογισμό πόρους 255 εκατ. ευρώ, που η κοινωνία έχει ανάγκη», είπε εν συνεχεία, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ οδηγεί στο προηγούμενο «αντισυνταγματικό» καθεστώς. «Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό, στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη, και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών», συνέχισε η ίδια.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η Νέα Δημοκρατία προανήγγειλε ότι θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες «ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου»:

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της χώρας. Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν. Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε. Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε. Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε. Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε. H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

«Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Παππά.

«Ειπώθηκε το μεγάλο όχι στο “μαύρο” στην ενημέρωση», σημείωσε η κυρία Γεννηματά και ζητεί την απομάκρυνση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

«Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει!.. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός… Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά» ανέφερε στο μεταξύ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν άκουσε την Βουλή επί ένα ολόκληρο χρόνο, δεν συνεκτίμησε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ. «Τώρα ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται. Δεν συνεχίζω, όμως, άλλο με τον κ. Παππά. Ο λαός λέει πως τους ξαρμάτωτους δεν τους χτυπάμε. Και ο ίδιος είναι θεσμικά και πολιτικά μια τέτοια περίπτωση», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βενιζέλος καταφέρθηκε κατά των αντιδράσεων της κυβέρνησης και της Ολγας Γεροβασίλη για την απόφαση του ΣτΕ.

«Θεσμικά χυδαία, αυταρχικά πεισματική και πολιτικά αυτοκτονική ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στις δημοσιογραφικές πληροφορίες για το αποτέλεσμα της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ. Η δήλωση που με επαναστατικό οίστρο διάβασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, συνιστά επίσημη αναγγελία κατάλυσης του Συντάγματος. Νομίζει ο κ. Τσίπρας ότι με ένα νεώτερο νόμο μπορεί να παρακάμψει την απόφαση του ΣτΕ και να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα. Όφειλε να περιμένει τη δημοσίευση της απόφασης, να τη διαβάσει προσεκτικά και να συμμορφωθεί πλήρως, όπως επιτάσσει το άρθρο 95 του Συντάγματος. Η κυβέρνηση που υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο και παρακαλάει για το τέταρτο, κατηγορεί το ΣτΕ γιατί έκρινε το μνημόνιο συνταγματικό!
Η κυβέρνηση που υπερασπίστηκε με πάθος το PSI στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υποκλίνεται στο PSI με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 και παρακαλάει να τις δοθούν τα δευτερεύοντα συμπληρωματικά μέτρα του PSI ώστε να τα εμφανίσει ως επιτυχία της σε σχέση με το χρέος, κατηγορεί το ΣτΕ γιατί έκρινε συνταγματικό το κούρεμα του χρέους το 2012 και δεν άφησε να οδηγηθεί η χώρα σε ασύντακτη χρεοκοπία! Η κυβέρνηση που προκάλεσε βλάβη δεκάδων δισεκατομμυρίων στην οικονομία, δήθεν οδύρεται για τα 85 εκατομμύρια των υπερθεματιστών, όταν ένας νόμιμος διαγωνισμός μπορεί να αποφέρει πολλά περισσότερα. Ελεος. Ας τεθεί ένα όριο στις αντιφάσεις, τα ψέμματα και τον αυτοδιασυρμό. Ο δρόμος που επέλεξε η κυβέρνηση οδηγεί στην ανοικτή θεσμική κρίση και σε νέα παιχνίδια με την πορεία της οικονομίας και τη θέση της χώρας μέσα στη ευρωζώνη. Πρόκειται για μια επικίνδυνη και αδίστακτη ομάδα που δεν σέβεται ούτε τη νομιμότητα ούτε το εθνικό συμφέρον.

» Για όποιον έχει στοιχειώδη αίσθηση της εθνικής και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, οι αντισυνταγματικότητες του λεγόμενου νόμου Παππά ήταν κραυγαλέες και αθεράπευτες. Το Συμβούλιο της Επικρατείας διαφύλαξε τον θεσμικό του ρόλο, την παράδοση και τη συνέχεια της νομολογίας του. Και με την απόφασή του είπε το αυτονόητο. Έσφαλαν δραματικά όσοι προσπάθησαν να το επηρεάσουν και μάλιστα με τρόπο βάρβαρο. Επειδή είχα προβλέψει με ακρίβεια τις εξελίξεις αυτές, τώρα οφείλω να διατυπώσω καθαρά την πρόβλεψη μου για τη συνέχεια. Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει με φόρα τον κατήφορο χωρίς όριο συνταγματικό, οικονομικό, εθνικό. Δεν δραματοποιώ. Απλώς διαπιστώνω. Είναι ατομική και συλλογική υποχρέωση όλων των πολιτών που πιστεύουν στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την σταθερή πορεία της Πατρίδας μας να αντιδράσουν στο όνομα του Συντάγματος» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος

«Τελικά ήταν αυτό που νομίζαμε», ήταν το σχόλιο του Ποταμιού, το οποίο σημείωσε ότι «είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο τέσσερα κανάλια». Η Σεβαστουπόλεως κατηγόρησε τον κ. Παππά ότι «με την άδεια του κ. Τσίπρα, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZA TV»». «Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν», συνέχισε το Ποτάμι, καλώντας τον κ. Παππά να παραιτηθεί και τον κ. Τσίπρα να απολογηθεί, καθώς «τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών».

Τι αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας

Αντισυνταγματικός κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, με πλειοψηφία 14 ψήφων υπέρ έναντι 11 κατά, υποχρεώνοντας της κυβέρνηση σε μια σαφή, οδυνηρή, πολιτική ήττα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ο διαγωνισμός για τις τέσσερις άδειες είναι άκυρος και ως μη γενόμενος. Τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν κανονικά και τα χρήματα που κατέθεσαν οι τέσσερις υπερθεματιστές θα τους επιστραφούν.

Υπήρξε μερίδα ανωτάτων δικαστικών που τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι πρέπει, με βάση ευχέρειες που δίδει ο Κανονισμός του ΣτΕ στο δικαστήριο, να δοθεί προθεσμία ολίγων μηνών, ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο στο εξής – κατά την απόφαση- θα έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Κατά τη θέση των συγκεκριμένων δικαστικών το ΕΣΡ θα αναλάμβανε το βαρύ και δύσκολο έργο να αποφανθεί τί απ΄ όσα έγιναν μέχρι σήμερα μπορούν να παραμείνουν και τί βελτιώσεις και διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν ώστε οι συνταγματικές διατάξεις να εφαρμοστούν πλήρως και σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ. Εν τέλει, αυτή η εισήγηση δεν ήταν η πλειοψηφούσα και η τελική απόφαση σηματοδοτεί την απόλυτη ακύρωση του νόμου Παππά και ως εκ τούτου την ουσιαστική κατεδάφιση του νόμου και των συνεπειών που έχουν παραχθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία.

The post «Ο νόμος παραμένει σε ισχύ» επιμένει το Μαξίμου! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
ισχύ, νεα δημοκρατια, ΕΣΡ, νέα, βουλη, ελλαδα, εκλογες, ολγα, psi, ΕΡΤ, συνταγμα, τσιπρας, ΠΑΣΟΚ, λοβερδος, βενιζελος, μνημονιο, χρεος, κουρεμα, χρεοκοπια, ελεος, οφείλω, σημαίνει, protagon, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τι ειναι το psi, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, βασεις 2012, μνημονιο 3, εκλογες 2015, κοινωνια, αδεια, δημοκρατια, δωρεαν, ηττα, οικονομια, ονειρα, παιχνιδια, protagon, αρθρο, ελεος, αφορμη, γεγονος, γεφυρα, δευτερα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, δοθει, δρομος, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, επιτυχια, επιθυμια, ιδια, ιδιο, ηρθε η στιγμη, κυβερνηση, κυρια, λογο, μαξιμου, νοσοκομεια, ομαδα, ολγα, ονομα, οφείλω, παιδια, παθος, ρυθμιση, ρολο, συζητησουμε, συνεχεια, συχνοτητες, σχεδιο, ισχύ, φυσικα, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, ανηκει, εθνικο, χωρα, πληροφοριες, protagon.gr, σημαίνει, θεματα
Τυχαία Θέματα