Ρομπότ βγάζει για πρώτη φορά φωτογραφίες από αντιδραστήρα της Φουκουσίμα

Εχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που ένας σεισμός και ύστερα ένα τσουνάμι προκάλεσαν ένα ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκοσίμα, στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να κλείσει φυσικά ο σταθμός και να εκκενώσουν την επικίνδυνη πλέον περιοχή περίπου 160.000 άτομα. Κι όμως οι τρεις αντιδραστήρες βρίσκονται ακόμη εκεί. Οι ειδικοί δεν έχουν κατορθώσει καν να μάθουν ποια ακριβώς είναι η κατάσταση των τριών αντιδραστήρων κάτω από το νερό, πόσω μάλλον να αρχίσουν

τις διαδικασίες απόσυρσής τους. Κάθε απόπειρα που έχουν κάνει έχει αποτύχει, λόγω των πολύ υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

Μέχρι τώρα. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες απέκτησαν εικόνα -κυριολεκτικά. Ενα ρομπότ με αισθητήρες, κάμερες και καλωδια, «βούτηξε» μέσα στο νερό και έβγαλε φωτογραφίες. Φαίνονται τεράστιες ποσότητες που πιστεύεται ότι είναι λιωμένα πυρηνικά καύσιμα που καλύπτουν το πάτωμα του τρίτου αντιδραστήρα.

Το υποβρύχιο ρομπότ «ROV» (Remotely Operated Vehicle) εντόπισε τεράστια κομμάτια πέτρας που μοιάζει με στερεοποιημένη λάβα και αξογκώματα με πάχος έως και 1 μέτρο, όπως είπε εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας του σταθμού Tokyo Electric Power Co.

Οι φωτογραφίες που μετέδωσε το ρομπότ έδειξαν ότι η ζημιά που προκλήθηκε είναι εκτεταμένη, ότι τα υπολείμματα καυσίμων έχουν αναμειχθεί με τα συντρίμμια του αντιδραστήρα και ότι με άλλα λόγια η απόσυρση των αντιδραστήρων θα διαρκέσει δεκαετίες.

Ο εκπρόσωπος της TEPCO ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί καιρός μέχρι να αναλυθούν οι εικόνες και να σχεδιάσουν τις μεθόδους απομάκρθυνσης του αντιδραστήρα.

Το υποβρύχιο ρομπότ που φωτογράφισε τον τρίτο αντιδραστήρα του σταθμού της Φουκουσίμα ονομάζεται «Sunfish»

Στις 11 Μαρτίου το 2011 σημειώθηκε ένας πολύ ισχυρός σεισμός, 9 Ρίχτερ, στο Σεντάι, ένα νησί στη βορειοανατολική Ιαπωνία και ύστερα ένα τσουνάμι που έφτασε έως και τα 10 μέτρα. Κατόπιν ακολούθησαν εκρήξεις σε αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού και καταγράφηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Κύρια αιτία που συνέτεινε στην καταστροφή στις εγκαταστάσεις ήταν η μη λειτουργία του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, κάτι το οποίο έδειξε ότι ο σχεδιασμός προστασίας απέναντι στο ενδεχόμενο μίας φυσικής καταστροφής ήταν ανεπαρκής… Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2011 έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του αλλά πήρε δεκαετή παράταση λειτουργίας ένα μήνα πριν την καταστροφή.

Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα

The post Ρομπότ βγάζει για πρώτη φορά φωτογραφίες από αντιδραστήρα της Φουκουσίμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα