«Ηθελαν νεκρό»: Πυροβολισμοί με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς, περί τις 19:30 το απόγευμα της Δευτέρας, σημειώθηκαν πυροβολισμοί από καλάσνικοφ κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων στα γραφεία, δύο άγνωστοι, διερχόμενοι με ΙΧ αυτοκίνητο, άνοιξαν πυρ κατά των γραφείων και της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται έξω από το κτίριο, μέσα στο οποίο βρίσκονταν περίπου 30 άνθρωποι. Αλλες

μαρτυρίες αναφέρονταν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού. Εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι στόχος ήταν ο φρουρός της εισόδου των γραφείων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ήθελαν νεκρό».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο φρουρός είδε τον ένοπλο να σημαδεύει προς το μέρος του.

Ο ίδιος, όπως φαίνεται, φώναξε στους συναδέλφους του να καλυφθούν και έπεσε και ο ίδιος στο έδαφος.

Οι υπάλληλοι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα γραφεία, ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν.

Μαρτυρίες λένε ότι μία από τις σφαίρες έχει «τρυπήσει» κατάστημα με ενδύματα, που βρίσκεται δίπλα στα γραφεία του Κινήματος, ενώ σε παρακείμενο δρόμο βρέθηκαν τρεις με τέσσερις κάλυκες.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι άγνωστοι, που ξεκίνησαν από τη γωνία της Ζωοδόχου Πηγής με τη Διδότου, έριξαν τέσσερις-πέντε σφαίρες κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 50.

Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί εάν κάποιος από τους άνδρες των ΜΑΤ ή κάποιος αστυνομικός πρόλαβε να πυροβολήσει, ανταποδίδοντας τα πυρά στους δράστες, όπως αναφέρθηκε αρχικά. Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει παρόμοιες επιθέσεις που είχαν στο παρελθόν (το 2014) από τρομοκρατική οργάνωση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει βέβαια ανάληψη ευθύνης.

Αστυνομικοί έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ μετά τους πυροβολισμούς (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)

Η επίθεση, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις δύο προηγούμενες επιθέσεις κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη έγινε στις 25 Μαΐου 2014 και την ευθύνη είχε αναλάβει η «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Η δεύτερη συνέβη στις 10 Ιανουαρίου 2017 με πυροβολισμούς κατά της κλούβας των ΜΑΤ που σταθμεύει έξω από την Χ. Τρικούπη, κατά την οποία είχαν τραυματιστεί δύο αστυνομικοί.

Σημειώνεται ότι η επίθεση εκδηλώθηκε λίγη ώρα πριν από το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την ηγεσία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Αμεση υπήρξε η επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Λίγο αργότερα, υπήρξε καταδίκη της επίθεσης από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Το Μαξίμου τονίζει ότι «καταδικάζουμε απερίφραστα την προβοκατόρικη επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ». Ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπ. Προστασίας του Πολίτη, προς τον οποίο έδωσε εντολή για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.

O αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε για το ίδιο γεγονός.

Γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να εντοπιστούν τόσο οι δράστες όσο και όποιοι πιθανόν κρύβονται από πίσω. Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων της αστυνομίας και των απλών πολιτών.

Nikos Toskas (@nikos_toskas) November 6, 2017

«Γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να εντοπιστούν τόσο οι δράστες όσο και όποιοι πιθανόν κρύβονται από πίσω. Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων της αστυνομίας και των απλών πολιτών».

Καταδίκη και από την πλευρά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος με ανακοίνωσή του τόνισε πως «η επίθεση δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα της χώρας και ενσπείρει τον φόβο στους πολίτες».

O υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο twitter.

Την ώρα που η διεθνής κοινή γνώμη ασχολείται με τα έγγραφα των οικονομικών παραδείσων έχουμε τρομοκρατική ενέργεια κάτι θυμίζει..ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) November 6, 2017

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ενέργειες τέτοιου είδους στρέφονται ενάντια στη δημοκρατία και βρίσκουν όλους τους πολίτες απέναντι», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, τόνισε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ πως «τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δέθηκαν επίθεση και είναι ευτύχημα το ότι δεν έχουμε θρηνήσει ζωές. Επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να μπει μία σειρά στην ασφάλεια των Ελλήνων Πολιτών. Ακούσαμε πυροβολισμούς και ενημερωθήκαμε αρμοδίως από την ασφάλεια που βρίσκεται επιτόπου».

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, δεν συνέδεσε την επίθεση με την επικείμενη εκλογή προέδρου στον νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς: «Τα ζητήματα της ασφάλειας μας απασχολούν διαρκώς. Δεν θέλουμε να συνδέσουμε τέτοιου είδους περιστατικά με την εκλογή που έχουμε μπροστά μας. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να χυθεί πολύ γρήγορα άπλετο φως, να σταματήσουμε με τα άβατα, να δούμε τι γίνεται στο κέντρο της Αθήνας – και είναι ευτύχημα που δεν έχουμε ακόμα θρηνήσει ζωές στη Χαριλάου Τρικούπη» κατέληξε ο κ. Χρηστίδης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε: «Είμαστε στόχος κατ’ επανάληψη, πριν από λίγους μήνες είχαμε και τραυματία αστυνομικό, έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές με τον αρμόδιο υπουργό και τον Πρωθυπουργό χωρίς, δυστυχώς, αποτέλεσμα. Δυστυχώς, τα Εξάρχεια είναι άβατο, με την ανοχή της κυβέρνησης. Πολύ φοβάμαι πως οι αστυνομικοί έχουν εντολή να μην μπουν στα Εξάρχεια. Αναμένω ενημέρωση από τους αρμοδίους οι οποίοι ακόμη δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας. Φαίνεται, δυστυχώς, πως το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως ρουτίνα από την κυβέρνηση. Δεν είμαστε μόνοι μας εκεί υπάρχει ζωή στα Εξάρχεια και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψη. Τα πάντα περνούν από το μυαλό μας. Ενα είναι ξεκάθαρο. Δεν θα εγκαταλείψουμε το κτίριο μας και θα επιβάλλουμε την ασφάλεια στην κυβέρνηση».

Αιχμές από Μητσοτάκη – Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ, Θεοδωράκη – Ποτάμι και Καμίνη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε: «Οι σφαίρες στο ΠΑΣΟΚ είναι επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του».

Οι σφαίρες στο ΠΑΣΟΚ είναι επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του.

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) November 6, 2017

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τρεις μόλις μέρες, αφότου η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε το πρόβλημα της ανομίας, άγνωστοι με καλάσνικοφ πυροβόλησαν τους αστυνομικούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Τα υβριστικά και συκοφαντικά σόου του κ. Τσίπρα στη Βουλή δεν μπορούν να κρύψουν το μέγεθος του προβλήματος που ο ίδιος έχει προκαλέσει. Η αποψινή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ δεν είναι fake news, αλλά σφαίρες κατά της Δημοκρατίας».

Αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ζήτησε επιτακτικά τη διαλεύκανση του περιστατικού και την απομάκρυνση του Νίκου Τόσκα από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)

Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ.

«Πρόκειται για ύποπτες ενέργειες που πρέπει να διερευνηθούν», πρόσθεσε ο Περισσός.

«Οι Ανεξάρτητοι Eλληνες καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση με πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μία ύποπτη τρομοκρατική ενέργεια, η οποία θα πρέπει να διαλευκανθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Την απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ζήτησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντάς τον ως «επικίνδυνα ανίκανο».

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή. Ζητώ την άμεση απομάκρυνση του κ.Τόσκα. Ο άνθρωπος είναι επικίνδυνα ανίκανος.

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) November 6, 2017

Το πάρτυ των πάσης φύσεως τρομοκρατών & εγκληματιών συνεχίζεται.Τον λογαριασμό όμως δεν πληρώνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ & ο κ.Τόσκας αλλά η κοινωνία.

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) November 6, 2017

«H Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση με αυτόματα όπλα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Αστυνομικοί και περίπου 30 εργαζόμενοι στα γραφεία βρέθηκαν σε κίνδυνο λόγω της αδυναμίας του κράτους να τους προστατέψει από ένοπλες ομάδες», αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Η δημιουργία όμως ενός «οικοσυστήματος ζούγκλας» δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να αδιαφορεί για τις συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις βίας που αν συνεχιστούν σύντομα θα γίνουν και δολοφονικές. Οφείλει να αναλάβει εδώ και τώρα τις ευθύνες της. Η ασφάλεια είναι βασικό δικαίωμα των πολιτών και προτεραιότητα για όλους όσοι υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου. Η εμφατική αδυναμία να αντιμετωπιστεί το γαϊτανάκι των επιθέσεων πλήττει ξεκάθαρα τη δημοκρατία. Επιτέλους δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ανοχή στην βία! Η επίθεση έγινε μάλιστα λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το debate της κεντροαριστεράς. Για αυτό ξεκαθαρίζουμε ότι οι σφαίρες στην Χαριλάου Τρικούπη θα έχουν δημοκρατική και προοδευτική απάντηση στις επερχόμενες διαδικασίες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

Η Eνωση Κεντρώων καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση. «Η κυβέρνηση εδώ και τώρα πρέπει να λάβει μέτρα, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα. Τα κόμματα πρέπει να φυλάσσονται, όπως και η ασφάλεια των πολιτών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και να μην ερχόμαστε κατόπιν εορτής, να κάνουμε απλά διαπιστώσεις» αναφέρει η Eνωση Κενρώων.

Οι αντιδράσεις των υποψηφίων για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς

«Λίγες ημέρες πριν από την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, οι πυροβολισμοί εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ και των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί, που έρχονται ως συνέχεια των σχεδόν καθημερινών επιθέσεων με βόμβες μολότοφ, προκαλούν το δημοκρατικό αίσθημα κάθε πολίτη της χώρας. Είναι μία επίθεση καταδικαστέα, που για μία ακόμα φορά θέτει το ζήτημα των λίγων που επιδιώκουν να επιβληθούν με τη βία τους στους πολλούς. Δεν θα τα καταφέρουν γιατί είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Είναι χρέος των αρχών, το συντομότερο δυνατό να συλληφθούν και να παραδοθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, για τους πυροβολισμούς στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζει τα εξής: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική ενέργεια η οποία έγινε σε μια χρονική στιγμή όπου η προοδευτική παράταξη γίνεται ενιαία, δυναμώνει, απευθύνεται σε όλο και περισσότερους Έλληνες. Το φαινόμενο των επιθέσεων σε βάρος των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των αστυνομικών που βρίσκονται στην περιοχή, δεν είναι κάτι καινούργιο. Οσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα καθημερινά περιστατικά ανομίας που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές τόσο οι τρομοκράτες θα κλιμακώνουν τις επιθέσεις και οι μολότοφ θα μετατρέπονται σε καλάσνικοφ».

«Ο κ. Τόσκας πρέπει να παραιτηθεί, ή να τον παραιτήσει ο Πρωθυπουργός» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης. «Για πολλοστή φορά τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ έγιναν στόχος, μια ακόμα επίθεση, επίθεση δολοφονών εναντίον ανθρωπίνων ζώων. Η δημοσία τάξη επαφίεται σε τάγματα εφόδου η εγκληματίες του κοινού ποινικού δίκαιου. Να τον παραιτήσει ο κ. Τσίπρας, δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση στα Εξάρχεια στο παρελθόν», δήλωσε και ο Γιάννης Ραγκούσης.

The post «Ηθελαν νεκρό»: Πυροβολισμοί με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
ΠΑΣΟΚ, γραφεια, νεα δημοκρατια, Γιαννης Ραγκουσης, ματ, μαΐου, nikos, βουλη, twitter, συριζα, σκαι, ΑΝΤ1, φως, αθηνα, νέα, ΚΚΕ, τσιπρας, fake, news, δημαρ, χρεος, ραγκουσης, protagon, κινηση στους δρομους, καμινης, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, κοινωνια, κομματα, αυτοκινητο, γνωμη, γωνια, δημοκρατια, δημοκρατικη αριστερα, ηγεσια, οψη, σκαι, φως, ωρα, news, protagon, αδυναμια, ανδρουλακης, ανθρωπος, απλα, βομβες, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δυστυχως, εγινε, εγγραφα, εδαφος, υπαρχει, ενεργεια, ενημερωση, εξαρχεια, επικοινωνια, ερχονται, ευθυνη, ζωη, ζωων, ζωοδοχου πηγης, ιδιο, θεοδωρακης, θυμιζει, κυβερνηση, κλιμα, κτιριο, μαΐου, μαξιμου, ματ, μηνες, μητσοτακης, μολοτοφ, μαρια, μυαλο, παντα, παρτυ, συνεχεια, συντομα, σειρα, σοου, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, ασφαλεια, δικαιωμα, ερχομαστε, fake, φοβαμαι πως, μπροστα, nikos, παυλος, πηγες, πληροφοριες, protagon.gr
Τυχαία Θέματα