Στα «πράσα» με φακελάκι 2 εκατ. δολ. ρώσος υπουργός

Την ώρα της παράνομης συναλλαγής που σχετίζεται με την έκδοση ευνοϊκής απόφασης φαίνεται ότι συνελήφθη ο ρώσος υπουργός Οικονομίας (με αρμοδιότητα τις αποκρατικοποιήσεις) Αλεξέι Ουλουκάγεφ, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση για να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Ο υπουργός φέρεται να έλαβε δύο εκατομμύρια δολάρια για να εκδώσει «θετική εκτίμηση» που αφορά την απόκτηση από την κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών Rosneft του 50% της εταιρείας

Bashneft, αντί 330 δισ. ρουβλίων (περί τα 4,5 δισ. ευρώ).

Είναι μάλιστα ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συλλαμβάνεται στη Ρωσία από το 1991 και το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά της τότε κυβέρνησης. Στις αρμοδιότητες του 60χρονου τεχνοκράτη υπουργού περιλαμβάνονται και θέματα πώλησης της δημόσιας περιουσίας.

Την έρευνα εναντίον του διεξήγε η Επιτροπή Ερευνών η οποία ασχολείται με μείζονος σημασίας εγκλήματα και αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Για τον Ουλουκάγεφ υπήρχαν υποψίες εδώ και καιρό, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η έρευνα ήταν εν γνώσει του προέδρου Πούτιν. Μετά την ανάκριση, τέθηκε υπό κράτηση και θα του απαγγελθούν κατηγορίες «στο κοντινό μέλλον».

Η υπηρεσιακή διευθύντρια του γραφείου Τύπου της Επιτροπής Σβετλάνα Πετρένκο δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι «ο Ουλουκάγιεφ συνελήφθη ενώ εισέπραττε τη δωροδοκία» και πρόσθετε ότι η έρευνα «εστιάζεται στον εκβιασμό για δωροδοκία από τους αντιπροσώπους της Rosneft υπό την χρήση απειλών».

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του, δια του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ περιορίστηκε να επισημάνει ότι η κατηγορία κατά του υπουργού «είναι σοβαρή» και ότι «μόνο ένα δικαστήριο θα εκδώσει ετυμηγορία».

Δεν είναι σαφές αν η εξαγορά της Bashneft επηρεάζεται από τη σύλληψη του υπουργού αν και από την πλευρά της Rosneft εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει καμία επίδραση.

Το Reuters επισημαίνει ότι η υπόθεση μπορεί να εκθέσει τα ρήγματα στον πυρήνα των συνεργατών του προέδρου Πούτιν, στον οποίο δεν ανήκε πάντως ο Ουλιουκάγεφ. Oπως επισημαίνει το πρακτορείο που επικαλείται πηγές κοντά στην εξαγορά και μέσα στην κυβέρνηση, η εξαγορά της Bashneft είχε γίνει αιτία αντιπαράθεσης ανάμεσα σε αντίπαλα στρατόπεδα μέσα στο Κρεμλίνο.

Ο επικεφαλής της Rosneft και στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν, Ιγκόρ Σέτσιν, ήταν υπέρ της εξαγοράς, αντίθετα από άλλα στελέχη στην κυβέρνηση που ήταν υπέρ της πώλησης σε ιδιώτες. Ο ίδιος ο Αλεξέι Ουλουκάγεφ φέρεται να ήταν αρχικά αντίθετος αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη και τελικά έδωσε το «πράσινο φως».

The post Στα «πράσα» με φακελάκι 2 εκατ. δολ. ρώσος υπουργός appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα