Σε πόσες δόσεις μπορείς να πληρώσεις τον ΕΝΦΙΑ;

11:41 7/7/2016 - Πηγή: Protagon

Με αυτή την κυβέρνηση είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι δεν πλήττεις ποτέ. Βέβαια, σου κοστίζει κάτι παραπάνω από μια θεατρική επιθεώρηση, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν οι ερμηνείες και η απόδοση των ρόλων που εμπεριέχουν αυθορμητισμό και φυσικότητα. Για την ακρίβεια, οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης είναι ο εαυτός τους. Οι ίδιοι που έλεγαν άλλα προτού γίνουν κυβέρνηση, τώρα πια έχουν προβεί σε απανωτές «κυβιστήσεις», μπας και τους βγει το Μνημόνιο

που υπέγραψαν. Θα μου πεις -και θα έχεις δίκιο- «τα ίδια δεν έκαναν και άλλοι;». Προφανώς. Αλλά, αυτούς έχουμε τώρα στην κυβερνητική καρέκλα. Τι να κάνω για να μη με χαρακτηρίσεις άδικο; Να ασχοληθώ με τον Γκίκα (τον) Χαρδούβελη;

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Τρύφωνας Αλεξιάδης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real. Εκεί, τόνισε ότι, όσο καθυστερεί το κλείσιμο των φορολογικών δηλώσεων, τόσο καθυστερεί κι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και, άρα, μειώνονται οι πιθανότητες για περισσότερες δόσεις. «Είναι η αγωνία που έχουμε, να τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις, για να γίνει εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Αύγουστο, ελπίζουμε χωρίς προβλήματα», είπε ο κ. Αλεξιάδης. Διευκρίνισε δε, ότι στόχος είναι η καταβολή του φόρου να γίνει σε δόσεις μέχρι το τέλος του έτους: «αν προλάβουμε και από τον Σεπτέμβριο, μακάρι και από τον Αύγουστο». Ερωτηθείς εάν οι δόσεις θα είναι τέσσερις, είπε ότι «βλέποντας τα πράγματα με ρεαλισμό» αυτό είναι «το πιο πιθανό» σενάριο. Σε αυτήν την περίπτωση, η καταβολή των σχετικών δόσεων του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο. Δηλαδή, 4 δοσούλες.

Επειδή στη χώρα αυτή έχουμε την τάση να ξεχνάμε, να θυμίσω ότι πέρυσι οι δόσεις ήταν έξι μηνιαίες ή τρεις διμηνιαίες. Είναι φανερό ότι μειώνεται ο αριθμός των επισκέψεών μας στα γκισέ της Εφορίας, όχι για να μη μας κουράζουν, αλλά για να εισπράξουν νωρίτερα τα χρήματα που έχουν υπολογίσει.

Να θυμίσω, επίσης, ότι ο ΕΝΦΙΑ επρόκειτο να καταργηθεί – το είχε τάξει ο Αλέξης Τσίπας τον Ιανουάριο του 2015, προτού γίνει Πρωθυπουργός. Μάλιστα, σχεδόν δύο χρόνια πριν, τον Αύγουστο του 2015, ο κ. Τσίπρας είχε εξαπολύσει επίθεση στην τότε κυβέρνηση, από το βήμα της Βουλής.

Θυμηθείτε τι είχε πει, εδώ…

Τότε, λοιπόν, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι βάζει τους έχοντες και τους μη έχοντες στον ίδιο παρονομαστή. Είχε χαρακτηρίσει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ως «φόρο-αίσχος» από τον οποίο «εκατομμύρια νοικοκυριά στενάζουν μέσα στο καλοκαίρι». Είχε τονίσει ότι «η πραγματική εικόνα είναι αδυναμία πληρωμής» και ότι «οι πολίτες είναι ρημαγμένοι από τις πολιτικές της κυβέρνησης». Μάλιστα, απευθυνόμενος στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει χαρακτηριστικά: «Μετά από τόσο ξύλο που έφαγε ο πολίτης, πού να βρει χρήματα να ψωνίσει;». Συνέχισε δε λέγοντας ότι «ο ΕΝΦΙΑ θα αυξήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη».

Το κορυφαίο όλων ήταν ότι καλούσε τους πολίτες να μην πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ, δίνοντας -από τότε- την υπόσχεση πως θα τον καταργήσει.

Φέτος, έναν χρόνο μετά, ο «φόρος-αίσχος» εξακολουθεί να υφίσταται, εκατομμύρια νοικοκυριά στενάζουν μέσα και σε αυτό το καλοκαίρι, οι πολίτες συνεχίζουμε να είμαστε ρημαγμένοι από τις πολιτικές της κυβέρνησης και έπειτα από τόσο ξύλο που έχουμε φάει πού να βρούμε χρήματα να ψωνίσουμε ή, έστω, να ζήσουμε; Και το ερώτημα δεν είναι «σε πόσεις δόσεις θα πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ;», αλλά το «πώς θα τον πληρώσουμε;».

«Οπως πληρώθηκε και πέρυσι», κυοφορεί φλέγμα μια πιθανή απάντηση, «να τον πληρώσουν εκείνοι που τον ψήφισαν για πρωθυπουργό», προφέρει με κυνισμό μια άλλη, αλλά το ζήτημα δεν είναι ο ΕΝΦΙΑ…

Η ψυχική οδύνη πολλών που πίστεψαν τον Αλέξη Τσίπρα -και τα όσα υποσχέθηκε με λόγια που πήρε ο άνεμος του Μνημονίου- σε πόσες δόσεις, άραγε, αποπληρώνονται;

The post Σε πόσες δόσεις μπορείς να πληρώσεις τον ΕΝΦΙΑ; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα