Σκωτσέζικο ντους για τον Κόρμπιν

15:36 6/5/2016 - Πηγή: Protagon

Μια σαφή αποτύπωση της δυναμικής του τοπικιστικού SNP στη Σκωτία και του εθνικιστικού UKIP στην Ουαλία, αλλά και μια απογοητευτική εικόνα για τους Εργατικούς και για την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν έβγαλαν οι κάλπες στις τοπικές εκλογές που έγιναν την Πέμπτη στη Βρετανία. Την ίδια ώρα οι Συντηρητικοί του Κάμερον βλέπουν τις δυνάμεις τους στα ίδια επίπεδα ή έστω λίγο χαμηλότερα.

Ενα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, λίγους μήνες

μετά την αλλαγή ηγεσίας στους Εργατικούς και ενάμιση μήνα πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ, η αναμέτρηση ήταν για όλους μια καλή ευκαιρία για την εκτίμηση της επιρροής τους.

Στη Σκωτία το SNP μιλά για την τρίτη -ιστορική κατά την επικεφαλής του κόμματος Νίκολα Στέρτζιον- νίκη του σε εκλογές για το Κοινοβούλιο, ωστόσο δεν κατάφερε να αποσπάσει αρκετές έδρες για να εξασφαλίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η παράταξη που το 2014 είχε ταχτεί υπέρ της απόσχισης από τη Βρετανία (και εξακολουθεί φυσικά να το υποστηρίζει αυτό) καταλαμβάνει 63 έδρες στο Κοινοβούλιο ενώ χρειάζονται 65 για την απόλυτη πλειοψηφία. Πιθανός εταίρος για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού οι Πράσινοι.

Σημαντικό έδαφος ανέκτησαν οι Συντηρητικοί που έχουν 31 έδρες, δηλαδή 16 περισσότερες από το 2011, ενώ οι Εργατικοί υπέστησαν πραγματική πανωλεθρία και εκτοπίστηκαν στην τρίτη θέση με 24 έδρες, δηλαδή 13 λιγότερες από την προηγούμενη εκλογή. Οι Εργατικοί έχασαν μάλιστα έδρες στη Γλασκώβη, άλλοτε προπύργιο του κόμματος, υπέρ του SNP.

Τις υπόλοιπες έδρες μοιράζονται μικρότερα κόμματα –συνολικά έξι έδρες, ενισχυμένα από την προηγούμενη φορά – και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με πέντε έδρες.

Μικρή αλλά ουσιαστική έκπληξη των εκλογών η εκλογή του 21χρονου Ρος Γκριρ για τους Πράσινους, του νεότερου βουλευτή που έχει εκλεγεί ποτέ στη Σκωτία.

The Scottish Labour Party is now a past tense #SP16

— Ross Greer (@Ross_Greer) May 6, 2016

Χωρίς σημαντικές διαφορές είναι η εικόνα για το Κοινοβούλιο της Ουαλίας. Οι Εργατικοί προηγούνται με 29 έδρες, μία λιγότερη από την προηγούμενη φορά και, αντίστοιχα, δύο λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία. Επεται το τοπικιστικό Plaid Cymru με 12, ενώ τρίτοι με 11 περνούν οι Συντηρητικοί οι οποίοι έχασαν τρεις έδρες. Τέλος, το UKIP κατάφερε να κερδίσει επτά έδρες.

Οι Εργατικοί πήγαν κάπως καλύτερα στην αναμέτρηση για τα περιφερειακά συμβούλια καθώς κράτησαν δυνάμεις σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τοπικών συμβουλίων που ελέγχουν -και αυτό στην Αγγλία περισσότερο- αλλά έχασαν σε απόλυτους αριθμούς συμβούλων.

Τα τελικά αποτελέσματα στην κρίσιμη μάχη του Λονδίνου αναμενόταν για το βράδυ της Παρασκευής. Η αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον που έστρεψε το ενδιαφέρον του στην καμπάνια υπέρ του Brexit (και πιθανόν ακόμα και πέρα από αυτή, στην πρωθυπουργία) άφησε ανοιχτό το πεδίο για ένα ενδιαφέρον ζευγάρι διεκδικητών με τον Σαντίκ Χαν των Εργατικών να μάχεται με τον Ζακ Γκόλντσμιθ των Συντηρητικών.

Η πρώτη καταμέτρηση (εδώ περίπου στις 14:00 ώρα Ελλάδας) φέρνει άνετα μπροστά τον Καν:

Sadiq Khan leading with 45% of vote in London Mayor live count.
Zac Goldsmith on 35%https://t.co/HwzoKOEHjA pic.twitter.com/LNszSUEPzX

Nick Sutton (@suttonnick) May 6, 2016

Δοκιμασία για το μέλλον του Κόρμπιν

Σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για τους Εργατικούς ο δεύτερος τη τάξει στο κόμμα Τομ Γουότσον παραδέχτηκε την μεικτή εικόνα των αποτελεσμάτων· ένας άλλος βουλευτής περιορίστηκε μάλιστα να πει ότι στην Αγγλία «πάμε ΟΚ».

Καθώς ήταν η πρώτη μεγάλη εκλογική δοκιμασία για τον Τζέρεμι Κόρμπιν, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι που δεν ενθουσιάζονται με το στιλ του, δεν φαίνεται ότι θα περάσουν από τώρα στην αντεπίθεση εναντίον του. Με τις εθνικές εκλογές να απέχουν τυπικά άλλα τέσσερα χρόνια υπάρχει χρόνος για ανασύνταξη και για εκ νέου εστίαση του πολιτικού λόγου.

Σε αυτό αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο BBC ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ: «Βάζουμε τα θεμέλια για ένα τετραετές πρόγραμμα. Αν συγκρίνετε από που ξεκίνησε όταν ανέλαβε ο Κόρμπιν ως τώρα, είναι σαφής η πρόοδος».

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο Κόρμπιν δηλώνει ότι δεν εγκαταλείπει: «Συνεχίζω, μην ανησυχείτε, είμαι καλά, πολύ χαρούμενος» είπε απαντώντας με τον τρόπο του στη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε για τις εκλογικές επιδόσεις. Σε άλλη παρέμβαση τόνισε ότι οι Εργατικοί διέψευσαν προβλέψεις ότι θα έχαναν επαρχιακά συμβούλια και υπογράμμισε σχετικά: «Κρατάμε γερά και κερδίζουμε σε στήριξη».

Το BBC υπολογίζει ότι η σχετικά καλή εικόνα των Εργατικών στην Αγγλία και ειδικότερα σε περιοχές όπως το Νόργουιτς ή το Σαουθάμπτον δίνει στο κόμμα μια ώθηση 4% που αντίστοιχα χάνουν οι Συντηρητικοί. Ωστόσο όλοι θα παραδέχονταν ότι όπως είναι σήμερα οι Εργατικοί δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν τις εθνικές εκλογές.

The post Σκωτσέζικο ντους για τον Κόρμπιν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα